Hopp til innhold

Verdens sterkeste nasjonale mesterskap

IM Vadim Moiseenko briljerer virkelig i dagens stilling!
Foto: www.rtu.open.lv

Fra 1920 til 1991 ble det spilt alt i alt 58 utgaver av det Sovjetiske mesterskapet i sjakk. Begrepet «The USSR Championship» er et velkjent begrep på engelsk og fenomenet fortjener mer omtale enn det strengt tatt har fått på norsk. Dette er nemlig det aller sterkeste nasjonale mesterskapet som noensinne har vært en tradisjon. Det sies at det var vanskeligere å bli sovjetisk mester i sjakk enn å bli stormester - og der ligger det en dyp sannhet. Ser vi på vinnerne finner vi kjente navn, og Alexander Alekhine vant det første mesterskapet i 1920. Botvinnik vant det syvende i 1931 og så gikk det slag i slag. Alle de sovjetiske verdensmestrene vant minst et USSR Championship og da snakker jeg om størrelser som Alekhine, Botvinnik, Smyslov, Tal, Petrosian, Spassky, Karpov og Kasparov. Kramnik ble akkurat for ung, men han tok en firedelt seier i det rene russiske mesterskapet som ble spilt parallelt i 1990, sammen med Andrei Kharlov, Ruslan Shcherbakov og Maxim Sorokin.

Kramnik har faktisk aldri vunnet The Real Deal siden han aldri ble Sovjetmester og aldri har vært Russlandsmester i nyere tid. Sovjetmesterskapet opphørte altså i 1991, og fra 1992 hadde det russiske mesterskapet større status enn på lenge - men allikevel gikk det mange år før de absolutt beste deltok og mesterskapet fikk da den høye statusen det har i dag. Fra 2004 har nemlig mesterskapet blitt spilt som en Superfinale med høye pengepremier - der det finnes ulike måter å kvalifisere seg på. Vinnerne har vært kjente navn som Garry Kasparov, Peter Svidler, Alexander Morozevich og Alexander Grischuk. Karjakin har vært utrolig nært seier ved to anledninger, der han har vært ute i omspill, men det har ikke villet seg for VM-kandidaten fra 2016. At to så sterke spillere som Kramnik og Karjakin ikke har et mesterskap på samvittigheten er mildt sagt oppsiktsvekkende - og forteller hvor sterkt dette mesterskapet egentlig er.

I begynnelsen av juli ble det spilt en kvalifisering for den russiske Superfinalen kalt Russian Higher League der det deltok hele 27 stormestre, hvorav 18 stykker hadde 2600+ i rating. Ja, du leste riktig kjære leser. 18 deltakere i kvalifiseringen til det russiske mesterskapet i sjakk - Superfinalen - hadde 2600+ i elorating! Av disse var det kun 5 stykker som kvalifiserte seg til Superfinalen, som har en eventyrlig prispott på hele 72.000 Euro, noe som i Russland er enorme summer om en ikke er oligark. Dermed ble det hard kamp om kvalikplassene og til slutt vant Daniil Dubov en velfortjent seier etter mye godt spill og Magnus dødaren Sanan Sjugirov ble nr. 2 - begge på 6.5 av 9. GM Sergey Volkov (2627), GM Evgeny Romanov (2610) og forhåndsfavoritten Maxim Matlakov (2730) tok de tre neste plassene på 6 av 9 og alle disse fem kvalifiserte seg dermed til finalen i høst. Med så mange gode spillere blir det mange gode partier også! Blant de 54 deltakerne finner vi en ung kar som heter IM Vadim Moiseenko som spilte en feberaktig kombinasjon i fjerde runde mot GM Alekseev. Vi tar en titt.

Det er ikke ofte at to dronninger mer ikke holder til seier når du er i trekket!

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *