Hopp til innhold

The fall and rise of Teimour Radjabov

Teimour Radjabov gikk helt til topp under FIDE GP Genéve 2017
Foto: FIDEs offisielle billedsider

Få sjakkspillere i moderne tid har opplevd den samme berg- og dalbanen som Teimour Radjabov. Stortalentet fra Aserbajdsjan ble lenge sett på som det største talentet av en gruppe unge spillere fra Kasparovs hjemland på slutten av 90-tallet. Spillere som den nå avdøde Vugar Gashimov og verdensstjernen Shak Mamdeyarov vokste opp som store talenter på samme tid som minstemann Radjabov - og disse, og noen få andre talenter, ble gitt en særskilt undervisning i sjakk fra barnsben av. Teimour var yngst av de tre og i 1999, da han fortsatt bare var 12 år gammel, slo han virkelig igjennom internasjonalt etter å ha vunnet det europeiske mesterskapet for spillere under 18 år for mye eldre spillere. Radjabov var på alles lepper, og da han i 2003 slo selveste Garry Kasparov i et sensasjonelt franskparti, ble han sett på som et fremtidig verdensmesteremne.

Mye gikk lenge på skinner for Teimour Radjabov som plutselig og voldsomt fikk et stort fall på verdensrankingen i 2013 da han under kandidatturneringen endte sist med fattige 4 av 13 mulige. I den påfølgende turneringen, FIDE GP Zug 2013 endte han også sist med svake 4.5 av 11 og i Norway Chess 2013 litt senere fortsatte nedturen til Radjabov med 3 av 9. På drøye tre måneder gikk kjempen Radjabov som var oppe på 2799 på LIVE-ratingen ned hele 60 elopoeng og han skulle fortsette å falle videre ned. Hva skyldtes så nedgangen? Den skyldtes trolig rett og slett at han ikke var tro mot seg selv og sin spillestil. Han endret på spillemåten sin og på åpningsrepertoaret sitt da han ønsket å utfordre de beste med en stilart som var mer solid og robust - men dette slo tilbake på det taktiske stortalentet.

Nå er altså Radjabov tilbake. Under FIDE GP i Genéve tok han førsteplassen og ervervet seg 170 GP-poeng. På plassene etter Radjabov som tok 6 av 9 fulgte Alexander Grischuk og Ian Nepomniachtchi på 5.5 og deretter fulgte det en klynge med spillere på 5 poeng - deriblant Shak Mamedyarov som leder Grand Prix sammenlagt. Radjabov er på skuddhold og skal spille siste turnering som går i Palma De Mallorca i november og der deltar ikke Memadyarov og Grischuk som i øyeblikket har de to plassene som kvalifiserer til VM-spill i kandidatturneringen neste vår. I FIDE GP leder altså Shakhriyar Mamedyarov med 340 poeng foran Alexander Grischuk med 336, da disse to er ferdigspilt og førsteplass gir 170 poeng, andreplass 140 poeng og tredjeplass gir 110 poeng - så har tre spillere sjansen til å være med i kampen om de to kvalifiseringsplassene det kjempes om. Det er Radjabov på 241 poeng, og Ding Liren på 240 poeng som begge trenger en tredjeplass, eller bedre, og franske Vachier-Lagrave som har 211 poeng og trenger en andreplass eller bedre i siste Grand Prix-turnering. Radjabov kan altså nok en gang få spille kandidatturneringen i sjakk - der motgangen hans begynt i 2013. Vil ringen sluttes?

 

Vi skal se hvordan Radjabov festet grepet alt i første runde mot Anish Giri:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *