Hopp til innhold

Aronian og Anand opp i tredelt tet i Saint Louis

Levon Aronian gikk i Karpovs fotspor og fikk full valuta for pengene mot Nakamura
Foto: Grand Chess Tour 2017  |  De offisielle sidene til Grand Chess Tour

Det ble nok en forrykende runde i Saint Louis onsdags kveld. Mye god sjakk, strålende kommentarer i studio til Yassir Seirawan og Murey Ashley der gjesten Garry Kasparov kastet ekstra glans på forestillingen - hva mer kan et bankende sjakkhjerte begjære? Rivalisering, knall og fall og en katastrofe her og lekkerbisken der kanskje? Vi fikk alt dette og mer til! Vi fikk tre meget spennende og interessante partier og da var det helt grei at Magnus Carlsen så langt spiller annenfiolin i denne turneringa. Orkesterleder er nemlig franske Vachier-Lagrave som ga lyd fra seg også i den syvende runden. Han hostet nemlig opp en himmelsk mikstur mot Berlinforsvaret i spansk med hvit og var nær seier. Karjakin satt nemlig fast på kroken teorikroken til Lagrave som lirte av seg det ene prepp-trekket etter det andre - måtte Karjakin tenke dype tanker, spilte sterkt og selv om han var en hel time etter på klokka forsvarte han stillingen! Den russiske forsvarsministeren holdt stand mot de franske kreftene og leverte faktisk utsøkt forsvarsspill og han viste nok en gang hvem som er verdens største forsvarsklippe i sjakk - han er nemlig russisk, har vært ute i en VM-match nylig og spiller fortryllende sjakk når han har kniven mot strupen.

Det er ikke alle som liker forsvarsspillets edle kunst så godt. Vi husker at Kasparov sjelden måtte forsvare seg mot andre enn Karpov, da som svart, og forsvarsspill har aldri vært hans greie. En annen kar som liker å kaste ved på bålet for å skape mer fyr er Levon Aronian - og i syvende runde var det Levon som spilte førstefiolin og det gjorde han på utsøkt vis. Aronian valgte nemlig å besvare den for tiden populære engelsken på samme måte som Karpov i sin tid besvarte engelsk åpning. Med e5 og et kjapt Lb4 - altså en slags Rossolimo-sicilansk i bakhånd. Andre matchparti under VM i 1987 husker vi godt - Karpov spilte der det frekke trekket 9…e3! mot Karpov og laget en kime til spill på kongefløyen i hvit sin ellers sunne struktur. Kasparov spilte godt en stund, men det kostet tid på klokka, og da det tettet seg til og ble taktisk, var det Karpov som på suverent vis vant partiet. Det er interessant at Nakamura avvek fra Kasparovs spill i trekk 11.Da4, som Peter Svidler brukte mot Karjakin i fjor, i et teoretisk viktig remisparti for denne variantens omdømme. Aronian hadde som vanlig sine egne tanker om stillingen og måten han spilte hjem et helpoeng på med svart var dypt imponerende.

Det andre store partiet i runden var Vishy Anand sin herlige seier over Ian Nepomniachtchi i en Najodorf-variant. Jeg har ettersøkt at Vishy utfordrer den unge generasjonen med sine hvite sicilianere mot Najdorfen og i dag gjorde han det endelig det - og med suksess! Anand spilte Bobby Fischer sitt interessante trekk 6.h3 - som er en forberedelse til å spille g4 og et slags Keres-angrep. Det kan også spilles som et slags ventetrekk der hvit ser svart i kortene. Vil svart spille en drageoppstilling med g6, en Najdorf-oppstilling med e5 eller en Scheveningen-oppstilling med e6? Nepomniachtchi valgte det siste - en ren Najodorf og han spilte lenge bra. Dessverre for russeren mistet han fullstendig hodet i et sluttspill med bonde under - men med mye aktivitet - da han spilte 31...b4? som ble et rent tapstrekk. Dermed rykket Anand og Aronian fra Magnus Carlsen og de to gamle essene gikk dermed opp på siden av Vachier-Lagrave når to runder gjenstår i USA. Alle disse tre har 4.5 av 7, mens Magnus står fast på +1 og 4 av 7 mulige. I åttende runde er toppoppgjøret Anand vs. Vachier-Lagrave - skal vi håpe på en ny, skarp Najdorf da?

Aronian fikk inn en leken seier med svart mot Nakamura:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

1 kommentar til “Aronian og Anand opp i tredelt tet i Saint Louis

  1. Ole Morten Persen

    Når Aronian er i form er han en fryd å følge, og kombinert med at han er en utrolig sympatisk og morsom kar, så er det veldig moro å se han tilbake på sitt beste. Hvis Magnus ikke vinner, så er det helt greit om Aronian stikker av med kaka til slutt!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *