Hopp til innhold

Landsturneringen i Stavanger – 2017 & 1997

Sven Wisløff Nilssen, anno 90-tallet, spilte sitt siste NM i 1997
Foto: Arild Ernstsen

I Eliten gikk Hammer-toget fra stasjonen i dag. To strake seire for Jon Ludvig har ført han opp på sterke 5 av 6 mulige og han har et helt poengs klaring på GM Simen Agdestein, FM Johannes Haug, GM Aryan Tari, IM Frode Elsness og GM Aryan Tari nå. Hammer har altså meget gode sjanser til å ta gull nå og siden han har stålkvalitet er sjansene enda bedre enn en skulle tro. Et viktig oppgjør blir likevel 7. rundes svartparti for Hammer mot Aryan Tari - som helt sikkert vil prøve å plukke Hammer ned fra topp-posisjonen. Simen Agdestein kjempet tappert med svart mot Tari i sjette runde og det var litt trist for en sjakkelsker som meg å se at Tari klarte remis. Simen fightet nemlig så godt! Han spilte siciliansk for å øke vinstsjansene sine, og redusere remisvinduet, og han spilte svinaktig sterkt lenge. Han sto da også til kliss vinst i sluttspillet selv om det aldri var lett. Det som felte Simen ble tiden. Han fikk aldri nok tid og han levde på tilleggs-tid lenge og dermed klarte han ikke å regne ut vinsten i tårnsluttspillet som lå der og ventet på å bli oppdaget. Aryan Tari berget seg over i en stilling der han fikk opp et fort og partene tok remis etter en 108-trekk. Snakk om hard kamp!

Toer FM Johannes Haug er det store lyspunktet under årets mesterskap så langt. Men en 2600+ prestasjon er han virkelig på hugget og når poengene han har spilt hjem er mot kjemper som GM Lie og FM Arvola så er det smått imponerende å se junioren fra Nordstrand i aksjon under Landsturneringen i Stavanger. Andreplassen, og en ratingprestasjon på hele 2605, er fullt ut fortjent og så blir det spennende å se om 17-åringen holder distansen ut. Tre runder gjenstår om mye kan fortsatt skje. GM Kjetil A. Lie har i likhet med Haug, Agdestein, Tari og Elsness 4/6 så langt. Lie har spilt remis i de to siste rundene, og i 7. runde spiller han svart mot IM Elsness. Det kan bli spennende nok da dette er to regnesterke og prinsipielle herremenn.

Akkurat i dag er det 20 år siden jeg spilte mitt aller siste klassiske sjakkparti. Jeg deltok den gang i Elitklassen og siste spilledag for NM var 06/07-1997. Da spilte jeg en kongeinder mot Frode Ludvigsen med svart og for en gangs skyld klarte jeg å sette ballen i krysset etter mye godt angrepsspill i turneringa som ikke bar frukter. Jeg spilte totalt 384 turneringspartier i klassisk sjakk i min tid og jeg tror jeg er den eneste de siste 20 årene som har spilt meg opp til elitespill etter å ha lært sjakk i voksen alder. Jeg spilte også ca. 60 postsjakkpartier og dette var treningsgrunnlaget i noen år, da jeg sjelden hadde råd til å spille turneringer sørpå. Oppladningen før NM var altså ikke den beste og jeg spilte kun 5 partier siste halvår før Landsturneringen. Jeg vant Tromsøsjakken 1997 – og i tillegg scoret jeg 1 poeng over en IM-norm i postsjakk.

På tross av lite spilling startet jeg frisk i NM med 2/3 - og jeg kunne fort hatt 3/3 ut fra spill og sjanser. Etter dette gikk det etter hvert tragisk for meg og jeg endte på beskjedne 3.5 av 9. Likevel fikk jeg til en fin avslutning i siste runde - noe som danner rammene rundt dagens diagram. Berge Østenstad tok et meget velfortjent mesterskap dette året etter at alle våre fire stormestre på denne tiden - sto over. Erik Fossan tok et svært populært IM-napp på hjemmebane - sitt siste - og Leif Øgaard klarte en fin tredjeplass i sitt 45 leveår. Selv var jeg 28 år da jeg la sjakken på hylla, og ferden videre gikk til ulike andre spill og andre miljøer. Særlig i backgammon gikk det etter hvert riktig så bra. Alt i 2001 spilte jeg min aller første internasjonale finale i backgammon blant mer enn 100 spillere fra hele verden i "Championship-flighten". Det var en Last Chance-finalen i verdens største backgammon turnering i Kjøbenhavn jeg tok andreplass i da - der tapte jeg mot legenden Paul Magriel som har skrevet backgammonbibelen "Backgammon" - og som i dag har en stor wikipedia-side viet sitt spill-liv.

 

Her er Sjakkfantomets aller siste klassiske parti sjakk:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *