Hopp til innhold

Simen Agdestein opp på en strålende tredjeplass under Xtracon

Frode Urkedal hadde æren av å bli presset hard av Nigel Short - men han holdt remis!
Foto: Anniken Vestby

Nu kjør vi! Simen Agdestein er virkelig på hugget under avslutningen av Xtracon Chess Open 2017. Han smelte til med sin tredje strake seier i niende runde, og er nå oppe på tredjeplassen i turneringa, slik at alt kan skje i siste runde på søndag. Der får vi et av de legendariske sjakkoppgjørene. Norges sjakkess fra 90-tallet mot England sitt sjakkess fra samme tid! De møtte hverandre i en rekke oppgjør som det fortsatt går gjetord om rundt 1900 - og Simen trakk til slutt det lengste strået og har 2-1 på Short i avgjorte klassiske partier. Sist gang de møttes var i 2008 i sjakk-OL i Dresden der Simen trakk opp en Dragevariant av hatten - i beste Magnus-stil! Han fikk fint spill der, selv om det endte med remis, og i Helsingør vil nok Simen gjøre noe av det samme - ta opp en kanin av hatten og unngå sitt kjære, franske forsvar som Short er ekspert på med begge farger. Det har forresten vært en viss turbulens mellom de to herrer - de har rett og slett ikke snakket så pent om hverandre opp gjennom årene. La oss håpe at kontroversen blir parkert over sjakkbrettet i morgen - og at den beste nordmannen vinner!

Simen sin flotte seier over GM Tiger Hillarp Persson i åttende runde førte han opp på en slags firedelt andreplass med 7.5 av 9 - et halvt poeng foran et kobbel som jager bak med 7 poeng. Blant disse jakthundene, som kommer løpende i spann, er både GM Jon Ludvig Hammer og GM Frode Urkedal som begge remiserte og som begge dermed står på 7 av 9. Urkedal har best grunn til å være fornøyd med akkurat det - han spilte en sterk svartremis mot nevnte Nigel Short, og selv om min datamaskin blinket ca. 4.5 i pluss for Short fantes det remisvarianter basert på et kjent tema med bonde og offiser under mot K+ L som gjorde at stillingen fremdeles var remis… Hammer spilte for øvrig en slapp hvitremis mot italienske GM Daniele Vocaturo (2592). Hammer og Urkedal ligger på henholdsvis 9. og 10. plass og det er lov å håpe på hele 3 nordmenn blant de 10 beste! Det vil være stort for vi har kun tre stormestre på startstreken! Til sammenligning er beste svenske, GM Jonny Hector, nr. 26... Det gror virkelig i norsk sjakk! Jeg vil også berømme IM Nicolai Getz som ligger på en flott 17. plass med 7 poeng og en prestasjonrating på hele 2477. Nicolai har like mange poeng som Hammer og Urkis og kan i prinsippet passere dem i siste runde med seier over danskenes stormester Mads Andersen. Det blir ikke lett for Mads Andersen er regjerende Danmarksmester i sjakk.

Fremtiden tilhører barna sies det så fint og norske Aksel Bu Kvaløy på snart 9 år smelte til med nok en seier og er nå oppe på pene 50% - hvor vil den ville ferden ende? Ellers er turneringen i Helsingør fylt til randen av gamle sjakkhelter: Jeg nevner i fleng: GM Alexander Motylev som delte førsteplassen med Magnus Carlsen i Wijk aan Zee sin B-klasse i 2006. Superforfatteren GM Ivan Sokolov, legenden Jan Timman som har vært nr. 3 i verden(!), Shirov sin gamle venn og sparringspartner GM Alexander Shabalov, GM Johann Hjartarson, som er regjerende nordisk mester og som i sin tid slo Viktor Korchnoi i en berømt kvartfinale i kandidatturneringen og angrepsfenomenet GM Tiger Hillarp Persson. I dette storfine selskapet hevder altså GM Simen Agdestein seg kjempebra og Hammer, Urkedal og Getz kan med en flott avslutning gjøre oss alle stolte. Det er deilig å være norsk i Danmark!

Er det ikke befriende å vite at kaotiske partier spilles selv på GM-nivå? Se selv:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Simen Agdestein opp på en strålende tredjeplass under Xtracon

 1. Jonny Fredriksen

  Hei Sven!

  Ble bare litt nysgjerrig når du skrev at Simen og Nigel Short ikke har snakket så pent om hverandre. Er det spesielle episoder knyttet til dette, eller bare generelle vurderinger av hverandre som spillere?

  Det jeg har hørt av Simen er at han virker som en positiv og ærlig fyr. Han er ikke redd for å "tenke litt høyt" virker det som. Har flere ganger hørt han fortelle om feile planer og varianter han har sittet og tenkt lenge på ved brettet. Slikt som får meg til å nikke gjenkjennende til;-)

  Når det gjelder Short så er hans frittalende vesen svært godt kjent i sjakkmiljøet. Historien om dama til Tony Miles og Short er et spesielt eksempel på det. Allikevel må jeg si at jeg synes Short er et friskt pust både som spiller og ikke minst som kommentator. Kan ikke fri meg for at fyren på en måte har litt ironisk distanse til sin egen væremåte. Også fascinerende at han praktisk talt er en 2700-spiller når han har passert 50!

  Svar
 2. Sven

  Det er knyttet opp mot en spesiell episode og spesielt en artikkel i New in Chess + VG-spalta + litt mer. Skal ikke gå for dypt inn i det - spillerne er flotte og friske begge to og litt turbulens må vi tåle selv innen den fredfylte sjakken 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *