Hopp til innhold

Århundrets sjakkrunde – for et spill under Norway Chess!

Aronian slår Magnus i fjerde runde og Nakamura trygger ledelsen sin
Foto: Altibox Norway Chess 2017

I fjerde runde eksploderte turneringen plutselig og brettene slo gnister underveis og alle så at det mest logiske resultatet ville vært 5 hvit seire av 5 mulige. Dessverre smatt russerne unna til slutt. Kramnik reddet seg mot Caruana og Karjakin reddet seg mot Wesley So. Triste saker for spesielt Wesley So, som spilte et til tider briljant spill, bare for å avslutte som en middelhavsfarer der han tillot remis gjennom en fiks evigsjakk kombinasjon fra forsvarsminister Karjakin. Kramnik hang som nevnt i tauene til Caruana i et Berlinforsvar der Caruana vant en viktig bonde tidlig. Men med kompleks posisjonell forståelse, der Kramnik blant annet spilte kongen sin helt opp på g4 i et slags sluttspill/dronningløst midtspill, så berget Big Vlad et halvpoeng selv om Caruana hadde mange forbedringer som vant for han underveis.

Anish Giri spilte engelsk åpning mot Anand og allerede etter 7 trekk hadde nederlenderen etablert en permanent fordel som ikke var stor, men som var vedvarende. Anand er blitt en blek skygge av den tigeren vi husker fra VM-matchen i Bonn i 2008 nå under Norway Chess. Intet skarpt motspill, ingen geniale konsepter og liten vilje til å vinne partiene ser det ut som - dermed ligger han på 1 av 4 og ulvene vil nok være ute etter han i fortsettelsen også. Var Giri god, så skinte Nakamura som en sol! Nakkis har funnet tilbake til seg selv og den angrepssjakken som en gang gjorde han til en verdensstjerne i sjakk. Ikke noe snikk snakk. Nei, angrep takk! Han spilte et ubalansert parti i Najdorf der han på særs overbevisende, og enda mer iskalt vis, viste at hans angrep på dronningfløya var sterkere enn hvits på kongefløya. Et spennende og godt parti fra Nakamura som nå leder Norway Chess med 3 av 4 mulig foran Kramnik og Aronian som har 2.5 av 4.

Magnus ligger på minusscore med 1.5 av 4 etter å ha gått på en smell mot Levon Aronian i fjerde runde. Aronian spilte en gammel kjenning i åpninga i en slavisk struktur som han hadde analyserte på den tiden han ble juniorverdensmester - for 15 års tid siden. Han husket 10.Lc2 og da Magnus spilte 10...Td8 husket han ikke flere konkrete varianter sa han i et intervju etter partiet. Men han må ha husket konsepter og muligheter for spill i fortsettelsen for dette smakte det fugl av! Aronian startet med å ofre en kvalitet - deretter ofret han en hel løper på h7! Sett det før? Ja, det har vi alle - men vakkert ble det og Magnus gikk ned i flammer. Nå vet vi at Magnus ofte reiser seg etter et tap - men det kan bli vanskelig i dette feltet som kun har blodtørstige kjøtere på startstreken eller farlige haier som biter fra seg så det holder om de angripes. Derfor blir det særdeles spennende å følge Magnus ut turneringen - vil han slå tilbake eller får vi karrierens mest sviende nederlag?

 

Vi tar en titt på det flotte partiet som Aronian spilte mot Magnus:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

1 kommentar til “Århundrets sjakkrunde – for et spill under Norway Chess!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *