Hopp til innhold

Regjerende mester Kina er favoritt under verdensmesterskapet for nasjonslag

Kina ble gullvinner under sjakk-OL i Tromsø i 2014 - her fra premieutdelingen!
Foto: Anniken Vestby

VM for nasjonslag spilles i disse dager i Khanty-Mansiysk i Sibir. Det er 10 lag som har kvalifisert seg til VM og Norge deltar for aller første gang etter at vi kvalifiserte oss gjennom den sterke 5. plassen i sjakk-OL i Baku i 2016. VM for nasjonallag startet i 1985 da Sovjetunionen, med Anatoly Karpov på første bord, vant. De første 6 mesterskapene ble arrangert med fire års mellomrom - men fra 2011 av har mesterskapet gått hvert annet år. Etter to sølvmedaljer i 2011 og 2013 tok Kina endelig gull i 2015 da mesterskapet ble arrangert i Armenia. På det vinnende kinesiske laget i 2015 spilte GM Ding Liren, GM Yu Yangyi, GM Bu Xiangzhi og GM Wei Yi, med IM Wang Yen som reserve. At det ble gull på Kina var mye takket være unge Wei Yi som nå har fylt 18 år og som tok knallsterke 7 av 9 mulige og leverte med det en ratingprestasjon på hele 2847! Han var stjerna på Kina.

I år er Kina igjen favoritter og deres ratingsnitt er på 2745, noe som er både skremmende høyt og meget imponerende levert! Deres førsteoppstilling er GM Ding Liren (2783), GM Yu Yangyi (2749), GM Wei Yi (2728) og GM Li Chao (2720) - kjente, sterke sjakknavn som feide over Hvitrussland i første runde med 3.5 - 0.5. Til sammenligning stiller Norge med et B-lag - nemlig GM Aryan Tari (2593), GM Frode Urkedal (2541), IM Johan Salomon (2501), IM Frode Elsness (2466) og IM Lars Oskar Hauge (2448). Stormester Jonathan Tisdall er med som lagleder. Andrerangert i turneringa er Russland med et snitt på 2729, mens Ukraina har 2687. Gullet vil trolig stå mellom Kina og et svekket Russland, som stiller uten Kramnik og Karjakin på startstreken. Et naturlig mål for Norge er å lære mest mulig og å unngå sisteplassen. Skulle Norges komme blant de 7 beste av 10 lag vil det være suverent og dette er faktisk mulig. I første runde tapte Norge knepet for USA med 2.5-1.5 etter remiser fra Tari, Urkedal (sååå nært seier!) og Lars Oskar Hauge og tap for IM Frode Elsness mot Akobian.

Wei Yi har nå passert 2740 i elorating på LIVE-ratingen etter en feiende flott innsats med 5.5 av 7 mulige i det kinesiske lagmesterskapet som ble spilt nylig - han har virkelig noe på gang i sitt 19 leveår. Det neste året vil trolig bli skjebnesvangert for Wei Yi, som trolig trenger en ytterligere oppgang mens hjernen enda er elastisk og tar til seg kunnskap som en svamp. Sjakkhistorien har nemlig vist oss at akkurat det 19 leveåret er viktig – noe Kasparov blant annet har poengtert. Tenk på Kasparov selv, som kom på delt førsteplass i Sovjetmesterskapet i 1981, som i 1982 vant sin første internasjonale turnering - i Bugojno - og som kvalifiserte seg samme år til kandidatturneringen for første gang gjennom å vinne Intersonen i Moskva i 1982. Eller tenk på Kramnik som slo igjennom som 17-åring i sjakk-OL i Manila i 1992 for så å klatre opp til den ypperste verdenseliten i løpet av de tre neste årene. Subsidiært gjorde Magnus det fantastisk som 18-åring og han bukset oppover ratinglista. Det var det året Kasparov trente Magnus og da vant han blant annet Nanjing 2009 med en ratingprestasjon på hele 3002. Kan Wei Yi eksplodere i året som kommer? Han blir i hvert fall spennende å følge i VM for nasjonslag, og ikke minst fremover mot kandidatturneringen 2018 der han kanskje kan få et Wild Card inn - om han ikke kvalifiserer seg via World Cup 2017.

 

Vi tar en titt på Wei Yi sin regnekraft fra det kinesiske lagmesterskapet:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *