Hopp til innhold

Sjakk i Sverige og årets SM 2017

Spillehallen i Sverige der årets SM spilles
Foto: Lars O A Hedlund

Årets svenske mesterskap i sjakk er hur sterkt som helst. I Sverige spiller de SM i en lukket gruppe med bare 10 deltakere der det i år deltar hele syv stormestre på startstreken. Det er GM Nils Grandelius (2642), GM Emanuel Berg (2557), GM Erik Blomquiz (2552), GM Tiger Hillarp Persson (2509), GM Axel Smith (2505), GM Hans Tikkanen (2503) og GM Jonny Hector (2497) - i tillegg deltar IM Jonathan Westerberg (2469), IM Rauan Sagit (2406) og FM Martin Jogstad (2291) som ble svensk juniormester i fjor - og dermed kvalifiserte han seg til årets SM. Dette er et gullfelt med både nye sjakkhelter som Grandelius, Tikkanen og Blomquiz samt gamle storheter som Emanuel Berg, Tiger'n og Jonny Hector. Svenskene får det til. Når de også er minst like gode som Stavanger på nettdekning, Stavanger var meget gode(!) - men svenskene er strålende! - så er dette et mesterskap noe en kan kose seg med sett utenfra. Sjekk ut den flotte hjemmesiden deres med billedblogg, videoer og mye mer.

Sverige har en lang og stolt sjakktradisjon. Mitt første møte med svensk sjakk var gjennom to urgamle sjakkbøker og i de første årene jeg spilte sjakk, fra 1987 - 88 var et av mine hemmelige våpen lærdom fra svenskene gjennom disse to bøkene, samt gjennom bladet Schacknytt som jeg straks abonnerte på. "Lärobok i Schack av Ludvig Collijns var svenskenes store skatt før andre verdenskrig. Collijn (1878-1939) var formann i det svenske sjakkforbundet fra 1917 til 1939 og en frisk fyr som spilte skandinavisk forsvar, og utga lange analyser på denne åpningen, slik at den i dag heter nettopp skandinavisk forsvar. Han ga ut førsteutgaven av Lærobok i sjakk i 1896 og i fjerde utgave sto det allerede dype analyser i den av folk som Rubinstein, Reti, Spielmann og Nimzovitsch. Det var dens tid Encyclopedia over sjakkåpninger - og jeg husker den dag i dag hvordan jeg fikk en aha-opplevelse da jeg lærte meg 1.e4 e5 2. Sf3 f6? 3.Sxe5! og skjønte at det vant forsert for hvit om svart mottok springerofferet. Den andre boka jeg leste på svensk var Kotovs og Keres sitt mesterverk "Konsten att vinna i schack" fra 1961. Den siste boka anbefales varm den dag i dag for gode tommelfingerregler i sjakk og fine resonnementer rundt det å angripe.

Med en slik sjakkskatt var det kanskje ikke rart at svenskene lå foran Norge før krigen - de hadde nemlig sjakkultur så det holdt og det hang nok sammen med en bedre økonomi og større kulturell utveksling med Europa og da særlig Tyskland og Frankrike. Sverige tok to OL-medaljer i sjakk før andre verdenskrig - bronse i England i 1933 og sølv i Polen i 1935 og på de svenske lagene var selvsagt de tre musketere Ståhlberg, Stoltz og Lundin på plass! Mange mener at Ståhlberg var blant de tre beste i verden i en kort periode etter Alekhines død i 1946 og de to andre var også meget sterke før andre krigen. Så svenskene har sine sjakktradisjoner og da Jonny Hector trakk opp en kongegambit opp av hatten mot Axel Smith i fjerde runde av årets SM, tenkte jeg – «Slikt skjer ikke i Norge - hurra!» Men gleder var kortvarig. Den tidligere angrepskongen Hector ble rundspilt og åpningen spilte falitt - det er ikke alle åpninger fra Lærobok i sjakk fra 1896 som holder tidens tann.

Vi tar en titt på villmannen Tiger Hillarp Persson sitt flotte angrep med svart fra tredje runde:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *