Hopp til innhold

Magnus Carlsen tar teten under Grand Chess Tour

Magnus Carlsen i Paris med ny sveis og i ledelse etter 3 runder
Foto: Paris Grand Chess Tour på Twitter

Fra onsdag til søndag spilles Paris Grand Chess Tour i Frankrikes hovedstad. Dette er første stoppested på årets sjakk «Tour» og Magnus Carlsen er selvsagt på plass. Verdenseneren i hurtigsjakk og lynsjakk utfordrer denne gangen Wesley So, Fabiano Caruana, Shak Mamedyarov, Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura og Sergey Karjakin, Alexaneder Grischuk, Veselin Topalov og Etienne Bacrot. Det spilles først en 9 runders hurtigsjakkturnering fra onsdag til fredag med 3 runder hver dag. Deretter spilles det lynsjakk med 18 runder totalt på lørdag og søndag. Første spilledag er over og vi tar i dag en titt på det som har skjedd så langt.

Ikke uventet topper Wesley So og Magnus Carlsen feltet med 2.5 av 3 mulig hver etter første spilledag. Magnus har hatt det klart tøffeste programmet da So har møtt både prygelknaben Etienne Bacrot og Fabiano Caruana, som faktisk fikk en total sjakklig kollaps på første spilledag. Wesley slo disse to og spilte i likhet med Magnus remis mot Alexander Grishcuk. So hadde riktignok veldig gode vinstsjanser mot Grischuk underveis, men russeren forsvarte seg oppfinnsomt og fant et uinntakelig fort til slutt. Allikevel var nok So irritert på seg selv, for dette var vunnet underveis. Magnus på sin side slo Mamedyarov og Vachier-Lagrave - to angrepshissige spillere som regnet seg bort i taktiske komplikasjoner før Magnus rakk å gjøre det. Det mest forunderlige som skjedde første spilledag var altså Caruana sin kollaps - han fikk opp tre vunnede stillinger underveis - men tapte alle sine tre partier allikevel. Når to av dem var mot sine amerikanske rivaler So og Nakamura, svei det nok ekstra mye.

Det faktum at Magnus gjør det skarp igjen skuldes nok rett og slett at han spiller bra i de hurtige disiplinene, det er ikke der skoen trykker. Dette forventet de fleste etter den gode innsatsen fra Magnus under lynsjakken i Norway Chess, men allikevel er det hyggelig å se. Så blir det spennende å se om Magnus holder løpet ut i Paris, det skal spilles 6 hurtigsjakkpartier til, og hvordan det går i de 18 lynsjakkpartiene til helga. I tillegg blir det spennende å se om Wesley So, Hikaru Nakamura eller kanskje Grischik utfordrer Magnus underveis med gode resultater. Nakamura ligger på en delt tredjeplass med 2 av 3 mulige sammen med Topalov, mens Grischik har 50% sammen med Vachier-Lagrave og Mamedyarov på en delt femteplass. Grand Chess Tour fortsetter i belgiske Leuven den 28.06-02.07 - der har de samme konsept med hurtigsjakk og lynsjakk - som Paris har. Etter det tar Touren seg en måneds pause - for så å fortsette med Sinqfield Cup 2017 i USA. Da knytter det seg stor spenning til Magnus og vi gleder oss til å følge verdensmesteren vår videre.

 

Her ser vi hvordan Magnus fikk hjemmehåpet Vachier-Lagrave ut på glattisen:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *