Hopp til innhold

Dortmund 2017 – Radoslaw Wojtaszek helt til topps

Anands sekundant Radoslaw Wojtaszek slo til og vant i Dortmund
Foto: De offisielle hjemmesidene | Georgios Souleidis

Årets Dortmundturnering ble ikke så velspilt og spennende som mange håpet på. Til det ble turneringen preget av for mange remiser og av at de to største favorittene sviktet litt. I fjor vant Maxime Vachier-Lagrave på 5.5 av 7 - i år spilte han innledningsvis hele 6 remis før han vant med svart i sin kjære sicilianer i siste runde. Vladimir Kramnik har vunnet Dortmund 10 ganger, men startet ved å gå på en mine mot den 22 år gamle overraskelsesmannen Vladimir Fedoseev som etter Dortmund er oppe på 2731 i elorating. Kramnik endte opp med å vinne sisterunden, etter mange remiser i underkant underveis, og kan nok ikke si seg fornøyd med Dortmund 2017 der han ikke imponerte slik han bruker i denne tyske storbyen. Den russiske kometen Vladimir Fedoseev tok andreplassen med 4 av 7 og han er en kommende stjerne det skal bli spennende å følge i World Cup der Vachier-Lagrave og Kramnik også er på plass og som begynner i september. GM Fedoseev vant retten til å spille i Dortmund gjennom å vinne årets sterke Aeroflot-turnering i Moskva - som kanskje er verdens sterkeste åpne turnering - med 7/9. Han bronsemedaljør i EM og er et spennende blad.

Den store vinneren ble Radoslaw Wojtaszek fra Polen som gikk tapsfri gjennom feltet og vant to fine seire og fort kunne vunnet mer. Han er først og fremst kjent for å være Anand sekundant siden 2008 da han kom inn som læregutt i teamet til Anand bare 21 år gammel. Wojtaszek hjalp Anand i hele 5 VM-matcher og har mye erfaring - også som hovedsekundant under VM i 2014 - og han lærte utvilsomt utrolig mye på de årene - og da han fikk sjansen i Wijk aan Zee i 2015 - slo han faktisk både Magnus Carlsen og verdenstoer Fabiano Caruana selv om han der måtte bite i det sure eple til slutt. Han endte nemlig på 5.5 av 13 og det ga en plass på bedre halvdel. Årets vinner av Dortmund er gift med den 6 år yngre russiske IM Alina Kashlinskaya og i Dortmund slo han Wang Yue og Nisipeanu med de hvite brikkene i Nimzoindisk for å sikre seg seieren.

Polen har en rik og lang sjakkhistorie det er verdt å dvele litt ved. Før andre verdenskrig hadde Polen et av verdens sterkeste landslag i sjakk og på de to toppbordene under sjakk-OL i Hamburg i 1930 der de tok gull - spilte ingen ringere enn Akiba Rubinstein og Savilly Tartakower på de to øverste bordene. De gjorde det med bravur! Rubinstein er den store sluttspillkunstneren som var verdensener i sjakk allerede før andre verdenskrig - men han fikk som kjent aldri sin VM-match mot Emanuel Lasker. Rubinstein vant 13 partier, spilte 4 remis og tapte ingen under dette sjakk- OL der han var Polens store spiller som sørget for OL-seier, og gullmedaljer, til den sterke sjakknasjonen. Polen tok i tillegg 3 sølvmedaljer og 2 bronsemedaljer i sjakk-OL før krigen da de var en maktfaktor i internasjonal sjakk, og de fostret også en ung Miguel Najdorf som endte opp i Argentina under andre verdenskrig, noe som ble hans andre hjemland. Etter krigen har Polen fostret mange sterke sjakkspiller - men ingen så store som før krigen! Trolig vil heller ikke Wojtaszek nå helt opp i topp-10 og forbli der over tid - selv om han er en himla god sjakkspiller – men ener i Polen er han og nå er han også inne blant topp-20 i verden!

Vi tar en titt på hvordan Wojtaszek i siste runde spilte hjem poenget sitt:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *