Hopp til innhold

Hammer, Agdestein og Elsness innblandet i et NM-drama i Stavanger

Jon Ludvig Hammer er klar favoritt til å ta sin andre kongepokal før sisterunden i NM
Foto: Anniken Vestby

Lynsjakken ble en manifestasjon av Simen Agdesteins klasse som sjakkspiller. Han vant NM-finalen som ble spilt fredags kveld i Stavanger med hele 7.5 av 9 mulige! Benjamin Arvola på andreplass tok sterke 7 som normalt bør holde til gull, og Aryan Tari tik 6.5 på tredjeplass - det gror i norsk sjakk, men blomsten Simen Agdestein visner aldri. Første gang Simen vant NM i lynsjakk var i 1984 da han var 17 år gammel - i år er han 50 og tok sitt 6. lynsjakkmesterskap. Agdestein har også sjansen til å bli Norgesmester i klassisk sjakk fremdeles - selv om han igjen spilte bort en vunnet stilling med de svarte brikkene. Denne gang het motstanderen GM Frode Urkedal og de spilte en skarp dronninginder der Urkedal kom meget godt ut av åpningen etter at Simen tok en spenstig overgang til en Stonewall-struktur. Etter det fikk Urkis press og han sto meget godt en periode, men ofret seg så bort i det som er dagens diagram fra eliteklassen.

Jon Ludvig Hammer spilte bunnsolid med hvit i en katalansk åpning mot IM Frode Elsness i 8.runde av Norgesmesterskapet. Hammer sto bedre nesten hele veien, men klart aldri å legge reelt press på Elsness sin stilling på grunn av ulikfargede løpere - og en relativt låst struktur, dermed ble det remis. Dette var en særdeles viktig remis på mange måter. For det første fordi Frode Elsness trengte denne remisen for å ha sjanser til et stormesternapp i turneringen - sitt siste og avgjørende sådan. For det andre fordi Agdestein og Elsness dermed fortsatt er med i gullkampen i mesterskapet, de ligger begge et halvpoeng bak Hammer, før siste runde. Dessverre for Elsness får han svarte brikker mot Agdestein der. Dessverre fordi Elsness dermed har fått svart mot både Hammer og Agdestein i de to avgjørende rundene i NM. Skulle han vinne mot Agdestein står det altså stor respekt av resultatet hans siden dette ikke var en gunstig fargefordeling for legen fra Oslo. På den annen side så har han nå mer grep om begivenhetene i siste runde når det kommer til NM-tittelen - siden det å møte Simen gir god kvalitet og i tillegg en sjanse til å vippe Agdestein av pinnen i kampen om kongepokal. IM Elsness trenger forøvrig å vinne mot Agdestein for å oppnå sitt siste GM-napp - mens FM Johannes Haug lenger ned - trenger remis mot IM Lars Oskar Hauge i siste runde for å klare sitt første IM-napp.

I de andre klassene som spiller om en offisiell norgesmestertittel tetter det seg også til. Alt en runde før slutt fikk vi kåret den første norgesmesteren - det var forhåndsfavoritten André Nielsen fra Alta som vant i suveren stil i Kadettklassen. Han leder med 1.5 poengs forsprang før siste runde og kan ikke innhentes. André er tidligere Lilleputtmester - vi gratulerer. I klasse senior har Ole Morten Skogheim fra Lillehammer festet grepet med 6.5 av 7, i junior kjemper Sondre Merkesvis og Mads-Vestby Ellingsen side om side med 6 av 8. Begge hadde vinststillinger i åttende runde, men begge måtte nøye seg med remis. I niende runde møtes de ikke innbyrdes - det har de allerede gjort - dermed blir det spennende å se. I miniputt leder Sergey Eliseev fra det sterke skolesjakkmiljøet i Sandnes, i lilleputt leder Afras Mansoor fra Søråshøgda og Noam Aviv Vitenberg fra 1911, begge med 6.5 av 8. Lørdag starter NM kl. 10 - du kan følge med på resultater i Turneringsservice.

 

Her er oppgjøret mellom GM Urkedal og GM Agdestein:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *