Hopp til innhold

Duell mellom Magnus og Wesley So i Grand Chess Tour Leuven

Magnus storspilte i Leuven på første dag av lynsjakken i Leuven og tok 7.5 av 9
Foto: Lennart Ootes | De offisielle Twitter-sidene til Grand Chess Tour

Andre del av Grand Chess Tour spilles som kjent i disse dager i Leuven i Belgia med Magnus Carlsen, Wesley So og Vachier-Lagrave i førersetet. Wesley vant hurtigsjakken klart etter en mesterlig innhentning fra Parisdelen av Grand Chess Tour. Der gikk han på en kjempesmell, og spilte hele 18 partier på rad uten seier! Aldri skjedd før og når fikk Wesley So sist en syvendeplass i en turnering? Slikt er ikke hverdagskost og han kom dermed til Leuven for å revansjere seg. I belgiske Leuven spilte de også først tre dager med hurtigsjakk og etter ni runder sto Wesley på knallsterke 7 av 9 mulige med klassisk score og var seiersherre. Når dette så ble doblet opp før lynsjakken hadde han et ypperlig utgangspunkt for å vinne hele delen av Grand Chess Tour i Leuven. Lørdag og søndag blir det nemlig spilt totalt 18 runder lynsjakk med klassisk poenggivning og Wesley So ledet på Vachier-Lagrave med hele 2 poeng, og på Magnus med hele 3 poeng, før denne seansen. Magnus fikk med andre ord 5.5 av 9 i hurtigsjakken. Han tapte mot Wesley etter å ha strukket strikken for langt og mot resten av feltet ble det ellers litt for mange remiser til det helt store resultatet. Allikevel lå Magnus på tredjeplass halvveis i Leuven - foran sterke folk som Giri, Nepo, Aronian, Big Vlad, Vishy og Chucky. Jobava var også med, men å kalle Jobava sterk i dette selskapet føles ikke helt rett etter at han i hurtigsjakken scoret ett fattig halvpoeng - men vi vet jo at viseeuropamesteren Jobava kan spille sjakk.

I denne turneringa vil Magnus noe hele veien. Han tar skjea i egen hånd og gjør alle de grepene jeg har drømt om, og snakket høyt om den siste tiden - og flere til. Det er godt å se. Nå er det plutselig mer 1. d4 enn 1.e4 - mer variasjon av åpningene, skarpere spill som svart og mer posisjonelt spill med hvit. Magnus feide gjennom feltet som en stormvind med sitt storspill i lørdagens lynsjakk. Til syvende og sist handler det om at en også bør spille mannen - og ikke bare brettet. En spiller ikke mot en objektiv størrelse som Gud, eller datamaskinen, i hvert eneste parti - og det som fungerer mot Giri - fungerer ikke nødvendigvis like godt mot Vachier-Lagrave. Derfor frydet variasjonen Magnus vartet opp med under lynsjakken meg selv om det fortsatt er mye Berlinere - som Magnus jo har god score i som svart. Mot Jobava fikk vi dog en sicilianer og det satte vi pris på.

Magnus gikk på et tap mot Anish Giri i lynsjakkdelen - hans eneste. Jeg tenker heller det enn de mange remisene som kom i hurtigsjakken. Det knallsterke spillet førte han opp på eventyrlige 7.5 av 9, og etter å ha nedlagt sine to argeste konkurrenter i innbyrdes oppgjør, passerte han Lagrave i poengsammendraget og han ligger nå likt med vesle So før siste spilledag søndag. Det virker på meg som om Magnus har funnet roten til problemene han har hatt, og at han gjør kloke grep (se ovenfor) for å forandre ting i spillet sitt. Det gir grobunn for økt selvtillit og den største faktoren til storspillet er utvilsomt på det psykologiske plan der vi se ren mer selvsikker Magnus nå. En Magnus som tror på spillet sitt og føler at han er best. I hvert fall virker det slik. Vi gleder oss til siste spilledag i Leuven der Magnus Carlsen og Wesley So har 18.5, Maxime Vachier-Lagrave 16.5, Anish Giri 15.5 og Vladimir Kramnik 15 poeng på øvre del av turneringstabellen.

 

Vi tar en titt på Magnus sitt flotte offerspill mot Ian Nepomniatchi:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *