Hopp til innhold

Radjabov i tet i FIDE GP Genève før sisterunden

Radjabov mot Svilder fra FIDE GP i Genéve er dagens parti
Foto: De offisielle FIDE sidene

FIDE GP raser videre i Genève, der siste runde spilles lørdag. Det betyr at det hittil er spilt hele 8 runder og Teimour Radjabov ligger ensom i tet med sine 5.5 av 8 mulige. På delt andreplass følger Alexander Grischuk og Ian Nepomniachtchi med 5/8, mens Harikrishna, Mamdeyarov, Li Chao, Adams, Riazantsev og Giri alle har 4.5 av 8 på delt 4-9. plass. Det betyr i klartekst at det er svært jevnt og at sisterunden kan bety vinn eller forsvinn for et par sentrale spillere med sjanser i sammendraget. Et viktig poeng er at Grischuk trolig må holde Mamedyarov på svært god avstand dersom han skal passere aserbajdsjaneren i sammendraget der to plasser gir VM-spill i neste års kandidatturnering. Dette virker lite sannsynlig, men det er likefullt mulig for russeren med en god sisterunde. Radjabov vil faktisk med seier i Genève komme opp i 241 poeng og det er et godt utgangspunkt før siste runde i Palma de Mallorca der Radbjabov og Ding Liren trolig vil kjempe side om side sammen med Vachier-Lagrave om å passere Mamedyarov og Grischuk i sammendraget til FIDE GP. Mamedyarov og Grischuk vil uansett utfall i Genève fortsatt trone på topp i sammendraget før siste turnering - men der kjempes det om en poengsum på 170 poeng, og da både Mamedayrov og Grischuk er ferdigspilt når Genève er over, er det opp til nevnte trekløver om de passerer dem, eller ei. Mulig vil det være.

At Radjabov lykkes med sin nye spillestil, som han har hatt endel år nå, er for meg overraskende. Hans største talent er nemlig den taktiske slagkraften, og den mer posisjonelle Radjabov, som dukket opp i forkant av kandidatturneringa i Kazan i 2011, og som fikk smekk på fingrene og stor skam i kandidaturneringen i London i 2013, er i mine øyne ikke den beste utgaven av Radjabov vi har sett. Teimour slo Kasparov allerede i 2003 som 15-åring i fransk som svart og var da spådd en lysende karriere. Fremgangen var til å ta og føle på og frem til 2012 - da han spilte seg opp til en LIVE-rating på 2799, og en offisiell rating på 2793 - gikk ting virkelig Radjabovs vei. Men så kom fallet. Han studerte mye sjakk før kandidatturneringen i London i 2013, men mislyktes totalt under denne turneringa som Magnus vant. Radjabovs fall ble langt og vondt og endte i 2016 med en rating på 2710...

Men aserbajdsjaneren hadde is i magen. I stedet for å spille åpne turneringer, falle mer i rating og gå ut av verdenseliten - satte han seg på gjerdet, jobbet med sjakken i det skjulte, og ventet på sine sjanser. Invitasjonene står nemlig ikke i kø til en som plutselig var nede på 2710! Dermed ble det kun spill i hjemlandet under Gashimovs minneturnering og i FIDE sine store turneringer World Cup og FIDE GP og i noen få andre turneringer. Totalt har Radjabov på de to siste årene kun spilt 69 klassiske turneringspartier - noe som er relativt lite på toppnivå. Nå virker det altså som om han har funnet en god kur - selv om det er alt for tidlig å si om han kan vende tilbake til et 2800-nivå som han akkurat hadde inne i sitt storhets år 2012. Uansett er dette en spennende spiller som i sine velmaktsdager spilte kongeindisk til den store gullmedaljen og som var viden fryktet for sin dragevariant i siciliansk.

Vi tar en titt på det viktige oppgjøret mellom Radjabov og Svidler fra FIDE GP:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *