Hopp til innhold

Magnus spiller opp som en Bent Larsen i Leuven

Magnus Carlsen spiller med en selvtillit jeg ikke har sett han ha på lenge
Foto: Lennart Ootes | De offisielle sidene til Grand Chess Tour på Facebook

Magnus Carlsen startet torsdagens hurtigsjakk i Leuven med å spille Caro Kann mot Vachier-Lagrave. Tidligere har Magnus spilt Korchnoi-varianten i Caro Kann i et hurtigsjakkparti mot Nepo (1.e4 c6 2.d4 d5 3.Sc3 dxe4 4.Sxe4 Sf6 5.Sxf6 exf6!?). Den gang tenkte jeg - hvorfor spiller du ikke The Bronstein–Larsen varianten med 5...gxf6!, Magnus? - den vil kle deg! I dag var Magnus virkelig Larsen-inspirert og etter at spillerne la inn 5.De2!? Lf5 før avslaget på f6, hadde ikke Magnus heller noe valg - han måtte inn i en Bronstein-Larsen struktur. Der ble det byttet dronninger tidlig og hvit fikk en liten sluttspillfordel. Men etter unøyaktig spill fikk svart sine sjanser til å komme over i førersetet - sjanser han ikke grep - og partiet ebbet ut i remis etter at kun hvit hadde se sjansene en kunne snakke om underveis. En grei start på dagen mot sterke Vachier-Lagrave for Magnus.

Bent Larsen dagen bare fortsatte for Magnus som startet partiet mot Kramnik med en Birds åpning - 1.f4!?. Da Nigel Short var kommentator under Norway Chess spiste han en privat middag med Magnus Carlsen og Vladimir Kramnik en dag. Short forteller at han spurte Magnus om det å bli influert av andre spillere og Magnus begynte, i veldig positive ordelag, å snakke om Bent Larsen og hvordan han hadde influert spillet i Skandinavia. Dere vet vel at Bent Larsen har influert en hel generasjon danske sjakkspillere som Curt Hansen, Peter Heine Nielsen, Lars Bo Hansen og Sune Berg Hansen o.s.v. - og selvsagt har hans påvirkning gått utenfor landegrensene også så dette var et godt poeng fra Magnus. Kramnik lyttet til med undring og repliserte at en i Russland ikke studerer Bent Larsen - han ble nemlig ansett for å være en "Cafehouse-player" - altså en kafesjakkspiller. Short, som fortalte denne historien på LIVE-sendingen, undret seg så om Magnus sitt åpningsvalg av Birds åpning - en av Bent Larsen sine favoritter - var det bevisst valg akkurat mot Kramnik som da fikk kjenne på "Kafesjakken" til Bent Larsen og på det kapitelet i sjakkhistorien, som han altså ikke har studert.

Magnus vant partiet mot Kramnik, etter litt om og men, og i siste runde torsdag knuste Magnus Baadur Jobava ved å vise at usunn sjakk ikke er greia å spille mot verdensmesteren. Jobava ble en blek skygge av seg selv i hurtigsjakken, og med et ratingtall på 2649 i hurtigsjakk hadde han ikke noe i dette selskapet å stille opp med – ratingen er forøvrig i fritt fall etter 6 strake tap! Så for vi venter å se hva Jobava kan vise frem i helga når det er lynsjakk på menyen. Klarer han å riste av seg skuffelsen og det dårlige spillet der? Kan vi få noen artige partier fra den originale georgieren som har 2734 i lynsjakkrating - men som har vært punchingball i Leuven til nå? Vi får se.

Wesley So leder feltet i Leuven før siste spilledag fredag. Det var imponerende å se han knuse Anand i et teknisk vanskelig tårnsluttspill i 6. runde. So fører feltet med 10 poeng, mens Magnus og Vachier-Lagrave begge har 8 poeng hver. Husk at det er 2 poeng for seier og 1 poeng for remis i hurtigsjakken, mens lynsjakken har vanlig poengscore. Dette for å vekte hurtigsjakken som viktigere enn lynsjakken. Så langt er altså Magnus absolutt med i Leuven, han spilte i ånden til Bent Larsen i dag - hva blir det neste?`

 

Vi tar en titt på Magnus sin seier mot Kramnik:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *