Hopp til innhold

Stang ut for Magnus i Sinquefield Cup

Magnus spilte remis med bonde over i sluttspillet mot Hikaru Nakamura
Foto: Lennart Ootes  |  De offisielle sidene til Grand Chess Tour

Sinquefield Cup går sin skjeve gang videre. Noen runder har vært forrykende gode, jeg tenker da spesielt på første, andre og femte runde - mens andre runder har vært et laaangt gjesp. Sjette runde var mest et gjesp - ikke fordi den var så fryktelig kjedelig, men fordi Magnus til slutt presset og presset uten å få ballen i mål mot Hikaru Nakamura i et tårnsluttspill. Dermed ble det en lang natt med sjakk for oss i Norge og skuffelse var stor blant Magnus-fansen da han ikke vant. Ja, for Magnus hadde da virkelig et vunnet sluttspill på brettet rundt tidskontrollen ved trekk 40, der Stockfish 8 påviste en klar vinst både i trekk 41 og 43. Særlig 41.Kg5! syntes klokkeklar og Magnus kommer til å ergre seg over at han lot storlaksen slippe av kroken i dette partiet. Det er noe uforløst over Magnus sitt spill i Sinquefield Cup 2017. Han får nemlig opp den ene gullstillingen etter den andre - men får ikke riktig ballen i mål. Slikt gjør seg ikke på turneringstabellen i lengden.

Caruana fikk heller ikke ballen i mål med de hvite brikkene i en skarp Najdorf-duell mot ledermannen Vachier-Lagrave. Caruana spilte en ny idé i Lg5-Najdorf han hadde fått av vår egen GM Torbjørn Ringdal Hansen, nemlig 10.Dd3 - og han fikk opp en betydelig fordel, og en trolig en vunnet stilling rent strategisk, men regnesterke Vachier-Lagrave holdt hodet kaldt. Caruana feilberegnet så konsekvensene av et svartfeltsbytte av løpere og dermed bikket stillingen inn mot en klar remisstilling. Det ble da også remis - og det kunne Lagrave være godt fornøyd med i en runde der han beholdt sin ledelse. Levon Aronian benytter anledningen til å slå Wesley So med de hvite brikkene i et flott parti - og dermed raste han opp på delt andreplass sammen med Magnus Carlsen og Vishy Anand. Det er verdt å merke seg at stabile Wesley So - som kom til Sinquefield Cup med 1 tap på de siste 84 partiene - nå har tre vonde tap i Saint Louis! Det svir for mannen som det siste året har vært best i verden i følge både prestasjonsberegninger av elo og i turneringsresultater.

Hva skal vi så si om Magnus Carlsen? Først og fremst må vi si at det er pent av vår mann, etter mye motgang, å spille så godt! Han ligger på delt andreplass og han har fått opp vinststillinger i hele fire av seks partier! I tillegg har han presset Anand i et tårnsluttspill med bonde over. Magnus har vunnet to partier - allikevel føles det altså ut som om det er noe uforløst over spillet hans. At han ikke fikk ballen i mål mot Anand i tredje runde er en ting - helt OK! Men at han ikke får ballen i mål, og taper mot Vachier-Lagrave, var kjedelig. Når han så ikke vinner et vunnet tårnsluttspill mot Nakamura der maskinen finner vinsten relativt greit to ganger - så kan en undre seg om litt av Magnus-magien er borte. Den magien der han skviset blod ut av en stein og vant det ene gode sluttspillet etter det andre. Vi skal likevel være mest fornøyd med det Magnus nå gjør. Det var ingen selvfølge at han skulle komme så fort tilbake og han har tross alt spilte veldig mye god sjakk. En god avslutning nå og Magnus kan gjøre en kjempeturnering der han vinner- først ut er Peter Svidler som spiller hvit mot Magnus i syvende runde. Vi gleder oss som alltid!

Vi skal se hvordan Aronian fikk fart på brikkene i syvende runde med hvit:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

4 kommentarer til “Stang ut for Magnus i Sinquefield Cup

 1. Hans-Henrik Brix

  Meget god og nyansert vurdering av Magnus sin innsats så langt i Sinquefield Cup, Sven! Synd at Magnus igjen feilet i en vunnet stilling. Får håpe på en god avslutning.

  Flott angrepsspill av Aronian i partiet mot So!

  Svar
 2. Ole Morten Persen

  Var det ikke en liknende feil Magnus gjorde mot Giri for ikke så lenge siden?? Må si jeg ikke stoler 100% på hukommelsen min lenger, men mener Magnus kastet bort en vinststilling i sluttspillet på nøyaktig samme måte, altså ved å låse av bondestillingen. Kan ha vært mot en annen spiller, men uansett så er det dårlig tegn at Magnus ikke lærer av sine feil.

  Uforløst er en god beskrivelse av spillet hans. Eller sagt med andre ord, det siste lille mangler på toppformen.

  Svar
 3. Sven

  Hans-Henrik
  Takk for hyggelige ord og hyggelig å se at du følger med

  Ole Morten
  Du tenker på Carlsen - Giri, Norway Chess 2015, Ole Morten. Det minnet på noen måter om akkurat det samme. Magnus fikk immobile bønder etter å ha spilt et tilsynelatende grenseløst flott spill og vinsten fløy da ut gjennom vinduet...

  Svar
 4. Steinar

  Magnus har hatt både spilleglede og press ca 6 av 7 partier. Det er fett å se og klar fremgang synes jeg.
  Men så var det et par trekk mot MVL og Nakamura da. Som dessverre er skillet fra 4/7, til klar ledelse, 5-5,5 av 7, mye opp i rating, Magnusskapet ville vært satt på plass og bare fryd. Små marginer er det.
  Nå sitter han igjen med det som kan bli fjerdeplass. Og selv om man/vi/Magnus sikkert skal se bak resultatene, tror jeg det vil kjennes som nok en ganske stor nedtur fordi han ikke klarer å vise at han er best.
  Så da håper jeg på 1.5/2, omspill og turneringsseier.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *