Hopp til innhold

Maxim Turov vant Teplice Open 2017

Russiske Maxim Turov har betydd mye for sjakken i Tromsø!
Foto: Anniken Vestby anno 2014

Maxim Turov (2595) vant en sterk åpen turnering i forrige uke i Tsjekkia. Han scoret 7.5 av 9 mulige etter å ha slått sin argeste konkurrent, Kamil Drazgan (2614), i siste runde med de hvite brikkene. Dette er dagens parti. Med dette er Turov igjen over 2600 i rating og det er der han hører hjemme. På de neste plassene fulgte Kamil Dragun (2614) fra Polen, Tamir Nabaty (2644) fra Israel, Jiri Stocek (2585) og Igor Rausis (2617) begge fra Tsjekkia samt Maxime Lagarde (2601) fra Frankrike. Alle disse endte på 7 av 9 mulige. Maxim Turov er oppvokst i St. Petersburg, men bor i Arkhangelsk nordvest i Russland relativt nært grensen til Norge. Turov er gift med IM Irina Turova og de har to unge sønner sammen.

Turov og Irina bodde fra sommeren 2013 til sommeren 2016 i Tromsø da Maxim Turov underviste på NTG-linjen der blant annet Machlik-tvillingene bar frukter av hans store spillestyrke og sjakkforståelse. Han er utvilsomt en stor trenerkapasitet og betydde mye for sjakkmiljøet i Ishavsbyen de 3 årene han bodde her. Turov og Irina deltok blant annet i Eliteserien i sjakk for Tromsø og de har bidratt med trening av unge Tromsø-talenter og var viktige brikker i nivå-hevningen i Tromsø Sjakklubb rundt sjakk-OL på hjemmebane der Tromsø hadde tre talenter i ilden i kvinneklassene. Første gang jeg la merke til navnet Maxime Turov for alvor var i 2012 da han banket feltet under Tata Steel ved å slå inn hele 8 seire og 6 remiser uten tap i C-klassen. Turov fikk med det 10.5 av 13 og vant foran spillere som Hans Tikkanen, Daan Bradenburg, Baskaran Adhiban og Matthew Sadler. Sterkt. Turovs store styrke er posisjonsforståelsen og han kan være en mester i å skvise en stilling til siste blodsdråpe, men han er ram i skarpe stillinger også – noe vi skal se i dag.

Turov tilhører den russiske sjakkskolen - historiens mest innflytelsesrike sjakkskole som har fostret slike sønner som Anatoly Kasparov, Garry Kasparov og Vladimir Kramnik. Ser en seg om i store åpne turneringer rundt om i Europa, så er de fleste sterke turneringer dominert av nettopp spillere som har hatt minst en fot i barndommen innen det store og ulne begrepet «den russiske sjakkskole». Lystbetont læring rekker et godt stykke på veien, og kanskje helt til Vladivostok for de aller største talentene, men for de fleste må det til et systematisk sjakkstudie for å bli virkelig god. I Norge har mange skjønt dette og en kar som GM Evgeny Romanov har gode dager og tjener godt på å trene unge, norske talenter i sjakk. Russisk sjakkskole er i bunn og grunn en udogmatisk skole, men den gir grobunn for et systematisk studie av sjakken som gjerne starter med sluttspillet og så jobber de seg bakover gjennom midtspillstrukturer til åpningsspillet. Målet er å mestre det vanskelige posisjonsspillet i sjakk og da må en være skodd for alle eventualiteter.

 

Vi tar en titt på hvordan Maxim Turov utspilte sin konkurrent fra Polen, Kamil Dragun:

Publisert Kategorier Uncategorized

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *