Hopp til innhold

Wei Yi med 2900+ prestasjon i Kina etter 5 runder!

Wei Yi ble i dag kinesisk mester for tredje gang på rad
Foto: Andreas Kontokanis

Det spilles to supereliteturneringer for tiden og om få dager starter Dortmund Chess Sparkassen Chess Meeting i Tyskland. Den ene er superturneringen er FIDE GP i Geneve der Harikrishna, Radjabov og Grischuk leder etter etter 6 runders spill med 4/6 mulige, den andre er Danzhou Super Tournament 2017 i Kina der kinesiske Wei Yi leder alene med 3 av 4 og en superprestasjon på hele 2904! Kinas topprangerte spiller, Ding Liren (2781) ligger på delt andreplass sammen med Lê Quang Liêm (2726) og Yu Yangyi (2753) med 2.5 av 4. I feltet finner vi også storheter som Wang Hao, Ruslan Ponomariov og ikke minst Vassily Ivanchuk. Chucky er en skuffelse så langt med en lang stripe remiser, det samme har Wang Hao - mens Ponomariov sin remisrekke ble brutt av Wei Yi som hamret løs på kongeborgen hans, som til slutt brast, etter å ha vært utsatt for vold. Dermed vant det kinesiske supertalentet, som nå er oppe på 2747 i live-rating. Fremdragende spill av en stor spiller som har fått dagens diagram her hos Sjakkspalta.

Under FIDE GP i Geneve spilles det ikke om knapper og glansbilder - men om to VM-biletter til FIDE sin kandidatturnering 2018. I kandidatturneringen skal åtte spillere delta og disse skal som kjent spille om en plass i VM-finalen mot Magnus Carlsen. Karjakin er allerede klar som tapende VM-finalist, i tillegg skal det tas ut et Wild Card og de to beste fra World Cup 2017 får delta. Mange tror at Wesley So og Fabiano Caruana vil ta de to plassene på rating - men sannheten er at det er veldig jevnt i øyeblikket mellom So, Caruana og den russiske ex-verdensmesteren Vladimir Kramnik. Kramnik. Big Vlad trenger altså et godt resultat i Dortmund kommende uke for å styrke sine sjanser til å bli en av de to som får en VM-billett på høyest mulig ratingsnitt gjennom året 2017. I skrivende stund har Wesley So et snitt på 2813, Caruana et snitt på 2811.66 mens Kramnik sitt snitt er på 2811.25 - hur jevnt som helst med andre ord. Under FIDE GP, som altså går i Geneve i disse dager, ser det ut som at Shakhriyar Mamedyarov og Alexander Grischuk tar de to første plassene - men det er enda et stykke igjen. FIDE GP Geneve er nest siste turnering og den er jo ikke ferdigspilt enda. I tillegg vil både kinesiske Ding Liren, aserbajdsjanske Teimour Radjabov og ikke minst franske Maxime Lagrave ha et ord til med i laget. De skal alle delta i siste turnering på Palma de Mallorca og da sitter Mamedyarov eller Grischuk (den som ligger dårligst an) hjemme og biter negler i henholdsvis Aserbajdsjan eller Russland.

Wild Card i VM er en fin ting - det gir arrangøren mulighet til å gi en fremadstormende spiller en mulighet til å delta. Tenk deg at samme spiller er sååå nære i både FIDE GP og i World Cup - gi mannen et Wild Card for flate! Eller at Wei Yi er the coming man! Gi gutten et Wild Card for flate! Men det er dessverre ikke slik verden fungerer. Ryggslikking, kameraderi og bestikkelser er like vanlig i kandidatturneringene i sjakk som det er ellers i FIDE sin verden. I 2011 gikk derfor Wild Card plassen til Shakhriyar Mamedyarov - hovedsponsoren var fra Aserbajdsjan. I 2013 gikk det til Teimour Radjabov - turneringen ble spilt i London og Magnus vant - men hovedsponsoren kom fra - riktig, Aserbajdsjan. I 2014 da? Wild Card til Peter Svidler - det russiske sjakkforbundet arrangerte og russiske Peter Svidler fikk selvsagt plassen da det var russisk hovedsponsor. I 2016 ble kandidatturneringen spilt i Moskva - ny russer altså? Nei, hovedsponsor var en søkkrik armener og dermed fikk Aronian innpass. Det må legges til at spilleren som får Wild Card må ha minst 2725 i rating - så helt ille er systemet ikke selv om en naiv nordlending med blå øyne hadde likt bedre at et Wild Card fikk en rettferdig skjebne og FIDE-presidenten kunne dele det ut med hjertet! Min favoritt for et Wild Card ville i år ha vært Wei Yi eller Ding Liren - å få Kina med på laget er ikke dumt for sjakkens utbredelse.

Her er Wei Yi sin overbevisende nedspilling av Ponomariov i Danzhou:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *