Hopp til innhold

Moro med Morozevich!

Vugar Gashimov og Bartosz Socko på Peppes Pizza i Tromsø i 2007
Foto: Sven Wisløff Nilssen

Den tradisjonelle sjakkturneringen i Biel har en spesiell plass i hjertet mitt. Grunnen er 10 år gammel historie som jeg gjerne vil dele med deg. Det startet med at jeg en uke før ACC 2007 fikk vite at Magnus "likevel ikke skulle spille" turneringen. Det var visstnok endelig, og grunnen var ikke at Magnus sa nei, men at arrangøren ikke hadde evnet å skaffe tre spillere over 2650, som var Magnus sitt relativt moderate krav. Men et så overkommelig krav skjønte jeg ikke hvorfor arrangøren ikke hadde satt himmel og jord i bevegelse for å skaffe to slike navn - for en av tre spillere var allerede på plass. Dermed tok jeg på meg oppgaven og jeg sa noe slikt: "Gi meg i hvert fall 48 timer til å skaffe de to som trengs - det kan ikke være vanskelig". Deretter snakket jeg med alle de sterkeste jeg så på steder som PlayChess og ICC og hørte om de kjente noen som kunne være interessert - selv Nakamura gikk ikke fri… Dessverre hadde han et annet oppdrag like etter og takket høflig nei. Til slutt fikk jeg napp på ICC. Den sterke aserbajdsjaneren Vugar Gashimov hadde den gang 2658 i rating og innfridde kravene og han takket ja til tilbudet vi ga han. Det tok meg 2 timer å få laksen på land og med bråmotet bare en nordlending kan ha, gjøv jeg løs på den neste. Den skulle vise seg å bli langt verre å lande og jeg skjønte at arrangøren virkelig hadde prøvd det meste... Men GM Bartosz Socko var oppe på 2660 og på toppen av sin karrièren gang - problemet var bare at han spilte i Biel Open, og at turneringen sluttet sent torsdag kveld og turneringen i Tromsø startet lørdag morgen. Kort fortalt fant vi til slutt en kronglet reiserute og mens mine 48 timer tikket ut - sa Bartosz seg villig til å ta den! Dermed kom Bartosz, Vugar og Magnus til Tromsø og vi fikk en fantastisk turnering i 2007! I tillegg vant Magnus Biel det året og jeg LIVE-blogget fra arrangementet - da er det lov å bli Biel-fan på sin hals.

Årets storturnering i Biel gir meg rockfot! Ikke bare fordi det kvinnelige kinesiske esset Hou Yifan er på plass, men også fordi Alexander Morozevich spiller igjen og det i en meget sterk turnering der også spillere som Bacrot, Navara, Ponomariov, Leko, Harikrishna og Vaganian deltar. Ja, du leste rett. 80-tallshelten Vaganian er tilbake i manesjen igjen! Han har gjort det bra den siste tiden også. Han ledet blant annet Armenia til sølvmedaljer under VM for seniorlag i vår der England, og Nigel Short, måtte nøye seg med tredjeplassen, mens St. Petersburg med Khalifman på førstebord tok førsteplassen som seg hør og bør for moder Russland. Hou Yifan slo for øvrig i syvende runde ledermannen Etienne Bacrot og Yifan leder dermed årets Biel Master sammen med Bacrot, Harikrishna og overraskelsesmannen Nico Georgiadis - alle med 4.5 av 7. Morozevich har 4 av 7. sammen med Ponomariov. på en delt femteplass når to runder gjenstår. Vi gleder oss til avslutningen.

Alexander Morozevich er publikumsspilleren som har slitt med alvorlige helseproblemer i mange år og i 2012 husker vi at han droppet ut av nettopp Biel-turneringen når han skulle møte Magnus i 3. runde. Det gikk lang tid før han stilte opp i en turnering igjen. Han droppet også den kommende olympiaden - der han var kvalifisert - og i et intervju med WhyChess i 2012 sa Morozevich senere at han måtte inn på en klinikk i Moskva i 2 uker for å komme seg etter Biel 2012 episoden. Det er selvsagt synd at en så fargerik spiller, som ikke kan erstattes uten videre i verdenstoppen, sliter så mye med helsa at han i lange perioder er helt fraværende da sjakk er et kontinuitetsspill. Det beste fra Morozevich er nok uansett forbi. Han ble nemlig Russlandsener i 2008 og han innehar historiens 15. høyeste elorating med sine 2788 fra sommeren 2008. I dag er Morozevich nede på 2675 - men i Biel presterer han over det nivået så langt og noen av partiene er flotte.

Vi tar en titt på et vidunderlig trekk og et flott kongeangrep fra den 40 år gamle mesteren:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Moro med Morozevich!

 1. Jonny Fredriksen

  Heisann!

  Artig historie om hvordan du fikk tak i de 2600-spillerne, Sven! Man får et innblikk i hvor mye jobbing som ligger bak det å arrangere en så flott turnering som ACC var!

  Må si at det var veldig morsomt og fortjent at Hou Yifan vant i Biel.

  Synes hun har strevet litt i motbakke de siste par årene. Hun så jo ut til å nå 2700 ganske greit i 2015 men så ut til å stagnere litt.

  Nå danka hun ut flere storspillere og gikk til topps med glitrende sjakk i flere partier. Tøff og flott dame!

  Svar
 2. Sven

  Hou Yifan respekterer vi og det blir spennende å se hvor langt hun faktisk vil nå etter at hun har droppet spill mot sine kvinnelige rivaler og kun søker å utfordre mennene 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *