Hopp til innhold

Hou Yifan – dronningen av sjakk!

Hou Yifan, her sammen med Nepo, vant Biel Masters 2017!
Foto: Biel International Chess Festival

Det er verdt å kjempe for det du tror på. Hou Yifan tror at kvinner kan kjempe jevnt med menn i sjakk og det viste hun på utsøkt vis ved å vinne årets Biel-turnering. Året 2017 for Hou Yifan startet i Gibraltar der hun kom for å kjempe mot menn, men slik skulle det ikke gå. Sveitsertrekningens natur er lunefull, og i januar var den spesielt lite sjarmerende mot Hou Yifan. Som en kald vintervind ga den henne den ene kvinnelige motstanderen etter den andre, akkurat det hun ikke ønsket seg, i en turnering som hun kom til for å kjempe mot mennene - og som var fylt opp til randen av menn! Matematikken gikk ikke opp i Hou Yifan's hode da hun måtte spille mot kvinne nr. 7, av 10 mulige, i den siste runden på Gibraltar. Det var nemlig matematisk totalt usannsynlig. Sannsynligheten lå et sted oppe i stratosfæren og spillere som Hou Yifan liker å forholde seg til ting vi kan forstå her nede på jorden. Hun aksepterte med andre ord ikke datatrekningen, tapte partiet sitt med vitende og vilje i kun 5 trekk, for så å påstå til journalistene at trekningen måtte være rigget. Det var den ikke - det fine med maskinelle trekninger er nemlig at de kan etterprøves og den totalt usannsynlige sekvensen med 7 kvinner og 3 menn var riktig i Hou Yifans tilfelle. Riktignok var sannsynligheten astronomisk for at dette ikke skulle skje - og Hou Yifan sin sunne skepsis var helt på sin plass - men hun overreagerte da hun ga faen og fikk dermed ødelagt turneringen sin. En viktig faktor i spillet var nok at hun tapte mot sin kinesiske venninne, og rival, Ju Wenjun i 5. runde med hvit - noe som virkelig satte følelsene i sving.

Men Hou Yifan ga seg ikke der. Hun har fortsatt å spille med menn, og mot menn, i såkalte superturneringer der hun har fått mer og mer innpass i år. Hun tok sine 4 av 9 mulige i FIDE GP i Sharjah, hun toktet nesten Magnus Carlsen i Grenke Chess Classic i innbyrdes parti (bank i bordet!) og hun deltok i FIDE GP i Geneve. Der fikk hun mye bank, men trolig mye nyttig erfaring også. Dermed var dronningen av sjakk klar til å ta opp kampen med mennene i Biel! Ikke hvem som helst - men en bråte fordums helter som virkelig har satt spor etter seg i sjakkhistorien. Kunne Yifan hamle opp med spillere som det tidligere franske vidunderbarnet Etienne Bacrot? Med Peter Leko, som spilte VM-match med resultatet 7-7 mot Kramnik i 2004? Med Ruslan Ponomariov, som 18 år gammel ble tidenes yngste FIDE-verdensmester i sjakk? Med, Alexander Morozevich som i 2008 var verdenstoer i sjakk? Turneringen viste at det kunne Hou Yifan! Hun gikk like gjerne til topps med sterke 6.5 av 9 etter å ha vunnet suverene 5 partier ut av 9! Det eneste tapet kom i 6. runde mot indiske Pentala Harikrishna og etter det reiste Hou Yifan seg mesterlig og viste at psyken igjen er der den skal være. Helt på plass! Hun smelte like gjerne tre stolper ned i turneringstabellen mot slutten og ble med det, udelt vinner av Biel Master 2017, 10 år etter at Magnus vant turneringen.

Er dette et omen om hva fremtiden vil bringe? Jeg tror det. Det er et forvarsel om to ting. Det ene er selvsagt Kina sin kommende styrke innen sjakken på både herresiden og kvinnesiden. Vi har sett at Kina nå har 6 spillere over 2700+ og de fleste av disse bor angivelig sammen i et leilighetskompleks i Beijing og lever og studerer sjakk sammen. Hou Yifan drar dermed nytte av både det kinesiske sjakkeventyret, og hun drar nytte av å være en kvinne som får invitasjoner til toppturneringer hun ikke uten videre ville fått invitasjon til som mann. Dermed får hun også i fortsettelsen spilletrening mot menn slik at hun kanskje når den ypperste verdenseliten i sjakk til slutt - noe betyr 2750+. Tiden vil vise, hun er fortsatt bare 23 år gammel og Judit Polgar oppnådde sin kvinnelige toppnotering i 2005 - nr. 8 i verden - da hun nærmet seg 30 år.

Vi skal se hvordan årets Biel-vinner kom i posisjon til å vinne:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

1 kommentar til “Hou Yifan – dronningen av sjakk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *