Hopp til innhold

Frode Urkedal og Simen Agdestein kjemper i toppen i Danmark!

GM Jan Timman har vært nr. 3 i verden i sjakk i sine beste år
Foto: Anniken Vestby

Jeg elsker åpne turneringer der en må få en høy poengsum for å vinne hele sulamitten. Det gjør noe med spillerne og det gjør både turneringer og partier mer interessante når begge parter spiller på vinst for start for å oppnå resultater. Motstykke er selvsagt lukkende turneringer som Dortmund, med få runder der spillerne kjenner hverandre ut og inn og der begge vet at ett tap koster alt. Partene er da ofte fornød med et halvpoeng. Jeg tror egentlig at det har skjedd en mentalitetsendring på 20 år innen sjakken. For 20 år siden var det Kasparov som tronet på topp og når Kasparov satte premissene ble det kampsjakk som var datidens melodi. Da var det ikke godt nok med et halvpoeng rett og slett - du måtte si at du hadde kjempet for å få kudos etter et parti. I dag er det ikke nødvendigvis slik, redselen for å gjøre feil synes større enn lysten til å vinne hos mange - og da er en inne på Ulf Andersson sporet. En sterk svensk stormester på 70- og 80-tallet hadde nesten alt, men som manglet fightergenet, og derfor blir husket for sine mange remiser. Men blant de beste i åpne turneringer om sommeren - da proffer og amatører begge deltar og kjemper om heder og ære - blir det også i da mest kampsjakk og det liker vi.

I Helsingør spilles Xtracon Chess Open i disse dager og den nye generasjonen av norske spillere slår godt i fra seg og jammen gjør ikke gode gamle Simen Agdestein det også! Agdestein er som en god, gammel årgangsvin som blir bedre og bedre med årene. I hvert fall liker vi å tenke det slik. Frode Urkdal var oppe på toppbordet i femte runde mot Ivan Sokolov - som kom sent til runden, og Urkedal fikk det lett. Veldig lett faktisk - selv om avslutningen var pen nok. Uansett er det gjevt å ha skalpen til GM Ivan Sokolov i beltet sammen med skalpen til Vassily Ivanchuk som Urkedal tok under sjakk-OL i Tromsø i 2014. Folkens - det betyr at Urkedal ligger på en todelt førsteplass blant 433 deltakere når turneringen er halvspilt! Forbløffende bra og veldig morsomt. Simen Agdestein har et halvt poeng mindre - men er nok fort en hetere seierskandidat da han har et høyere toppgir når de virkelig store kanonene skal overvinnes i de siste rundene. Simen har 4.5 av 5, etter at han slo IM Kristian Stuvik Holm med de hvite brikkene i fjerde runde, der Jon Ludvig Hammer måtte nøye seg med remis mot klubbkamerat Nicolai Getz fra OSS med hvit. Hammer har følgelig 4 poeng og det har også flere andre norske spillere. IM Johan Sebastian Christiansen har også 4.5 av 5 - men bortsett fra den sterke stormesteren Alexander Motylev har ikke Christiansen møtt all verdens motstand enda. Det er herfra og inn Xtracon Chess Open 2017 skal avgjøres og det blir spennende å se om Urkedal og Agdestein holder stand mot folk som Nigel Short (2688), Nikita Vitiugov (2724), Baadur Jobava (2714) og Kirshnan Sasikiran (2688) mot slutten av turneringa - kanskje er det mer realistisk å tro på sterke Hammers sjanser, med sitt høye topp-gir og gode stamina, kan han få til mye mot slutten.

Det er mange unge norske håp som glitrer i en slik turnering og nevnes må den gylne 2002-årgangen i norsk sjakk. Den kan sammenlignes med gullstandarden vi har i norsk sjakk - 1990-årgangen som fostret store sønner som GM Magnus Carlsen, GM Jon Ludvig Hammer, IM Joachim Thomassen og FM Espen Forså. Riktignok er 1000-års barnet Magnus Carlsen så sjeldent at vi ikke kan forvente å se et slikt talent i norsk sjakk nok en gang - men i 2002-årgangen finner vi mye gull som kan bli støpt om til store mestre og stormestre med tid og stunder. De to største kanonene på dekk har i en årrekke vært Tor Fredrik Kaasen (2409) og Andreas Tryggestad (2324) som begge har sterke 4/5 mulige i Danmark - og de kjemper dermed høyt oppe. Det gjør også Mads Vestby Ellingsen som er født helt i slutten av 2002, og som tar sprang oppover ratingstigen for tiden og ingen vet riktig hvor det vil ende. Videre har vi Alta sin Kadettnorgesmester André Nielsen, Nordstrands Daniel Nordquelle og Tromsø sin Gunnar Lund som alle tre også er født i 2002 - og som presterer godt over 2200 i gode stunder. Det gror i norsk sjakk, og i kjølvannet av Magnus Carlsen, vil vi få mange nye tittelholdere i årene som kommer.

Vi skal se Frode Urkedal briljere på førstebord mot GM Ivan Sokolov:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *