Hopp til innhold

Wesley So tar hjem pokalen i Leon Masters 2017

Wesley So vant over Anand i en prestisjetung hurtigsjakkturnering i Spania
Foto: De offisielle hjemmesidene til Leon Masters 2017

Leon Master 2017 er nylig ferdigspilt og vinner ble Wesley So som slo Vishy Anand i finalen etter knusende spill i det første lynsjakkpartiet i omkampen av mesterskapet. Dette er en årlig hurtigsjakkturnering som spilles i spanske Leon med fire deltakere som spiller etter Cup-systemet. To ulver, og to noe svakere spillere, spiller i en seedet turnering der de to ulvene i praksis alltid møtes i finalen. I år var det GM Jan-Krzysztof Duda og den lokale helten IM Jaime Santos som var ulvemat og mens Wesley So slo ut relativt sterke Duda - slo Anand ut IM Santos. Dermed var det klart for finale i hurtigsjakk over 4 partier med tenketid 20 minuttter og 10 sekunders tillegg. Disse partiene endte 2-2 og det var Wesley So som var nærmest seier i det ordinære spillet. I omspillet var han suveren og knuste Anand i det første matchparti og remiserte det andre. Vel blåst Wesley!

Det blåser for tiden en kald vind Anands vei og han sliter med å holde følge med de beste i verden i både den klassiske sjakken, og i de raske disiplinene. Hurtigtoget fra Madras er ikke så hurtig lenger og Tigeren fra Madras glefser ikke fra seg like fryktinngytende lenger. Anands spill virker til tider rett og slett litt tannløst. Jeg gleder meg derfor til å se hans tre partier mot Garry Kasparov i lynsjakk og hurtigsjakk i Saint Louis i midten av august. Der tror jeg Anand blir spist levende av en virkelig tigeren i sjakken rike - ex-verdensmester Kasparov! Wesley vil nok slå godt ifra seg mot den aldrende kjempen Kasparov i august - men selv det gjenstår altså å se. Uansett har Anand et lerret å blekem og en jobb å gjøre, hvis han vil tilhøre den ypperste verdenseliten i sjakk i noen år til. Langsjakkratingen hans er på hele 2783 og han kjenner pusten fra spillere som Ding Liren, Karjakin, Grischuk og Giri i nakken - og den dagen Anand er ute av topp-10 i verden - tror jeg han langsomt trapper ned...

Wesley So har et langt sjakkliv foran seg. Han fortsetter altså å imponere og i erfaringens kamp mot ungdommelig pågangsmot vinner pågangsmotet forbløffende ofte. Det handler nok også noe om at en eldre spiller har mindre energi, og at han dermed ikke klarer å regne like mange varianter - vurdere like mange stilling og dermed ta like gode avgjørelser som i sine beste dager. Wesley So sin neste oppgave er Grand Chess Tour Sinquefield Cup der han møter Magnus Carlsen, Fabiano Caruana, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand, Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian og Peter Svidler. Turneringen starter 2. august og vi gleder oss da til å se både Magnus og Wesley i aksjon. På Kasparov sitt lykketallsdag - den 13. august - starter så det alle ser frem til. Kasparovs store comeback i hurtigsjakken og lynsjakken i Saint Louis Rapid & Blitz 2017! Vi gleder oss. Riktignok er ikke Magnus på plass - men når selveste Kasparov skal opp mot folk som Fabiano Caruana, Sergey Karjakin, Hikaru Nakamura, Viswanathan Anand, Ian Nepomniachtchi og Levon Aronian - så smaker det fugl av retten. Bare å glede seg til en femretters middag og håpe at det serveres dessert også…

Her er Wesley So sitt lekende spill med hvit mot Anand i Leon Masters 2017:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *