Hopp til innhold

Johan Hjartarson ble Nordisk Mester 2017

Johan Hjartarson er nordisk mester og kvalifisert for World Cup 2017
Foto: Wikipedia Commons | Frank Hoppe

Johan Hjartarson - når navnet nevnes får jeg gode vibrasjoner. Dette er nemlig en av Nordens største spillere gjennom tidene og da jeg hadde min storhetstid som sjakkspiller - og jeg var virkelig ikke stor - så så jeg opp til de store. Hjartarson var derfor en av mine helter. Han kom jo fra Sagaøya i vest og spilte seg helt til kvartfinalen i VM-sjakken i 1989. Hvem husker ikke hvordan han nedla Viktor den Grusomme Korchnoi i kandidatmatchen deres i St John i 1988? Hjartarson gikk ut fra startblokkene med hvit i en åpen spansk i første matchparti og tok føringen i matchen med briljant kombinasjonsspill og han så seg aldri tilbake. Dermed var han i i kvartfinalen i VM mot ingen ringere enn Anatoly Karpov. Det ble stygt for Islands siste viking. Ja, for islendingen ble feid ut av VM-sirkuset på en vennlig, men bestemt måte av Anatoly Karpov. Den 12. verdensmesteren i sjakk storspilte blant annet i et spanskparti der han viste vei i en Breyer-Zaitsev hybrid som ble både velspilt og vakker og som det fortsatt går gjetord om. Uansett er VM-eventyret til Hjartarson hans beste prestasjon over sjakkbrettet og seieren mot Korchnoi kan ingen ta fra han.

Hjartarson var i sin tid rangert høyere enn selveste Simen Agdestein og i januar 1989 var han helt oppe på 11.plass i verden! Riktignok hele 160 elopoeng bak legendariske Garry Kasparov, men kun 5 elopoeng bak storheter som Ulf Andersson og John Nunn. Hjartarson sin topp-elo er forøvrig på hele 2640 fra juli 2003 - men selvsagt var han en sterkere sjakkspiller i 1989 da han hadde 2605 og spilte i verdenseliten i sjakk. Hjartarson spilte lite sjakk i årene 2003-2006, og etter dette la han opp, for så å komme tilbake i 2012. I dag spiller han kun for moro skyld - altså uten de store ambisjonene om proffspill, VM-drømmer og gode resultater. Det får han kanskje til å senke skuldrene og spille gode enkeltpartier - men helt oppe i toppen er han ikke lenger. Likevel kan han vise til forbløffende gode resultater og så sent som i 2016, ble han Islandsk mester i sjakk 53 år gammel.

I år skulle han prøve å strekke strikken enda lenger. Deltagelse i Nordensmesterskapet som gikk i Växjö si år sto på timeplanen og han vant et tilsvarende mesterskap i 1997 som 44-åring. Det gikk så det suste i Sverige for vår helt fra Island! Etter en dramatisk kamp mellom nettopp Hjartarson og GM Nils Grandelius - der de fulgte hverandre side om side gjennom hele turneringen - tok Hjartarson siste stikk på kvalitetsberegning. Begge de to kamphanene vant hele 6 partier, og spilte 3 remiser, på de 7 rundene og Hjartarson nedla blant annet stormester Alan Stig Rasmussen på fornøyelig vis. Dermed ble det en luke ned til et firkløver på 6.5 av 9. GM Hjartarson og GM Grandelius scoret altså hele 7.5 av 9 - men på kvalitet var Hjartarson klart foran. Svenske Grandelis er nordenstoer i sjakk etter Magnus Carlsen og islendingens seier i Nordisk Mesterskap 2017 er derfor oppsiktsvekkende og gledelig da han 54 år gammel viste gamle sjakktravere at det fortsatt finnes håp etter fylte 50. Hjartarsons beste turneringsresultater er ellers snart 30 år gamle - og jeg vil si at hans delte seier i World Open 1991 i Philadelphia rager høyest blant flere fine turneringsresultater. Der kom han á poeng med storheter som Kamsky og Yermolinsky på 7.5 av 9! I år er Hjartarson for øvrig kvalifisert til World Cup 2017 med sin seier i nordisk mesterskap, la oss håpe han stiller i Tbilisi i Georgia i september for kamp mot noen av de beste i verden.

 

Her er Hjartarson sin sagnsomsuste seier mot Viktor Korschnoi fra 1988:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

2 kommentarer til “Johan Hjartarson ble Nordisk Mester 2017

 1. Hans-Henrik Brix

  Fin og interessant artikkel, Sven - og en flott avslutning av Hjartarson i partiet mot
  Korchnoi! Husker at Island i en periode hadde flere sterke stormestre i nordisk sammenheng.

  Svar
 2. Sven

  Ja, deres første stormester var jo GM Fridrik Olafsson og i samme generasjon som Hjartarson finner vi GM Margeir Petursson, GM Helgi Olafsson og GM Jon Arnason. Islands storhet i sjakk kan delvis tilskrives Olafsson og delvis VM-matchen i 1972 på Sagaøya.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *