Hopp til innhold

Simen Agdestein tetter halve luka opp til Hammer

Simen venter på at spenningen skal starte - toppoppgjøret er Tari mot Hammer
Foto: Anniken Vestby

Simen Agdestein altså! Passert 50 år og kjemper om kongepokalen med nebb og klør. Han tettet halve luka til Jon Ludvig Hammer i 7. runde av Eliteklassen og Jon Ludvig kan kjenne pusten til Simen i ryggen. Hammer har 5.5 av 7, mens GM Agdestein og IM Frode Elsness begge har 5 poeng når to runder gjenstår. Simen kan ikke ved denne korsveien bli den eldste Norgesmesteren noensinne. Den rekorden satte Harry Kongshavn like etter krigen 52.5 år gammel. Kongshavn er i dag glemt i norsk sjakk, men den gang var han altså en kjempe på sjakkbrettet og under krigen hadde fiskersønnen fra Sørlandet bygd ulovlige radioer i Oslo som del av motstandsbevegelsen Wiedswang som kjempet mot tyskerne på flere ulike måter. Harry Kongshavn vant NM i Stavanger i 1951 med 8.5 av 9 og han var selvsagt helt suveren og vant med et helt poeng. I det slagne felt fant vi hele fire stykker som har en Norgesmestre i sjakk. Det var Aage Vestøl, Einar Haave, Arne Krogdahl og Otto Morchen - Kongshavns prestasjon under NM i Stavanger i 1951 er blant de største i norsk sjakk på 50-tallet.

Simen Agdestein slo til med en flott hvitseier mot den store positive overraskelsesmannen - 17 år gamle FM Johannes Haug. Haug trenger trolig kun en remis på de to siste rundene for å ta sitt aller første IM-napp og vi ønsker han lykke til med jakten. Haug spiller hvit mot Stuvik Holm i 8. runde - så alt da har han gode sjanser til et ønsket resultat. Gullkampen står altså mellom tre herremenn - den fortsatt unge favoritten Jon Ludvig Hammer og de godt voksne Simen Agdestein på 50 og Frode Elsness på 44. IM Elsness skal opp mot Hammer med svart på fredag i det som fort kan bli et thrillerparti som avgjør mesterskapet på den ene eller andre måten. Hammer er sterk nå - men for ikke så mange år siden satte Frode Elsness varige spor etter seg i sinnet til Hammer ved vinne stikkampen om NM 2008 og ved å vinne en lang rekke kamppartier. Totalt er scoren 7-6 til Elsness i avgjorte partier som ligger inne i Chessbase sin base - men i rettferdighetens navn må det legges til at Hammer har vunnet de to siste oppgjørene, at han har mye høyere rating, et mye høyere topp-punkt og at han stiller som klar favoritt tross minusscoren i innbyrdes oppgjør.

Simen Agdestein skal opp mot GM Frode Urkedal med svart og det blir på ingen måte enkelt for vår første stormester i sjakk. Det fine for Simen er at han med svart i åttende runde fort kan få hvit i den avgjørende nienderunden og det kan være forskjellen på gull og sølv. Simen har forøvrig ikke møtt Elsness enda - så skulle Elsness smelle til med en seier kan vi få et oppgjør i siste runde der Simen spiller mot Elsness i et oppgjør der begge kan avgjøre mesterskapet ved seier. Det mest sannsynlige scenariet er dog at Hammer leder før siste runde og at Simen jager han - en flott situasjon i så fall, da dette utvilsomt er de to sterkeste spillerne i mesterskapet historisk sett. GM Aryan Tari nærmer seg Simen i spillestyrke på ratingen - men en Simen i form skal en aldri kimse av og Simen har fortsatt et topp-punkt som Tari ikke er i nærheten av. På delt fjerdeplass ligger forøvrig GM Tari, GM Urkedal og IM Christiansen med 4.5 av 7. Det blåser opp til storm i Stavanger når to runder gjenstår og vi håper på mer enn frisk bris og en feiende flott avslutning på mesterskapet!

 

Her er IM Elsness sitt seiersspill mot GM Kjetil A. Lie med hvit i 7. runde:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *