Hopp til innhold

Speil, speil på veggen der…

8 år gamle Aksel Bu Kvaløy slo en sterk tysk FM på hele 2332 i Danmark
Foto: Anniken Vestby

Det blåser et sjakkvind over landet vårt. Stadig yngre talenter slår seg opp og frem og imponerer en stor sjakknasjon - vi har noen av verdens beste juniorspillere og ser en på FIDE sin rangering over de 100 beste juniorspillerne under 20 år i verden har Norge hele 3 talenter inne på den lista. Det er GM Aryan Tari (2595) på 10. plass, GM‎-Elect Johan Salomon (2488) på 67. plass og IM Johan-Sebastian Christiansen (2471) på 89. plass. Vi er helt der oppe og Tari er kun 18 år gammel og har 2 år igjen i juniorklassen! Det gror i norsk sjakk. Ser vi lenger nedover årsklassene er det mange sterke navn som melder seg på i kampen om å bli stormestre i sjakk. 15 år gamle Tor Fredrik Kaasen (2409) er en åpenbar kandidat til den tittelen og vil nå langt - men noen av de mest spennende spillerne i norsk sjakk er enda yngre enn Kaasen og de kommer som et skudd denne sommeren...

I første runde av Xtracon Chess Open 2017 i Helsingør sør for København var det nemlig to unge nordmenn som imponerte meg mest. Den ene av dem detonerte den største bomben i første runde av Xtracon og partiet hans var da også ekstraordinært velspilt. Det er en fryd å spille gjennom partiene til den unge Stavangerspilleren Aksel Bu Kvaløy og tankene til en sjakkelsker går tilbake i tid til Paul Morphy og Jose Raul Capablanca sin tid da sjakken virket så enkel. Brikkene ut til gode felter, spille opp en overveldende stilling og sac, sac - mate! Bu Kvaløy fyller først 9 år i august og likevel spiller han ofte noen perler som gjør inntrykk på en gammel sirkushest som meg som har vært ute en vinterdag før - for ikke å snakke om en sommerkveld med vidunderlig sjakk… Ja, for sjakken Bu Kvaløy leverte mot en FM på hele 2332 i første runde av Xtracon Open var vidunderlig vakkert og selvsagt får han dagens diagram her i Sjakkspalta.

Et annet stort talent er Afras Mansoor fra Søråshøgda der ildsjel Ole Valaker har nedlagt utallige arbeidstimer for å skape gull av gråstein. Han har skapt et stort og fint skolesjakkmiljø på Søråshøgda ut av intet og i dag har klubben Norges sterkeste barneskolelag. Det er morsomt at det gror utenfor Oslo-gryta og det er morsomt når hardt arbeid slår mynt av seg. 13 år gamle Afras Mansoor spilte mot Simen Agdestein i første runde av Xtracon der Jon Ludvig Hammer er sjette rangert og Simen Agdestein er tiende rangert. Simen vant selvsagt mot unge Mansoor - men ikke uten å kjempe som en tiger og ta seieren i et tårnsluttspill som en stund objektivt sett var remis. Mansoor gikk i dette partiet i Max Euwe sine fotspor og Simen fulgte Bobby Fischer sine fra det berømte partiet Fischer - Euwe, Leipzig-OL 1960 der Fischer spilte et virkelig lærebokparti i Caro Kann. At de unge i dag kan mye teori er en ting - men det er artig å se at de også spiller god sjakk når de står på egne ben. Vi krysser fingre for Bu Kvaløy og Mansoor i resten av Xtracon Chess Open - dette blir bra!

Vi ser Aksel Bu Kvaløy imponere med hvit:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

4 kommentarer til “Speil, speil på veggen der…

 1. Hans-Henrik Brix

  For et talent Aksel Bu Kvaløy må være. At det går an for en 8-åring å slå en FM med over 2300 i rating - svært imponerende! Aksel må i praksis være atskillig sterkere enn hans ratingtall på 1818 tilsier selv om denne seieren kanskje var hans hittil beste parti.

  Like imponerende er det at Sven daglig serverer en ny og spennende artikkel her på Sjakkspalta. Det er med å utvide min sjakkhorisont betydelig. Du fortjener en stor takk for innsatsen og dette initiativet, Sven!

  Svar
 2. Sven

  Ja, dette er i hvert fall hans hittil sterkeste seier og jeg er imponert over måten den kom på - nemlig gjennom en klokkeren nedspilling.

  Svar
 3. Arve

  For en drøy uke siden "spilte" jeg litt mot en 7-åring som har fransk mor og norsk far. Etter mitt skjønn en oppvakt guttunge som er tospråklig allerede og har lært sjakk på skolen (iflg farmoren er det et slags valgfag i Frankrike) Jeg ble imponert over at den lille pjokken visste hvordan brikkene gikk, forsto at det var tabu å sette kongen i slag osv. Men konkurranseinstinktet var ikke der, det var bare morsomt å flytte/slå ut brikkene etter gjeldende regler.
  Når jeg så ser denne partiavslutningen av en 8-åring synes jeg faktisk det er direkte nifst - ÅTTE år!! Du snakker!

  Svar
 4. Sven

  Ja, det er helt rått, Arve. Verdens yngste spiller som har slått en stormester heter Awonder Liang og han var 9 år og 111 dager da det skjedde. Det betyr at Bu Kvaløy har 4 måneder på seg til å slå den rekorden og det går nok neppe, noe som forteller en historie om et høyt nivå blant unge sjakkspillere.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *