Hopp til innhold

FM Benjamin Arvola suveren i Sveins minneturnering

Benjamin Arvola tok 8 av 9 mulige i Sveins minneturnering og vant i stor stil
Foto: Anniken Vestby

Å du hildrande du for noen sjakkspillere Norge har fått. Jeg husker da jeg leste Schacknytt i min ungdom og vi alle misunte da svenskene. De hadde så mange stormestre i sjakk! Jeg nevner i fleng de stormestrene som dukket opp på den tiden: Ulf Andersson, Ferdinand Hellers, Lars Karlsson, Tom Wedberg, Jonny Hector, Pia Cramling, Tom Wedberg, Harry Schüssler og Ralf Åkesson. Det var en hel hær og dessuten hadde de en vidunderlig sjakkhistorie med sine tre musketere Stålberg, Stohls og Lundin, Uffe og Pia Cramling. En av de tre musketeerne, Gideon Stålberg, var nr. 3 i verden på sitt beste - der oppe var også Ulf Andersson mens Pia Cramling har vært minst like høyt på kvinnesiden. De har to sølv og bronse fra sjakk-OL og de arrangerte store turneringer både tidlig og sent.

Nå har vinden snudd. Norge tok en brillefin 5. plass i forrige sjakk-OL, vi har verdensmesteren i sjakk. Vi har fått sterke stormestre på stripe som Jon Ludvig Hammer, Simen Agdestein og Aryan Tari. Vi har flotte turneringer her hjemme, som Kragerø Chess Resort, TV 2 Fagernes International, Sveins minneturnering og Oslo Chess Festival og ikke minst har vi Landsturneringa og sjakk på TV. Landsturneringa er en massemønstring som i år finner sted første uka i juli med ca. 600 deltakere på plass i Stavanger. Vi har alt en liten sjakknasjon kan drømme om - og de siste årene har vi jammen også fått en fantastisk rekruttering. Det blomstrer i norsk sjakk som aldri får. IMene danser inn på sjakk-gulvet til Norge i et rasende tempo, og jammen har vi ikke fått noen stormestre også, og flere vil det bli. Per dags dato har Norge 13 stormestre - i tillegg vil IM Johan Solomon få tittelen ved første og beste anledning. Han har innfridd alle krav. Flere andre snuser på tittelen og fremtiden for norsk sjakk ser særdeles lys ut.

Under Sveins 10. minneturnering i Oslo var det fem nordmenn, tre svensker, en amerikaner og en australiener blant topp-10 og det glederlige var de unge norske håpene virkelig innfridde alle forventninger, og vel så det. Benjamin Arvola vant like godt hele sulamitten. At det ble klart når trekningen av 8. runde forelå at Benjamin ikke kunne ta GM-napp - på grunn av for få utenlandske motstandere - fikk nok bare den ellers så sindige nordlendingen til å spille enda sterkere i sluttrundene for å demonstrere stormesterstyrken sin. Tre strake seire ble det for Arvola som nylig fullbyrdet IM-tittelen sin under TV2 Fagernes International i påska, der han klemte til med en stormester-norm i tillegg. Under Sveins minneturnering var han nesten i en klasse for seg selv. Spillere som GM Emanuel Berg og GM Jonny Hector fikk smake pisken til nordlendingen og spesielt nedspillingen av IM Nicolai Getz og GM Jonny Hector, i svært kompliserte partier, egnet til å imponere. Stålkontroll fra Arvola og mye godt spill.

Å knuse den gamle angrepskjempen Jonny Hector med et forrykende angrepsspill er ikke hverdagskost - så det smakte fugl av Benjamins prestasjon. 8 av 9 i et slikt felt er faktisk en av tidenes sterkeste norske sjakkprestasjoner om vi ser bort fra Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammers bravader. Simen har noen prestasjoner der oppe - Gausel har sin Cappelle-la-Grande Open 2001 med 7.5 av 9. Men ellers er det ikke så mye å skryte av i denne ligaen av prestasjoner i norsk sjakk. Vi snakker 2750 i effektiv rating-prestasjon. Det blir kjempespennende å følge turneringsvinner Arvola videre mot de aller beste i Norge under Landsturneringen i Stavanger. Der skal han opp mot Simen, Hammer, Tari og Co!

Nicolai Getz spilte mot totalt fem utlendinger, og når de var fra mere enn en annen nasjon, innfridde han kravet til stormesternapp med minst mulig margin poengmessig - etter en dramatisk sisterunde. For Getz måtte vinne mot IM Martin Haubro i sisterunden og flesket like gjerne til med en skarp Najdorf for anledningen. Vi liker når noen tar skje i egen hånd for å vinne og det gjorde virkelig Getz. Slikt står det respekt av, og etter å ha kommet svært tvilsomt inn i det tidlige midtspillet, så snudde partiet i trekk 23 og etter hvert vant Getz! Dermed tok han et velfortjent GM-napp.

FM Tor Fredrik Kaasen var på IM-jakt, men møtte samme skjebne som Arvola - kun tre utlendinger ga ingen norm til tross for at prestasjonen hans var godt over norm-kravet. Synd - men de to nordlendingene er så gode at det kun er et spørsmål om tid før begge blir stormestre. Det er i hvert fall min mening - spillestyrken går nemlig en vei for de to unge spillerne - oppover. 14 år gamle Kaasen ble utspilt av Benjamin i et sluttspill i 8. runde, men han avsluttet med stil mot FM Johannes Haug. Kaasen skal også spille i eliteklassen i Stavanger og vi får tidenes sterkeste eliteklasse som begynner alt på fredag.

 

Vi skal nå se Arvola nedspille Jonny Hector i angrep:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *