Hopp til innhold

Hans Tikkanen er ny Sverigemester i sjakk

Nils Grandelius tapte for Hans Tikkanen i 8. runde av SM - dermed ble Tikkanen mester
Foto: Foto: Lars O A Hedlund

Hans fulle navn er Hans Christian Tikkanen, han er 32 år gammel og spiller for Lund ASK, og han er fortsatt student. Hans Tikkanen ble svensk juniormester i 2002 17 år gammel og han tok IM-tittelen da han var 22 år gammel i 2007. Det finsk-klingende etternavnet har han etter sin sjakk-spillende far som kom fra Finland til Sverige som barn. Tapio Tikkanen er Hans sin læremester og far, men i sjakkmiljøet er Tapio kjent for et langt liv som sjakkdommer og han har dømt i SM en rekke ganger og han dømmer også sin yngste sønn Hans. Hans Tikkanen vakte oppsikt da han smelte til og tok 3 stormesternormer i løpet av en periode på 6 uker sensommeren 2010. Tikkanens beste prestasjon over sjakkbrettet er ellers utvilsomt hans tre strake SM-titler fra 2011 til 2013. Totalt har dermed Tikkanen oppe i hele 4 SM-titler i sjakk og han er med det blant de virkelig store i svensk sjakk. Spillere som Lars-Åke Schneider og Evgeny Agrest har begge tatt 4 SM-titler i nyere tid – men dette er høyst uvanlig. De to store i Sverigemesterskapets historie - om vi ser bort fra mellomkrigstiden, der mesterskapet ble avgjort gjennom matchspill og folk kunne sitte på tittelen i årevis, er GM Erik Lundin og GM Axel Ornstein de to store som begge oppnådde hele 7 SM-titler i sjakk.

Storfavoritt i år var Nils Grandelius som er Nordens nest beste spiller etter Magnus Carlsen og som er sjakkproff. Han var blant annet en av sekundantene til Magnus under siste VM-match og satser tungt på å komme over 2700 i første omgang. Tikkanen slo Grandelius i det viktige toppoppgjøret i åttende runde i en slavisk-variant som kalles Chebanenkovariant og som Grandelius trolig preppet for Magnus under VM-matchen i fjor. Til slutt vant altså Tikkanen hele mesterskapet på 6.5 av 9, Tiger Hillarp Persson tok andreplass med 6 av 9 på samme poengsum som Nils Grandelius på tredjeplass. Det deltok totalt 7 stormestre i bergergruppen i det svenske mesterskapet, og foruten de tre nevnte stormestrene var GM Emanuel Berg, GM Axel Smith, GM Erik Blomqvist og GM Jonny Hector alle på startstreken. Det er verdt å nevne at Tiger Hillarp Persson har to SM gull i bagasjen og at Nils Grandelius vant i 2015 - Hans Tikkanen er altså den store spilleren i SM de siste 10 årene.

Den nybakte svenske mesteren har to eldre brødre, han har spilt fotball på 5. divisjonsnivå og hans høyeste elotall er 2596 fra 2011. I øyeblikket er han nede på 2503 og om spillestilen sin sier han at styrkene hans ligger på taktikk og i sluttspillene - åpningsspillet er ofte akilleshælen. Tikkanen har deltatt i to sjakk-OL og debuten hans i Istanbul 2012 på Sveriges 2. bord ble sterk! Da spilte han på bordet etter GM Nils Grandelius, men foran GM Emanuel Berg og det luktet virkelig svidd av resultatet. Eller hva skal vi si om 6.5 av 9 mot kvalifisert motstand og en nær 2600-prestasjon som OL-debutant? Det må være heftig. Hans Tikkanen har ellers Garry Kasparov og Tiger Hillarp Persson som sjakklige forbilder og hans drøm er å kvalifisere seg til et nytt sjakk-OL for Sverige - det virker veldig realistisk selv om Tikkanen ikke fikk delta i sjakk-OL i Baku i 2016 der Sverige ble nr. 59 - mens Norge kom på en sensasjonell 5. plass.

Vi tar en titt på hvordan Tikkanen spikret lokket igjen mot Nils Grandelius:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Hans Tikkanen er ny Sverigemester i sjakk

 1. Postmannen

  Hans er født i Karlstad 6.februar 1985 og er 32 år.
  Faren Tapio er sjakkdommer og dømte også SM klassen som sønn vant i år i Eriksdalshallen i Stockholm. Det har vært diskusjoner i Sverige om det er så lurt at han gjør nettopp det når sønnen både deltar og vinner rett som det er. Habilitetspørsmålet er jo nærliggende å stille.

  Svar
 2. Sven

  Ja, jeg visst vel egentlig at han var eldre enn 27. En pussig regnefeil fra min side når jeg ikke skrev 32 år - rettet! Er veldig glad når dere tar meg i faktafeil - for kanskje skal stoffet brukes i andre sammenhenger og fakta er viktig å få rett 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *