Hopp til innhold

Arvola, Getz og Kaasen med sterke prestasjoner i Sveins minneturnering

FM Benjamin Arvola imponerer under Sveins minneturnering og leder etter syv runder
Foto: Anniken Vestby

Sveins minneturnering spilles i disse dager i Oslo og turneringen har 10 års jubileum med IM Bjarke Sahl som turneringsarrangør. Turneringen er oppkalt etter IM Svein Johannessen, som var vår andre internasjonale mester i sjakk, og en markant skikkelse i det norske sjakkmiljøet i en mannsalder. Før Leif Øgaards regjeringstid i norsk sjakk, fra midten av 70-tallet til godt ut på 80-tallet, var Svein Johannessen vår fremste sjakkambassadør og han var ifølge Jeff Sonas sine beregninger, nær ved å være blant de 100 beste spillerne i verden, sent på 60-tallet! Likevel ble ikke Johannessen stormester i sjakk - det var nemlig mye tøffere å bli stormester den gang, på grunn av få tittelkvalifiserende turneringer, men han var altså særdeles dyktig og møtte selveste Bobby Fischer to ganger. En meget god representant for sjakklivet i Norge over flere tiår.

Under Sveins minneturnering imponerer FM Benjamin Arvola (snart IM), IM Nicolai Getz og FM Tor Fredrik Kaasen stort! Arvola leder denne store, åpne turneringen med 69 deltakere etter 7. runder, og når vi vet at hele syv av deltakerne er stormestre og 6 av dem er internasjonale mestre, så er det særdeles sterkt av Alta-spilleren Arvola som bor og studerer i Tromsø. På startstreken finner vi kjente navn som GM Tiger Hillarp Persson, GM Emanuel Berg, GM Jonny Hector, GM Rune Djurhuus, GM Torbjørn Ringdal Hansen, GM Carsten Høi, GM Heikki Westerinen og IM Justin Tan. Allikevel kjemper altså Arvola, Getz og Kaasen blant de aller første i turneringa - alle ligger innen topp fire. Benjamin kan dessverre ikke ta GM-napp i denne turneringa fordi han selv i teorien ikke kan nå FIDE sitt ufravikelige krav om å møte minst fire utlendinger, fra to forskjellige land, i en slik 9 runders turnering. Dermed må Arvola spille om turneringsserier, elopoeng, heder og ære - det er ikke så galt det heller! Getz og Kaasen har derimot gode sjanser til å spille hjem sitt første GM-napp for Getz og sitt siste IM-napp for Kaasen. Vi ønsker dem lykke til på siste spilledag, som er i dag.

Tor Fredrik Kaasen spiller som nevnt for IM-tittelen og han har tatt 5.5 av 7 så langt etter å ha nedsablet GM Rune Djurhuus med kraftfull angrepssjakk som har blitt mat for dagens diagram. Kaasen har også slått IM Martin Haubro, med de svarte brikkene, og han har en prestasjonsrating på 2519 etter 7 runder. Innfrir han alle kravene til en IM-norm under Sveins minneturnering vil han altså bli utnevnt til ny IM med det første. For han er over 2400 i rating og han har allerede to IM-napp fra før. Det første IM-nappet kom som en bombe på de fleste i norsk sjakk under Oslo Chess Internasjonal høsten 2016, der han blant annet slo rivalen og lagkamerat Benjamin Arvola. Det andre nappet kom under Kragerø Resort Chess 2017 i februar der Kaasen tok en sterk 10. plass med 5 poeng. Nå er han i rute til å gjøre det enda sterkere - så krysser vi fingre for de tre norske håpene i de to siste rundene i Oslo og håper på det beste.

 

Her er Kaasen sin kalasseier mot GM Djurhuus:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *