Hopp til innhold

Maxime Vachier-Lagrave vinner Sinquefield Cup

Maxime Vachier-Lagrave gikk helt til topps i Saint Louis
Foto: Lennart Ootes | De offisielle sidene til Grand Chess Tour

Så er årets utgave av Sinquefield Cup over og i siste runde ble det full baluba og kamp på nesten alle de 5 bordene. Unntaket var Wesley So og Anand som spilte en kontrollert remis der Wesley, med hvit i førersetet, ikke våget å strekke strikken særlig langt siden han er i dårlig form for tiden. Magnus slo Aronian i et flott parti som han fullførte med bravur. Vachier-Lagrave fikk motstanderen sin, Ian Nepomniachtchi, ut på glattisen i en Najdorf der franskmannen viste at han kan spille begge farger av denne skarpe åpningen - og han vant med fynd og klem etter å ha fått en gullspringer inn på f5 og sementert den der. Nakkis og Karjakin spilte en kontrollert, og sterk, remis i engelsk og i det siste partiet vant Peter Svidler mot Fabiano Caruana med hvit i nok et engelsk oppgjør. Dermed fikk vi tre fine seire i sluttrunden og forandringer i teten.

Vinner av Sinquefield Cup 2017 ble Vachier-Lagrave som var god på sine ting og da tenker jeg på det å spille Najdorfvarianten med bravur, det å få motstanderen ut i kompliserte stillinger og det å være best med høy kompleksitetsgrad. Selv Magnus, som lenge var på vei mot en kontrollert nedspilling av Lagrave, vaklet til slutt i komplikasjonene og tapte. Dette er franskmannen sin første turneringsseier på Superelite-nivå og det er spennende å se hvordan han har kommet beinhardt tilbake fra en liten nedtur han har vært igjennom. Anand og Magnus tok dermed andreplass med 5.5 av 9 mulige - halvpoenget bak Lagrave. Dette kan Magnus være meget godt fornøyd med - for bak resultatet vitner mye om at Magnus nå er tilbake for fullt - og at han har skumle planer for World Cup er det ingen tvil om. Vi la også merke til at Aronian fikk 5 poeng, sammen med Sergey Karjakin,  de tapte begge to mot Magnus. Det tapet svei ekstra for Aronian og kanskje var det Caissa som var ute og ga han rett medisin, med litt malurt i begeret, til rett tid etter hans noe pinglete spill mot Svidler i åttende runde. Det var nemlig alt da klart at Aronian kun ønsket seg remiser på slutten i en ellers meget god turnering.

Jeg tror ellers at årsaken til at Magnus ikke har vunnet noen av de 4 siste turneringene han har spilt er et sammensatt bilde, men at det hovedsakelig skyldes at han selv har spilt dårligere. Automatiserte computeranalyser jeg gjorde for en tid tilbake av alle partiene til Magnus i Norway Chess 2016 + Norway Chess 2017 tyder likevel på at motstanderne spiller bedre mot han enn det de gjorde for kun ett år siden. Kanskje har de beste mistet litt av respekten for verdensmesteren, kanskje våger de å spille sitt eget spill mot han i større grad enn tidligere - eller kanskje lar han de komme på banen lettere. Uansett var Sinquefield Cup 2017 et stort steg fremover i forhold til de siste turneringene Magnus har spilt. Magnus skinte tidvis og i nesten alle partier klarte han å tromme opp vinstsjanser - det er unikt i dagens toppsjakk. Magnus hadde riktignok problemer med å få ballen i mål i spesielt to avgjørende partier der han normalt ville scoret - mot Nakamura i et tårnsluttspill og mot Lagrave i et interessant midtspill. Hadde han scoret mot Lagrave ville han trolig vunnet turneringen greit - i stedet var det Lagrave som vant partiet, fikk medvind i seilene og vant turneringen. Dette var spennende & takk for meg.

PS: Sjakkspalta legges ned etter at Sinqfield Cup nå er over. Dette var et prøveprosjekt der jeg ville se om jeg klarte å blogge litt hver dag, skape gode spalter i et mindre format enn Sjakkfantomet og få dere lesere med på ferden. Det har vart i 101 dager og har vært et spennende pilotprosjekt der Norge fikk en sjakkspalte som kom ut hver eneste dag (også søndager). Nå som det er over er det rom for andre prosjekter for meg, og jeg regner med å komme tilbake i en eller annen form før World Cup 2017. Vi sees da.

Vi tar en titt på finalerundeseieren til Lagrave:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

5 kommentarer til “Maxime Vachier-Lagrave vinner Sinquefield Cup

 1. Hans-Henrik Brix

  Takk for en god oppsummering av Sinquefield Cup. Oppmuntrende for Magnus og fansen at han slo Aronian i siste runde. Magnus burde vunnet turneringen etter spill og sjanser, men enig i at sluttresultatet er et stort steg fremover i forhold til tidligere turneringer i år.

  – Det er bare å gratulere Maxime. Det er nok hans største seier i karrieren. +3 er et flott resultat. Jeg er glad på hans vegne, sier verdensmesteren i intervjuet med arrangøren. - Hyggelig at Magnus kan glede seg med franskmannen som virker meget sympatisk.

  Det må være en feil når Karjakin omtales som tapsfri. Magnus slo ham jo i runde 2!

  Det har vært inspirerende og lærerikt å lese "Sjakkspalta". Håper at du kommer sterkt tilbake, Sven. Lykke til!

  Svar
 2. Sven

  Egil Arne,
  Takk - det var hyggelig å høre 🙂

  Hans-Henrik,
  Har rettet opp i feilen med Karjakin - noen ganger spiller hukommelsen meg et puss. Blir spennende å se om jeg får i gang et nytt bra prosjekt ja, må kjenne at jeg treffer spikeren på hodet først.

  Svar
 3. Arne

  Har også lest alt du har skrevet her med stor interesse. Håper virkelig du får anledning til å fortsette etter en pause!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *