Hopp til innhold

Jon Ludvig Hammer med NM-tittel og kongepokal

Bronsevinner Simen Agdestein og gullvinner Jon Ludvig Hammer 
Foto: Anniken Vestby

Jon Ludvig Hammer tok et gledelig og velfortjent Norgesmesterskap i sjakk med kongepokal til vinneren og en klokke til 25.000 kroner i tillegg til premiepenger på samme sum. Hammer hadde en viss kontroll det meste av mesterskapet - men var presset i to partier- mot Tor Fredrik Kaasen i første runde og mot Kjetil A. Lie i siste runde uten at Kaasen sto til vinst på noe tidspunkt. Kjetil A. Lie hadde dog muligheten til å slå Hammer i siste runde i et sluttspill med bonde over der Hammer plutselig begikk en brøler. Hammer vant udelt og kunne ha påkostet seg et tap i siste runde - og likevel blitt Norgesmester på kvalitetsberegning, men det var nok godt å slippe med skrekken! Det var etter mitt skjønn gledelig med Hammer fordi han har hatt mye motgang gjennom lang tid nå og trengte en opptur for å kickstarte karrièren igjen. Det var velfortjent fordi han møtte alle de beste og hevdet seg i toppen hele veien med mye bra sjakk underveis.  Hammers store styrker er posisjonsspillet i sjakk og sluttspillene - der er han særdeles sterk. Vi håper at selvtilliten når har fått en ny boost og at han igjen klatrer videre oppover elostigen slik at det norske landslaget får en andrebordsspiller som kan slå de aller beste.

Frode Elsness var hardt presset av Simen Agdestein i siste runde i et spennende parti som bølget. Jeg mistenker at Simen igjen spilte bort et vunnet sluttspill da 46.Tc6! ser ut til å vinne for hvit. Men Elsness forsvarte seg bra og tok et sterkt NM-sølv som må ha smakt fugl for legen fra Oslo etter at han gikk gjennom VM for lag med 0 av 6 på kontoen! En snuoperasjon fant altså sted før NM for Elsness, som ikke var til å kjenne igjen i Landsturneringen i sjakk der han virkelig spilte mye kreativ sjakk. Lynsjakknorgesmester Simen Agdestein slutter aldri å imponere - han var utvilsomt den spilleren i mesterskapet som imponerte meg mest. Hvorfor? Fordi han fikk opp den ene vinststillingen etter den andre og sluttspillene mot både Aryan Tari og Frode Urkedal var utvilsomt klart vunnet for Simen. I sluttspillet mot Elsness i siste runde presset altså Simen også - og jeg tror han kunne vunnet etter det sterke Tc6 i trekk 46. Nå er det ikke unaturlig at en står til vinst i noen partier uten å få ballen i mål - men tre så gode sluttspill fortjente en større poengfangst enn 50% fra en klassespiller som Simen. At disse tre partiene var på slutten av en lang turnering og slitsom turnering var nok ikke helt tilfeldig.

I de andre klassene lot vi oss imponere over Andre Nielsen som tidligere er Lilleputtmester i sjakk. I år ble Andre suveren norgesmester i Kadettklassen med 8.5 av 9 mulige! FM Sondre Merkesvis fra Bergen spilte utvilsomt mye god sjakk underveis i NM og tok en populær seier for vestlandet i Juniorklassen. I Lilleputt fikk vi en verdig vinner i Noam Aviv Vitenberg fra 1911 i Oslo på sterke 7.5 av 9 - dette var nok den relativt sett sterkeste aldersbestemte klassen. I klasse Miniputtklassen heter årets Norgesmester Sergey Eliseev og han kommer fra det meget sterke barnesjakkmiljøet i Sandnes der det virkelig jobbes godt for tiden! Årets Landsturnering er blant tidenes aller beste med sine 606 deltakere og strøkne arrangement. De hadde en forbilledlig nett-dekning med både webkamera, 42 LIVE-brett, Facebook og Turneringsserviceoppdateringer, lesverdige turneringsbulletiner på web og egen hjemmeside. Vel blåst Stavanger! Neste år går Landsturneringen forøvrig i Sarpsborg med Moss som arrangør og denne massemønstringen om sommeren er norsk sjakks største flaggskip på turneringsfronten.

 

Vi ser hvordan GM Urkedal spilte hjem et helpoeng i et høydramatisk parti mot FM Arvola:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *