Hopp til innhold

Juba Juba – Jobava!

Kanskje kommer kongen... Tommel opp for vinneren Baadur Jobava!
Foto: Anniken Vestby

Så ble det ikke hallelujastemning og dansing på bordet for de norske sjakktoppene i siste runde av Nordens største åpne sjakkturnering i Helsingør. Simen Agdestein måtte bite i gresset mot Nigel Short og selv med en god start på partiet var han sjanseløs når det dro seg til i midtspillet. Short ble for sterk. Da gikk det bedre med Frode Urkedal som spilte en saklig og sterk hvitremis mot Alexander Motylev (2680) i sisterunden og remis ble det også på Jon Ludvig Hammer med de svarte brikkene mot IM Delorme Axel (2518) fra Frankrike. Dermed ble det ikke noe stort resultat på Hammer og Agdestein som begge trolig vil tape noen få ratingpoeng. Agdestein ble til slutt nr. 15 med 7.5 av 10, mens Hammer tok 11. plassen med sine 7.5 og bedre kvalitet enn Simen. GM Urkedal tok kongetittelen blant de norske i Helsingør som beste nordmann med sin 10.plass og han hadde da også klart høyest prestasjonsrating med 2646, og han vil ta et lite jafs med elopoeng. Gratulerer Frode Urkedal!

Det er alltid mange enkeltprestasjoner å ta tak i etter en slik storturnering med over 100 norske deltakere på startstreken. IM Kristian Stuvik Holm sin nedspilling av Johann Hjartarson i sisterunden må nevnes. I et ellevilt bukkeritt vant han over nordensmesteren og Stuvik Holm endte på en finfin 20.plass med 7.5 poeng og en 2500+ prestasjon. På 7 poeng finner vi folk som IM Nicolai Getz (32), FM Johannes Haug (32) og FM Benjamin Haldorsen (37) og FM Anders Hobber (43) og av disse hadde Getz med 2439 og Haldorsen med 2415 høyest prestasjonsratinger. Vi merker oss også at bloggern Joachim Solberg hadde en god turnering med 6.5 poeng og 2320 i prestasjonsrating. Nordensmester Johann Hjartarson havnet forøvrig helt nede på 55. plass etter å ha avgitt blant annet remiser mot Vestby-Ellingsen og Petter Fossan i tillegg til tapet mot IM Stuvik Holm.

De unge norske spillerne imponerte meg mest i denne turneringa. Nevnes må Gunnar Lund som avsluttet med en fin remis mot FM Petter Fossan og dermed fikk han en prestasjonsrating på 2295 - sterkt av 15 år gamle Lund som Gunnar vant sin ratingklasse fra 2001-2100. Her merker vi oss at Christian Grunekjøn fra Tromsø gjorde en fin figur med sin tredjeplass. Norge fikk også vinneren i ratingklassen 1701-1800 der Børge Svanholm svingte seg til topps, og i 1501-1700 der søskenparet Alisha Shehzad og Shazil Shehzad tok de to første plassene. Den 11 år gamle Nordstrandspilleren Eivind Grunt Kreken vant ratingruppen under 1500 og her vakte brødrene Aasen fra Haukås i Bergen stor oppsikt. To av de tre sjakkspillende brødrene tok likegodt 2.plassen og 3.plassen i gruppen under 1500 i rating - og de vakte stor oppsikt på grunn av alderen sin. Joakim Aasen på andreplass er 10 år gammel og Alexander Aasen på tredjeplass er kun 7 år gammel! Nye store sjakksønner skal altså sette Bergen på sjakk-kartet en gang for alle.

Jobava Baadur vant skjønnhetspremie for sitt utsøkte spill i 5. runde:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *