Hopp til innhold

Kjempeinnsats av de norske under Xtracon Chess Open 2017

Kledd i svart og hvitt for anledningen - Jobava er alene i tet etter en forrykende seier!
Foto: Anniken Vestby

Jon Ludvig Hammer er beste nordmann i Danmark med sin flotte fjerdeplass etter 8 av de 10 rundene som spilles i Helsingør. Jon Ludvig spilte en svart-remis mot formsterke Urkedal i avbyttevarianten i dronninggambit og det var Hammer som hadde best sjanser underveis i et langt sluttspill der Urkedal aldri var virkelig truet. Dermed ligger Urkedal på en syvendeplass - begge de to stormestrene har 6.5 av 8 mulige poeng på en «flerdelt tredjeplass». Der ligger også vår alles Simen Agdestein, som har slått knallhardt tilbake i de to siste rundene, med flotte seire mot svakere motstand, og Simen er igjen oppe og snuser på tetsjiktet med sin 13. plass. Totalt kjemper 16 spillere om de tre pallplassene - og alle disse har 6.5 eller bedre. De to beste er Baadur Jobava på 7.5 og Sunilduth Lyna Narayanan 7 poeng. Den 19 år gamle indiske stormesteren Narayanan (2564) er en tidligere indisk juniormester som ble Indias 41. stormester i sjakk i 2015 - men ellers er han et relativt ubeskrevet blad. Da er indiske Krishnan Sasikiran (2688) på tredjeplass et mer beskrevet blad som vi kjenner igjen fra mange olympiader for India og en farlig konkurrent for alle i toppen.

Den store favoritten nå er Baadur Joabava (2714) fra Georgia som har kanonscoren 7.5 av 8! Den andrerangerte publikumsspilleren nedla selveste Nigel Short (2688), etter alle kunstens regler i toppoppgjøret, og har storspilt i Helsingør. Det rapporteres at han flørter lekent med fotografen, er i praktslag og har det fortreffelig i Danmark. Det samme har den norske kontingenten det og de tre nevnte musketere - stormestrene våre på 6.5 av 8- imponerer meg. Men når to runder gjenstår i Helsingør - så er det mange flere strålende norske prestasjoner ute og går. IM Nicolai Getz, IM Kristian Stuvik Holm, FM Tor Fredrik Kaasen, Joachim Solberg og Gunnar Lund har alle 6 av 8 - livet leker i Danmark! Bloggeren Joachim Solberg har virkelig fått fart på brikkene i de siste fire rundene der han har sopt in chips på bordet og sitter igjen med 3.5 av 4 mulige. Pent, Joachim.

Bronsevinneren fra Junior-NM hadde 1800 i norsk rating for kort tid siden. Så eksploderte det hele. Han var med på å vinne NM for ungdomsskolelag, vant kl 1. i NNM og smelte til med et kanonresultat på 2250+ under Sveins Minneturnering. Det går på skinner for Tromsø sin Gunnar Lund for tiden og i åttende runde tok han sitt livs første IM-skalp. Slå den du! Offer ble den sterke IM'en Johan Sebastian Christiansen som virkelig fikk kjørt seg så han ble svimmel. Gunnar Lund (2051) har så langt en 2332-prestasjon og klubbkompis Mads Vestby-Ellingsen har 5.5 og prestasjonsrating på 2326. Det gror i nordnorsk sjakk. De unge spillerne imponerer stort i Danmark. Det 7 år gamle norske fremtidshåpet Alexander Aasen fra Bergen er et ubeskrevet blad nasjonalt - og han spiller så vidt jeg forstår sin første internasjonale turnering i Danmark. Så langt har han 4 av 8 mulige og en prestasjonsrating på hele 1821 – etter å ha slått to relativt sterke spillere! Snart 9 år gamle Aksel Bu Kvaløy har 3.5 av 8 mot enda sterkere motstand og en 1905-prestasjon. Det gror i norsk sjakk som aldri før! Kan noen være vennlig å hente frem elogressklipperen før det går over alle støvleskaft?

Vi ser Baadur Jobava spille opp til dans mot tidligere VM-finalist Nigel Short:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *