Hopp til innhold

GM Jon Ludvig Hammer opp i ensom tet

Tidenes sterkeste Eliteklassen - eloratingen er ca. 20 poeng høyere i snitt blant topp-10 enn i Bergen 2009
Foto: Anniken Vestby

Landsturneringen i Stavanger suser videre og 5. runde var kanskje en skjebnerunde for Simen Agdestein som aldri fikk til noe mot Kjetil A. Lie i en Nimzoinder med hvit der vår første stormester møtte nøye seg med remis i et parti Lie sto marginalt bedre i. Dermed benyttet Jon Ludvig Hammer sjansen til å stikke i fra med de svarte brikkene i en annen Nimzoinder mot Frode Urkedal. Seieren kom i et sluttspill med bonde over - som så mange ganger før når Hammer spiller opp til dans. IM Johan-Sebastian Christiansen, som lå i den femdelte ledelsen som oppsto etter fjerde runde, spilte remis mot Johannes Haug og dermed benyttet Aryan Tari muligheten til å komme á jour med de på andreplass gjennom å vinne et meget flott parti mot IM Andreas Moen i en Najdorf. Jeg elsker de turneringene der våre beste spillere må vinne noen partier for å være fornøyd! Der Hammer og Tari har press på seg for å vinne og de ikke kan nyte livet som en Peter Leko - og være remisturist i turneringen.

Hammer seiler altså opp som den største favoritten og hans metodiske posisjonelle trykk er ikke lett å stå imot for de fleste i dette feltet. Hammer har hvit på onsdag mot IM Johan-Sebastian Christiansen, så de andre må holde dampen oppe om ikke Hammer skal få en avgjørende luke. Aryan Tari og Simen Agdestein går i tottene på hverandre samme dag og disse elev mot lærer-møtene er alltid spennende. Tari er hvit og får vi en vinner i dette oppgjøret vil han kunne utfordre Hammer - ellers er jeg redd toget går i 6. runde. Hammer virker sterk! GM Kjetil A. Lie virker også sterk, og han ligger på den firedelte andreplassen, sammen med Agdestein, Tari og Christiansen. Kjetils styrke har alltid vært spesialvariantene hans kombinert med et taktisk blikk og et uhyre sterkt angrepsspill når sjansen byr seg. Den senere tiden har Lie utvidet repertoaret sitt og han spiller flere åpninger nå enn før, er dermed mindre forutsigbar og har gjort sine saker bra. Det blir spennende å se han onsdag med hvit mot Urkedal som er en mørbanket biff etter tapet mot Hammer i et langt sluttspill.

Aryan Tari er en spennende ung spiller som ligger på 10. plass i verden over de beste juniorspillerne. Norge har for tiden et fantastisk ungt og sterkt sjakkmiljø og det faktumet at også IM Johan Solomon og IM Johan-Sebastian Christiansen er inne på topp-100 blant verdens juniorer er oppsiktsvekkende for en liten nasjon som Norge. Aryan Tari har trent med GM Evgeny Romanov i årevis og går på NTG der han har trent under NTG-regimet til GM Simen Agdestein i to års tid. Denne kombinasjonen mellom russisk sjakkskole, disiplin, skjematisk læring og prepping med Romanov og mer lystbetont, kreativ og leken læring med Agdestein har jeg stor tro på - den er gull. Tari har utviklet seg flott over lang tid nå og vi venter bare på at han skal ta neste steg oppover mot 2650. Det blir spennende å se hvor lang tid han bruker på den etappen. Landsturneringen gir ellers ut fine bulletiner som dere finner her - mens dere i Turneringsservice kan se resultater og partier.

 

Tari sin seier i femte runde kan bli særdeles viktig når alt skal summeres opp:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *