Hopp til innhold

Flott norsk innsats i Xtracon Chess Open 2017

Johan Hjartarson spilte mot Mads Vestby-Ellingsen i fjerde runde i Helsingør
Foto: Anniken Vestby

Xtracon Chess Open 2017 må være en av verdens aller beste sjakkturneringer. Her møtes spillere fra alle verdenshjørner selv om Europa er sterk overrepresentert, som seg hør og bør i et spill som europeere har dominert siden den spanske presten Ruy Lopez levde på 1500-tallet og populariserte spillet. Xtracon Chess Open het tidligere Politiken Cup og startet opp allerede i 1979 og storheter som har vunnet denne prestisjetunge turneringa er blant annet Vassily Smyslov og Viktor Korchnoi. Eneste nordmann som har vært med helt i toppen av tabellen er Jon Ludvig Hammer som tok en meget imponerende tredjeplass i 2015 - på samme poengsum som vinneren Marcus Ragger og toeren Liviu Dieter Nisipeanu. I år er Jon Ludvig Hammer tilbake i Helsingør sammen med blant annet GM Simen Agdestein og GM Frode Urkedal, som er de to andre norske stormestrene i startfeltet på 433 deltakere.

Nordens største åpne turneringer drar både verdenstopper som GM Nikita Vitiugov (2724) og GM Baadur Jobava (2714) og sjakklegender som GM Nigel Short (2688), Jan Timman (2578) og Johan Hjartarson (2541). De to siste har alle passert middagshøyden - men spesielt Nigel Short er fortsatt svært slagkraftig og han er da også verdens beste spiller over 50 år som fortsatt er aktiv. I den store kampen av spillere fra øst til vest, fra nord til sør, fra gammel til ung og på alle rating-nivåer er det kun 7 mann som står øverst på tabellen etter 4 runder med full pott. En av dem er norsk og heter GM Frode Urkedal og han ligger på den peneste andreplassen du kan forestille deg. Ja, for ingen av de virkelig store stjernene har full pott, de andre på 4/4 er GM Jan-Christian Schroeder (2539), GM Ivan Saric (2543), GM Ivan Sokolov (2626), GM Marin Bosiocic (2616), GM Daniele Vocaturo (2592) og den nederlanske legenden GM Jan Timman. GM Simen Agdestein og GM Jon Ludvig Hammer finner vi på et halvt poengs avstand - sammen med blant annet nordmennene FM Petter Fossan, IM Johan-Sebastian Christiansen, Mads Vestby-Ellingsen og FM Johannes Haug som alle har 3.5 av 4. Det skal bli seks spennende avslutningsrunder i Helsingør.

Når fire runder er spilt finner vi altså Mads Vestby-Ellingsen på en høyst imponerende 28. plass med 3.5 av 4. Den fortsatt bare 14 år gamle Tromsøværingen ble i fjor Kadettnorgesmester og i vår har han tatt store steg ved blant annet å ta sølv i NNM og ved å lede Langnes skole til seier i NM for ungdomsskolelag. Mads vant i tillegg klasse 1 i årets Norges Grand Prix der han også tok hjem en superbonus. Sjakk er Mads sin store pasjon og i Helsingør har han virkelig blomstret og levert mye god sjakk. Han slo nemlig FM Haria Ravi (2417) med hvite brikker og remiserte så den regjerende nordiske mesteren Johan Hjartarson fra Island med de svarte brikkene i fjerde runde - etter å ha vært litt heldig i sluttspillet der stormesteren hadde seieren innen rekkevidde. I femte runde får Mads premien sin - spill mot nok en stormester - denne gang skal han opp mot GM Tiger Hillarp Persson, som er en stor angrepsspiller, og vi gleder oss! Mads sin sparringspartner, kompis og erkerival i Tromsø heter Gunnar Lund - og også Lund har rast oppover elo-ratingen de siste månedene. 15-åringen vant klasse 1 under NNM, han vant NM med Langnes for ungdomsskolelag og han smelte til med en kjempeprestasjon på 2250+ i Sveins Minneturnering 2017 før han tok bronsen under junior-NM i Stavanger. Dette er ekstraordinært fra en spiller som har en fossil norsk rating 1846, men som etter all sannsynlighet vil rase over 2200 i FIDE-elo før Kirsti Sparboe rekker å synge «En sommer er over»...

Vi ser Gunnar Lund by opp FM Anders Hobber til dans:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

1 kommentar til “Flott norsk innsats i Xtracon Chess Open 2017

  1. Bobby Fiske

    Takk og atter takk for fin sjakkspalte, Sven. Frydefull lese, både språklig og faglig. Takk for at du orker, dag inn og dag ut!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *