Hopp til innhold

Magnus er i flytsonen i Paris

Magnus Carlsen gjør en fantastisk innsats så langt i Paris
Foto: Paris Grand Chess Tour på Twitter

Magnus fortsetter å hale på land den ene storlaksen etter den andre under Paris Grand Chess Tour 2017. Andre spilledag halte han Wesley So og Veselin Topalov opp av havgapet for så å dele poengene broderlig med hurtigsjakkrivalen Nakamura i siste spill på dag to. Når så de andre i teten også spilte meget sterkt på andre spilledag - så er det relativt jevnt i toppen selv om Magnus leder med 10 av 12 mulig så langt. Det spilles med 2 poeng for seier, 1 poeng for uavgjort og 0 poeng for tap - årsaken er at det da blir lettere å lage et sammendrag der hurtigsjakken vektes opp mot lynsjakken som spilles til helga. Lynsjakken får da vanlig poeng-giving. Magnus har altså 10 poeng, Nakamura har 9, og Mamedyarov har 8 poeng så det er særs jevnt og siste spilledag blir dermed meget viktig for alle disse tre, og Alexander Grischuk og Wesley So, som ligger og vaker på 7 poeng slik at også de har en sjanse. For dersom Magnus skulle gå på et tap - så har plutselig de største haiene svømt forbi han.

Magnus hadde en god dag på andre spilledag og det samme hadde Nakamura, Mamedyarov og Grischuk. Nakamura slo Etienne Bacrot, Caruana og til slutt spilte han en kontrollert remis mot Magnus i overkant. Mot Caruana hang dog Nakkis i tauene lenge. Mamedyarov slo Vachier-Lagrave, Veselin Topalov og spilte remis mot Wesley So. Grischuk på sin side slo Topalov og Karjakin og tapte mot nevnte Nakamura. Den største bomben i turneringen er så langt utvilsomt Caruana sitt totale havari. Han har spilt til seg en remis på 6 runder - tross den ene gode stillingen etter den andre. Noe går alltid galt for Caruana og selv Bacrot - som mange ser på som prygelknabe i dette feltet - klarte å overliste Fabiano fra en tapt stilling. Caruana har tapt 48 elopoeng så langt i hurtigsjakkrating og Magnus er nå godt over 200 poeng over Fabiano. Hva skjer?

Wesley So imponerer for så vidt også og han kan bli farlig på siste spilledag om han slå Nakamura i innbyrdes oppgjør - det oppgjøret teller nesten dobbelt for begge parter. Det andre toppoppgjøret vi får siste spilledag av hurtigsjakken er Mamedyarov mot Grischuk. Jeg gleder meg til å se de to kickboxerne gyve løs på hverandre med både hender og føtter. Dessuten er det bare å glede seg til lynsjakken en gang for alle. 18 partier fordelt utover lørdag og søndag - der de beste i verdens går i tottene på hverandre, hva er vel bedre enn det? Magnus er altså som ventet god i fartsdisiplinene fortsatt. Jeg tror alle eksperter forventet det på forhånd etter det Magnus viste under lynsjakken av Norway Chess. I disipliner der åpningene ikke betyr all verden. Der han spiller et annet spill enn det klassiske skvisespillet sitt, som krever stor nøyaktighet over tid, og der han kan leke seg med sin gode posisjonelle forståelse og sin like gode intuisjon - som i Hurtigsjakk og lynsjakk – der trives Magnus fortsatt som fisken i vannet - noe verdensrankingene viser tydelig. Så kan Grischuk, Mamedyarov og Vachier-Lagrave regne og regne til de blir blå. I de hurtige disiplinene er det ofte forståelsen, feelingen og flytsonen som avgjør.

 

Vi ser på ruskeværet som oppsto på brettet mellom Wesley So og Magnus Carlsen:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *