Hopp til innhold

Landsturneringen i Stavanger 2017 er i gang

Simen Agdestein vant i første runde av NM og virker å være i meget godt slag
Arkivfoto 2017: Anniken Vestby

Landsturneringen i sjakk startet med eliteklassestart på fredag der hele 24 spillere deltar i kampen om kongepokal, heder og ære. Forhåndsfavoritt er Jon Ludvig Hammer (2624), men både Simen Agdestein (2608) og Aryan Tari (2594) er i samme liga og er soleklare utfordrere. De dobbelte Norgesmestrene GM Frode Urkedal (2541) og GM Kjetil A. Lie (2539) er på papiret også for klare utfordrere å regne, mens formsterke Benjamin Arvola er feltets Dark Horse. Tittelkampen vil trolig stå mellom noen av disse. Totalt deltar det 615 spillere i Stavanger - et tall som kan komme til å forandre seg litt - det offisielle deltakerantallet bruker å komme etter at søndagens tredjerunde er spilt. Uansett blir dette det tredje største Norgesmesterskapet gjennom tidene - og det største utenfor Østlandet. Den største Landsturneringa vi har sett fant sted i Oslo i 2015 med 670 deltakere. Fredrikstad hadde i 2003 623 deltakere på startstreken, og så kommer Stavanger 2017! Så langt virker arrangementet å gå på skinner og arrangøren setter rekord i antall direktesendte partier fra et NM, da de skal vise hele 42 partier på ulike nettsteder som Chessbomb, Chessbase-Live og Chess24.

Så langt er dette et meget bra mesterskap sett fra både publikums og spillernes side. Stavanger er flinke på mye, og med et flott hotell som arena, og deltakerrekord for Vestlandet, blir dette trolig tidenes Landsturnering. I hvert fall er grunnlaget lagt og vi har fått tidenes sterkeste eliteklasse oppe å gå. Den sterkeste før Stavanger var Bergen i 2009 - som hadde 6 stormestre på startstreken, et FIDE-snitt på 2407 totalt - men allikevel en relativt jevn klasse sett under ett. I år er FIDE-snittet totalt på 2409 med hele tre spillere rundt 2600 i rating. Så selv om vi i år "kun" har 5 stormestre, så er snittet blant topp-10 ca. 20 elopoeng høyere enn i Bergen i 2009 og det utgjør en klar forskjell. Toppen i år er den sterkeste vi noensinne har sett i Eliten og med Agdestein, Hammer, Tari, Urkedal og Lie - så mangler bare unikumet Magnus Carlsen. Å se Adelskalenderen tilstede i Stavanger, og alle 2500+ spillerne våre, bortsett fra nevnte Magnus, er en fryd for alle sjakkentusiaster.

Er det en mann i norsk sjakk jeg har stor respekt for - så er det Simen Agdestein og det han har fått til opp gjennom årene. Skal jeg plukke ut en mann som favoritt etter å ha sett første runde, så må det bli Simen. Det er nok hjertet som taler mer enn fornuften kanskje - for Simen er 50 år nå og vil få problemer med energinivået på slutten siden sjakk er en krevende øvelse. Samtidig holder Simen seg særdeles godt og han er særs slagkraftig på sjakkbrettet for tiden ser det ut til. I første runde nedsablet han sin tidligere elev Lasse Løvik etter alle kunstens regler - det er Simen i et nøtteskall. En ener når det virkelig gjelder. GM Jon Ludvig Hammer kom i første runde etter hvert under press fra unge Tor Fredrik Kaasen, som spilte med stor risiko tidlig i partiet, men som holdt hodet over vann når det så farlig ut for hvit, og som grep sjansene når de bød seg. Men partiet var aldri vunnet for Kaasen og Jon Luvig spilte seg kanskje varm i dette partiet der han berget seg tross to bønder under i et ulikfarget løpersluttspill.

Aryan Tari vant en kontrollert seier over tenåringstalentet Benjamin Haldorsen fra Bergen, i denne første runden, med de svarte brikkene og Frode Urkedal slo IM Erik Fossan i et dronningsluttspill med bonde over som hvit. Så langt ingen store overraskelser altså, men de kom for GM Kjetil A. Lie måtte ned med svart mot GM Johannes Haug etter å ha oversett kraften i det ursterke 13.Dh5! fra hvit, som vinner offiser da han spilte 12...Sg5?. Trekket ser godt ut for svart - men taper altså en hel offiser etter det sterke dronningtrekket. Bedre gikk det ikke med FM Benjamin Arvola, som mange før NM snakket inn i mesterskapskampen. Benjamin tapte med hvit mot FM Eivind Olav Risting i Caro Kann etter spill lagt under pari. Ni mann har fult hus i eliteklassen etter første runde. Det er de nevnte herrer Agdestein, Tari, Urkedal, Haug, Risting og i tillegg FM Vegar Koi Gandrud fra Hønefoss, IM Frode Elsness, IM Lars Oskar Hauge og IM Kristian Stuvik Holm. Vi gleder oss til ni runder sjakk i Stavangers eliteklasse.

 

Vi tar en titt på Simen Agdesteins storspill i første runde med hvit:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *