Hopp til innhold

Magnus Carlsen vant Paris Grand Chess Tour

Magnus slo Vachier-Lagrave i en omkamp og vant i Paris!
Foto; Paris Grand Chess Tour 2017

Så ble det Magnus Carlsen som gikk til topps under Grand Chess Tour i Paris. Han la grunnlaget for seieren med en forrykende hurtigsjakkdel der han scoret 7 av 9 mulige. Grischuk var likevel hakk i hæl på Magnus med 6.5 av 9 mens Nakamura tok 6 av 9. Begge disse hadde dermed realistiske håp om å ta igjen Magnus i lynsjakken, som varte over 18 runder. Siden hurtigsjakkdelen telte med en faktor på to slik at Magnus på poengscoren fikk 14 av 18 i hurtigsjakken - så kom Grischuk et helt poeng på avstand fra Magnus, mens Nakamura var hele to poeng bak. Tre poeng bak fant vi Shakhriyar Mamedyarov og Maxime Vachier-Lagrave som begge tok 5,5 av 9 i hurtigsjakken. Dermed trodde de fleste av dette ville stå mellom Magnus, Nakkis og Grischuk. Franskmannen Lagrave ville det dog annerledes på hjemmebane i Paris, og med stor selvtillit i lynsjakken slo Magnus blant annet Magnus med de svarte brikkene og når han også fikk plusscore mot en annen farlig kar, Nakamura, var selvtilliten på topp og poengene trillet inn. Lagrave var klart best i lynsjakkdelen og vant på suverene 13 av 18 mulige. To hele poeng foran Caruana og Nakamura på 11 poeng. Magnus og Karjakin tok 10 poeng hver på en delt fjerdeplass, mens Grischuk skuffet i lynsjakken med kun 50% score. Lynsjakken var altså jevn bak suverene Lagrave, som med sitt flotte resultat fikk en omkamp mot Magnus om turneringsseieren sammenlagt. Den omkampen vant Magnus suverent med 1.5 - 0.5 og han kunne trolig lett vunnet med 2-0 - hvis det var et poeng i seg selv. Det var det ikke og Magnus trygget dermed seieren ved en trekkgjentakelse og dermed delte han pengepremien med Lagrave - begge fikk 31250 dollar for den delte førsteplassen. Men de 12 poengene i Grand Chess Tour sammendraget gikk til Magnus etter omkampen.

Magnus imponerte dessverre ingen i lynsjakken og fjerdeplasser samler ikke verdensmestere på. Allikevel var det imponerende, og sterkt, av Magnus mentalt å komme tilbake i omkampen og slå Lagrave etter det som skjedde i hovedturneringa. Der ledet nemlig Magnus med noen lysår - 3 hele poeng foran Lagrave - før lynsjakken satte inn. Når 6 runder gjensto så det hele for øvrig kjørt ut for resten av feltet - Magnus dominerte totalt. Men så kom nervene, frykten og de vonde følelsene tilbake slik vi kjenner til det den siste tiden. Magnus kjenner frykten for å tabbe seg ut, smerten ved å tape og Magnus begynte å nøle. Dette skapte tidsproblemer på brettet og stygge bukker som vi normalt ikke ser fra Magnus sin hånd. Han spilte bort et vunnet springersluttspill mot Mamedyarov i 13. runde og i 14. runde fikk han etter mye om, og men, en tapt stilling på brettet mot Grischuk - som han dog reddet til remis. Så kom nervene slik vi knapt har sett de hos Magnus tidligere. Frykten for å tape ble større enn viljen til å vinne - og det resulterte i tre strake tap. Dette ble nok utløst av en kjempebrøler mot Vachier-Lagrave etter et langt, spennende og skiftende parti der det så ut til å gå mot remis. Magnus hadde likevel sjansene og han spilte på gevinst, men så kom den store Bukkene Bruse og skulle over broen. Den yppet seg mot Trollet Lagrave. Trollet vant kampen og bukken falt i fossen og snipp, snapp snute så var poenget til Magnus ute.

Det ble altså en dramatisk sistedag av Grand Chess Tour. Selv om omkampen gikk Magnus sin vei, og han alt i alt spilte hederlig sjakk og vant hele sulamitten, så sitter en tilbake med en stor dose ambivalens. Er dette representativt for verdensmesteren? Har de sjakklige problemene den siste tiden forplantet seg til psyken? Har frykten for å tabbe seg ut kommet på innsiden av Magnus sine tanker? Det er de store spørsmålene. Jeg skal ikke forsøke å gi noen svar her - men det er lov å undre seg og det reiser spennende problemstillinger som Team Magnus må ta tak i. Når dette er sagt var det veldig mye positivt fra Magnus også - og det er viktig å fokusere på dette! Magnus vant og fikk et flott utgangspunkt under Grand Chess Tour. Han viste oss mye god og variert sjakk og tidvis briljerte han virkelig på brettet. X-faktoren, som har gjort han til verdens beste sjakkspiller, så vi titt og ofte. Det sjette giret som ingen andre har. De dype, intuitive tankene som utgjør en forskjell og som vinner partier ut av det blå.

Likevel føler jeg at Magnus fortsatt er i ingenmannsland - i et landskap som kan kalles et vendepunkt for karrieren. Det er når en spiller møter sitt vendepunkt at skjebnen åpenbarer seg for en. En ser om det bor en ny Kasparov i spilleren eller ei. Kasparov regjerte toppsjakken i mer enn 20 år - og han vant 6 verdensmesterskapsmatcher – det er ikke hverdagskost. Vil Magnus klare å slå tilbake nå og igjen dominere verdenseliten i sjakk? Tiden vil vise. I mens minner jeg om at Kasparov også fikk sin dupp i møtene med Kramnik i 1995-96 og at Kasparov sin rating per 1/1-96 var nede i 2775 - noe Kramniks rating var oppe på samtidig - de to delte altså verdensenerposisjonen i sjakk i januar 1996. Kasparov krise ble overvunnet og han kom sterkt tilbake. Under fire år senere satte han en toppnotering på elorankingen med 2851. Det er altså på ingen måte gitt at vi har sett den beste utgaven av Magnus Carlsen - han er nemlig både sulten og ung fremdeles og har det som trengs for å slå tilbake.

 

Vi tar en titt på hvordan Magnus avgjorde omkampen mot MVL:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *