Hopp til innhold

Kineserne kommer – verdensmestre for lag 2017

Kina ble gullvinner under sjakk-OL i Tromsø i 2014 - her fra premieutdelingen!
Foto: Anniken Vestby

Jeg skrev allerede i 2006 om den gule fare - kinesernes inntok i toppsjakken. Det skjedde på Team Bjørnsen sine legendariske nettsider som dessverre ikke eksisterer mer. Den gang var Bu Xiangzhi og Wang Yue spydspisser i den kinesiske toppsjakken. Bu Xiangzhi ble stormester kun 13 år gammel - det samme var Magnus Carlsen på den tiden og det siste kinesiske stjerneskuddet, Wei Yi, var også 13 år og mange år senere litt yngre enn Bu - da han ble stormester i sjakk. Wang Yue ble i 2007 den første kineseren i verden som krysset 2700-nivået i elorating og han er i dag en levende legende i kinesisk sjakk. Kina har som kjent talent, de har hardt arbeidende spillere og det råmaterialet gode sjakkspillere blir skapt av - men midt på 00-tallet hadde de enda ikke foredlings evnen til å slipe om diamantene sine slik de selv ønsket. Altså en toppsjakk-kultur som tok vare på talentene godt nok og utviklet dem til verdensstjerner. De hadde det nesten i 2006 - men ikke helt, i dag derimot har kineserne alt som trengs. Den første kineseren som slo en stormester var Liu Wenzte i 1965. Han er den kinesiske sjakkens læremester og gudfar. Han har skrevet den fascinerende boka The Chinese School of Chess ogh han slo den russiske stormesteren Krogius i 1965 og i en perle av et parti slo han også GM Jan Heintz Donner i en berømt spill fra sjakk-OL i 1978. I 1980 ble Liu Wentze IM i sjakk og det kinesiske sjakkeventyret var i gang og etter det har Kina som sjakknasjon rullet og gått videre på skinner.

I dag har Kina alt en sjakknasjon kan begjære. De har talent, de har toppspillere, de begynner å få en viss bredde og de har både sterke kvinnespillere og herrespillere. I tillegg begynner de i stadig økende tempo å arrangere sterke sjakkturneringer. I skrivende stund spilles den supersterke eliteturneringa Danshou der spillere som GM Ding Liren, GM Yu Yangi, GM Ivanchuk, GM Wei Yi, GM Le Liem Quang og GM Malakhov setter hverandre i stevne. Supertalentet Wei Yi har tatt en tidlig ledelse med seier i første runde mot Magnusdødaren GM Lu Shanglei der - det blir spennende å se om han holder koken hele veien til målsnøret. Wei Yi har forøvrig passert 2740 på eloratingen og vi forventer at han vil klarte ytterligere frem mot årsskifte og han kan være en het kandidat til et Wild Card i VM om kandidatturneringa arrangeres i Asia. Noe som ikke er umulig.

Kina ble i juni verdensmestre i lagsjakk i et mesterskap der spenningen var til å ta og føle på i siste runde der Russland, mot alle odds, banket USA hele 4-0! Dermed måtte Kina slå det sterke polske laget, som hadde overbevist stort i mesterskapet, og som tok bronsemedaljene bak Russland. Det gjorde Kina og VM-helten på det kinesiske laget var Li Chao som vi husker fra Norway Chess 2016 der han overtok plassen til Karjakin på kort varsel. Den store matchen i mesterskapet var selvsagt topp-oppgjøret mellom verdens to beste sjakknasjoner - Russland og Kina! Riktignok savnet Russland både Kramnik og Karjakin, men de har jo litt å ta av. Ser en på gjennomsnittratingen for de 10 beste i hvert land i verden er Russland klar ener, mens Kina er toer like før USA som har sine tre topper So, Caruana og Nakamura som trekker snittet kraftig opp. Kina er mer jevne, men de har sitt ess i GM Ding Liren (2781), som er i ferd med å etablere seg permanent i topp-10 i verden. VM-helt ble han riktignok ikke - det var selvfølgelig Li Chao som igjen ble dagens seiersherre og helt da han vant det eneste avgjorte partiet i matchen mot Polen i siste runde. Partiet satte prikken over i'en for Kina i VM og dermed ble Kina for andre gang på rad verdensmestre for lag!

 

Kina knuste selvsagt Norge og vi ser hvordan Ding Liren slo Frode Urkedal på førstebordet:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *