Hopp til innhold

Alexei Shirov til topps under CellaVision Chess Cup 2017

Alexei Shirov til topps blant 238 deltakere i Lund
Foto: http://www.schack.se/ | Lars OA Hedlund

Trodde du at Alexei Shirov var gammel, grå og avdanket? Da må du tro om igjen! Shirov har nettopp fylt 45 år, han er variabel, men fortsatt meget sterk på sitt beste. Han har i dag en FIDE-rating på 2648 og har falt ut av topp-100 i verden. Du kan trygt si at han er langt unna sin storhetstid som var på slutten av 90-tallet der han var nr. 2 i verden på sitt beste - men han glimter tidvis til, og spiller virkelig mye god sjakk fortsatt. Shirov er riktignok ikke det store publikumsspilleren på sine eldre dager som han var da regnemusklene satt som et skudd, og kreativiteten var på topp, men hvem er det? Når Shirov våkner opp med ekstra energi og med rockefot så kan han altså fortsatt flytte brikker og få dem til å danse i fine harmonier. Shirov er da dirigent, brikkene er orkester og motstanderen blir for en tilskuer å regne. Shirov er fra Latvia og han hadde Mikhail Tal som forbilde, og læremester, og som studerte på Botvinniks berømte sjakkakedemi sammen med storheter som Vladimir Kramnik og Peter Svidler - og når de var virkelig heldige hadde de selveste Garry Kasparov som trener.

I helga har Shirov vært på tokt i Sverige og spilt Nordens kanskje største helgeturnering dette året - CellaVision Chess Cup med 238 på startstreken og 286 deltakere totalt hvis vi tar med de lavere klassene. De siste årene har Västerås Open vært den største helgeturneringen i Sverige, og dermed i Norden, men nå utfordrer universitetsbyen Lund og CellaVision-turneringen hegemoniet til Västerås. Shirov var den eneste virkelig store stjernen på startstreken, men det var mange småstjerner og en mengde gamle helter for en gammel sjakkelsker. Med 33 stormestre på startstreken, og legenden Ulf Andersson som kommentator, var CellaVision en fin turnering der det ble spilt fire runder hurtigsjakk i starten på fredag for å skille klinten fra hveten. Deretter ble det spilt 4 runder langsjakk lørdag og søndag. Alt i alt 8 runder og Shirov sopte sammen 7 av 8 - det samme som kineseren GM Zeng Chongsheng men Shirov hadde best kvalitet og tok pokalen hjem. På en delt tredjeplass fulgte GM Marcin Dziuba fra Polen, GM Andrej Sumets fra Ukraina, GM Matthew J. Turner fra Skottland, GM Nils Grandelius fra Sverige og GM Ivan Saric fra Kroatia - alle med 6½ av 8. Det var en fin helg i Sverige.

Turneringen hadde som nevnt mange gamle helter på startstreken. Jeg nevner i fleng: GM Tiger Hillarp Persson endte på 11. plass der den herlige angrepsspilleren tok 6 poeng. Pia Cramling tok også 6 poeng og den kvinnelige verdensstjernen, som var rangert som verdens beste kvinne midt på 80-tallet. Hun hadde med seg ektemannen Juan Bellon som tok 5 poeng og datteren Anna Cramling som tok 4 poeng totalt. I det slagne felt finner vi storheter som GM Sune Berg Hansen, GM Vladimir Epishin og en rekke andre sterke stormestre. En interessant start for meg var stormester Tom Wedberg som har spilt endel seriesjakk Wasa SK de siste 10 årene - men som ikke har spilt en eneste turnering på lang, lang tid. Han gjorde altså et slags comeback og det helt uten å legge inn et ekstra treningsgir. Det måtte gå galt og det gikk galt. Wedberg falt litt igjennom i hurtigsjakken, der han tok svake 2.5 av 4 mot overkommelig motstand - mens han hevet seg flere hakk til langsjakken der han tok pene 3 av 4 mulige. Dermed gikk han kun ned 4 elopoeng fra sine 2461. Hva har denne Wedberg så gjort som imponerte Sjakkfantomet? Jo, han skrev noen vidunderlige artikler i bladet Sjakknytt på 80- og 90-tallet som jeg aldri vil glemme.

Vi tar en titt på Alexei Shirov og hans viktigste seier i Sverige:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *