Hopp til innhold

Magnus Carlsen skinner i Paris!

Magnus Carlsen spilte strålende i Paris og vant hurtigsjakkdelen av Grand Chess Tour Paris
Foto: Paris Grand Chess Tour på Twitter

Når Magnus smelte til med 7 av 9 mulige med klassisk score i Paris, og en eloprestasjon på hele 3000++, forventet han nok ros når han kom i studio til Maurice Ashley og den offisielle sendingen til Grand Chess Tour. Eller forventet han faktisk den negativiteten som de ofte serverer akkurat han - selv når han vinner? I hvert fall svarte Magnus på tiltale for en gangs skyld - etter at han ble spurt et ledende spørsmål der Ashely beskrev den siste seieren til Magnus over Bacrot, som "wasn't that smooth either" og "it was alittle bit unclear". I stedet for å bøye seg i støvet, kysse gulvet to ganger og lovprise sjakkguden Magnus. Ashley burde kommentert den flotte seieren mot Bacrot som han akkurat hadde bivånet, hans fantastiske prestasjoner i hurtigsjakken, hans stamina, hans nye rating på over 2900, hans fantastiske performancerating som i langsjakk ville gitt en TPR på 3063 og hans ledelse i Grand Chess Tour totalt før lynsjakken på lørdag og søndag. Dette ville vært helt på sin plass, og veldig relevant før det skal spilles totalt 18 partier lynsjakk - og en sammenlagtvinner skal kåres. Det skjer i Paris på søndag. Magnus ligger altså meget godt an og han har en ett poengs ledelse på Grischuk og en to poengs ledelse på Nakamura før lynsjakken setter inn.

Det var mesterlig å se hvordan Magnus håndterte hurtigsjakken etter sterk motgang under den klassiske delen av Norway Chess. Det virker på meg som om Magnus ikke spiller med den sedvanlige selvtilliten sin – allikevel vinner han. Dette med lav selvtillit kom altså fra Magnus selv under Norway Chess - før vi andre ble ordentlig oppmerksom på fenomenet. Selvtillit bygges opp over tid - men den kan rives ned på bare en dag eller to. Vi ser at Caruana spiller helt uten selvtillit for tiden, og han vant da heller ikke et eneste parti på de 9 rundene av hurtigsjakken - noe som er oppsiktsvekkende. Det er også svært skadelig for selvtilliten hans på sikt om blødningen ikke får en rask slutt. Magnus har bygd mye selvtillit over tid - og har således mye å ta av, allikevel er det ikke slik selvtillit måles. I Paris har Magnus igjen begynt å fylle opp begeret med en ny dose etter nedgangen han har hatt – det er viktig.

En god lynsjakkturnering også - og vi begynner å snakke om noe. Det er ikke tid for å kikke seg over skuldra til langsjakk riktig enda og friskmelde han der - veien dit er nemlig lang og kronglete på både den ene og andre måten. Men det er tid og sted for å hylle Magnus akkurat nå. Han er nifs i fartsdisiplinene og har en totalt dominerende rating i begge de to fartsdisiplinene hurtig- og lynsjakk. Det er imponerende av vår verdensmester og nesten uten sidestykke i sjakkhistorien.

Magnus spiller ikke sitt sedvanlige spill for tiden og kanskje eksperimenterer han litt i hurtigsjakk og lyn? Det er ikke dette spillet som gjorde han god i hvert fall, ikke det som fikk han inn i en flytsone og ikke det som fikk han til å vinne marginalt bedre stillinger i parti etter parti. Det er nemlig få sluttspill, det er få posisjonelle nedspillinger og alle ser ut til å ha forstått at i skarpt spill - så er selv verdensmesteren sårbar.

Men Magnus er sårbar også utenfor sjakkbrettet. Det så vi i dette intervjuet med Marice Ashely der Magnus viste noen av sine følelser på direkten. Jeg skjønner Magnus meget godt. Når du har vært suveren lenge nok, begynner nemlig mange å heie på en underdog, det ser vi godt på Seirawan sine kommentarer - og til hans stadighet forsøk på å irettesette Magnus sitt spill uten større substans enn at "han føler det". Magnus spotter selvsagt dette - at mange som kommenterer hans spill ønsker han nord og ned - og ikke roser prestasjoner hans selv når han spiller virkelig godt. Så mitt håp for Magnus er at han rett og slett gir mer faen i hva folk synes, at han rister av seg irritasjonen som et teflonlag rister av seg alt som prøver seg på det. Veien å gå må være å la spillet sitt tale for seg selv. Det er nemlig suverent!

 

Vi tar en titt på hvordan Magnus slo Etienne Bacrot:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

3 kommentarer til “Magnus Carlsen skinner i Paris!

 1. hue

  Det intervjuet var en provoserende affære, og jeg er enig med deg. Her har du toget gjennom halve verdenseliten bare for å bli servert synsinger om "smootheness". Håper Carlsen tar rådet ditt, Sven. Skal ikke se bort fra at han gjør rent bord i dag.

  Når det er sagt, så tror jeg formsvikten i Norway Chess ikke er mer dramatisk enn at det er naturlig, både i sjakken og livet. Han er nok i en læringsprosess hvor de andre har tilpasset seg hans spill, og Carlsen jobber med å tilpasse seg det faktum at lange sluttspill hvor han kan pine motstanderen i timevis blir færre og færre. Det du drømte om, Garry Kasparov, hadde nok vært rett medisin. Kanskje skal han skjerpe midtspillet, taktikken, punchen, rett og slett. Ser man på matchen mot Karjakin: Karjakin hadde ingenting nytt å komme med foruten at han hadde tilpasset seg Magnus' spill 100%. Han utfordret ikke Magnus i åpningene, ikke i kreativitet eller nyskapende sjakk. Men han hadde utholdenhet, et kaldt hode og fantastisk teknikk. Magnus er bare i ferd med å bli en bedre sjakkspiller. Det går nedover en stund, før man kommer tilbake sterkere enn noen gang.

  Svar
 2. Steinar

  Jeg er enig og uenig i kommentaren om Ashley. Magnus fortjente åpenbart ros. Han leverte fantastisk. Men Ashley er journalist, og jeg tror det fleste idrettsstjerner må leve med sånt. At journalister søker konflikt, eller stiller "feilaktige" kritiske spørsmål. Derfor bekymer Magnus sin reaksjon meg, fordi det viser at han nå er i konstant forsvarsposisjon. Og her tror jeg den som plager Magnus mest er Magnus selv. Skulle ønske han kunne tenke "Don't worry. Be happy. Sjakk er gøy. Jeg er best." Tror denne mentale greia siger energi og glede.

  Svar
 3. Sven

  Hue,
  Ja, de andre har blitt vant til Magnus sin stil, har omstilt seg for å takle den og er blitt bedre. Blir spennende å se hvilken resept Magnus ender opp med.

  Steinar,
  Enig i at Magnus bør senke både skuldre, armer og det han har og tenke litt mindre på hva andre sier og mener og litt mer på ting som gir han positive vibber. At den mentale biten stjeler energi slik det er nå - er det ingen tvil om og managementet til Magnus har endel ting å rydde opp i.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *