Hopp til innhold

Norge slo Egypt i nasjons-VM

Frode Urkedal vant en viktig seier for Norge mot Egypt som er dagens parti
Foto: Anniken Vestby, Landsturneringa 2016

Norge spiller i disse dager VM for nasjonslag i Khanty-Mansiysk. GM Aryan Tari (2593), GM Frode Urkedal (2541), IM Johan Salomon (2501) og IM Lars Oskar Hauge (2448) spilte for det norske laget i andre runde og de klarte seg godt mot Egypt. I likhet med Norge stiller Egypt med et sterkt svekket lag og de kunne mønstret sine to sjakk-ess, og superstormestre, GM Bassem Amin (2672) og GM Ahmed Adly (2620) som ikke spiller. Dermed møtte Aryan Tari GM Abdelrahman Hesham (2372), som ikke er innen topp-10 i egyptisk sjakk og langt under Tari-nivå. Når Tari attpå til var hvit så det lyst ut for Norges mann. I en kongeinder fikk Tari alt man kan drømme om i det tidlige midtspillet med bonde over, best struktur og en rekke posisjonelle goder. Men Hesham ga seg ikke og komplikasjonene ville aldri gi seg helt, og i GM Heshams egen tidsnød ble Tari lurt opp i stry, svindlet, bedratt og til slutt send videre ut av tidsnøden og inn i et langt, fordelaktig sluttspill. Dette holdt GM Hesham til remis selv om det så særdeles tvilsomt ut til tider.

Det ga de andre på det norske laget sjansen til å bli dagenes helter. Lars Oskar Hauge tapte dessverre på Norges fjerdebord og da var det opp til GM Salomon og Urkedal å sette skapet på plass mot det lavest rangerte laget i VM. Frode Urkedal på andrebord spilte mot den 17 år gamle IM Adham Fawzy i et italiensk parti og vår mann fikk raskt opp et drepende angrep som holdt hele veien til Vladivostok. Fint spill, men Urkedal kom lett til matfatet. Det gjorde ikke Johan Salomon som måtte vinne for å naile matchen i et langdrygt sluttspill. Motstander var IM Moheb Ameir og Salomon var hvit i symmetrisk engelsk oppstilling der vår mann spilte e3 og d4. Egypteren spilte lenge godt selv om han tapte en bonde og fikk et slitesluttspill. Sluttspillet var av typen «aktive brikker og dårlig struktur» mot «bonde over og god struktur». Salomon vant det etter at motstanderen spilte feil i trekk 50 og tapte en ny bonde. Dermed ble Kong Salomo dagens helt på det norske laget.

Forhåndsfavoritt og regjerende mester Kina, halter videre etter å ha vært i store problemer mot India i andre runde. På første bord spilte Ding Liren et dramatisk parti der han var i føringen det meste av veien - men partene hadde ulikfargede løpere og partiet snudde en stund slik at India sitt nye stjerneskudd, Santosh Gujrathi Vidit, hadde sjanser han også. Wei Yi på tredjebordet spilte remis i et spansk parti der han utvilsomt sto til tap underveis, men der han berget seg til slutt mot sterke Krishnan Sasikirsan. På fjerdebord spilte Li Chao en saklig remis for Kina og da var alt opp til Yu Yangyi, som spilte et sterkt parti for kineserne og vant med svarte brikker mot Adhiban i et Wienerparti. Kina er i rute. Det er ikke Russland som måtte avgi lagpoeng mot Tyrkia - av alle - etter remis på alle fire bord. Verre gikk det for de olympiske mestrene USA som tapte for sterke Polen med Radoslaw Wojtaszek på førstebordet. Anands sekundant slo Samuel Shankland i en moderne miniatyr og dette holdt til seier for polakkene. Det betyr at kun Kina og Polen nå har fullt hus og 4 lagpoeng etter 2 runder, mens Russland har 3 lagpoeng på tredjeplass. Norge har 2 lagpoeng og ligger så langt på en hyggelig, og flerdelt, fjerdeplass.

 

Vi tar en titt på Urkedals voldssjakk fra andre runde:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *