Hopp til innhold

Levon Aronian vinner av Altibox Norway Chess 2017

Magnus og Anand spilte en saklig remis der Magnus var presset som svart i siste runde
Foto: Altibox Norway Chess på Twitter

Så er Norway Chess over. Kramnik slo i siste runde Anish Giri, som nærmest forærte Kramnik seieren i en miniatyr, etter slett åpningsspill. I tillegg slo Fabiano Caruana rivalen Hikaru Nakamura i et meget skarpt oppgjør der Caruana trolig hadde svært lange analyser i en halvtvilsom variant for hvit i siciliansk. Nakamura måtte ha en seier i dette oppgjøret, som svart, for å få stikkamp om gullet i Norway Chess 2017. Han la derfor bredsiden til som alltid - og peiset på som svart med Najdorfvarianten i siciliansk. Caruana møtte så 7...Db6!?, med 8.Dd3!?, som er godt kjent av teorien. Deretter fulgte han dette opp på en ny måte og dermed ble partiet både skarpt, originalt og tveegget. Nakamura gikk feil med 17...Sc6 som gir tilbake merbonden han hadde erobret og etter dette ble det skarpt da Caruana ofret seg igjennom på dronningfløya når svart rokerte langt. Vi tar en titt på hva som skjedde nederst i spalten.

Karjakin har vunnet Norway Chess to ganger tidligere, men han hadde en trist turnering i år der han kom helt nederst med 3.5 av 9 mulige. Ex-verdensmester Anand ble påført to smertefulle tap i denne turneringen, og da han kun vant ett parti totalt, kom han nest sist med sine 4 poeng. Det samme hadde Vachier-Lagrave - franskmannen som vant ett parti, men som i det store og hele skuffet under Norway Chess - selv om jeg i min forhåndsomtale regnet med akkurat det. I det hele tatt traff jeg blink på det meste i forhåndsomtalen - bortsett fra når det gjaldt Nakamura, som jeg trodde skulle ende lenger ned og på Magnus som jeg bommet totalt på. Magnus ble nemlig nr. 7 med to svært stygge tap - eller skal vi si pene seire fra Aronian og Kramnik? Magnus var helt utenfor i denne turneringen og han har en større krise når enn den naturlige bølgedalen han fikk i 2015 da han under Norway Chess fikk hele 4 tap og to seire, og der nedturen delvis fortsatte inn i Sinquefield Cup der han fikk 2 tap. Magnus har vært en turneringsvinner - så disse nedturene er sjelden kost.

På sjetteplass av Norway Chess kom Anish Giri med 50% - noe de fleste vel tippet at han ville få på forhånd. Allikevel fikk han det på en måte som overrasket - nemlig med to seire og to tap og fem remiser. Det er uvant kost fra remiskongen - som heldigvis tok mer risiko enn på lenge - og som ønsker å bli en helstøpt sjakkspiller. Helstøpt sjakkspiller er Wesley So, som har vært verdens beste sjakkspiller det siste året etter min mening. Magnus uttalte til TV2 at Wesley var hypet - det er jeg uenig i. Wesley har vunnet sjakk-OL, Sinqfield Cup, London Chess Classic, Wijk aan Zee og Grand Chess Tour i løpet av et års tid og han var den eneste, ved siden av Aronian, som gikk tapsfri gjennom Norway Chess 2017. So er god og at han velger å være meget solid i et møte mot de aller beste. Det er trolig et klokt og rasjonelt valg på det utviklingstrinnet So står på, men som ikke passer Magnus godt. Karriereløpet til Wesley So handler nemlig også om å bli verdensmester og da må en kunne spille solid. Wesley endte på en fin 4. plass selv om han nok skuffet fansen ved ikke å vinne ett eneste parti.

Hikaru Nakamura var så skuffet over seg selv i siste runde at han ble direkte usportslig mot Fabiano Caruana. Naka bare satt og brukte masse tid på ingenting mot slutten av partiet i stedet for å gi opp. Han visste nemlig at tapet dyttet han nedover tabellen, og han ville så ekstremt gjerne vinne. Allikevel fikk han en meget pen, og på sikt oppløftende, 3. plass. Ved siden av Levon Aronian imponerte han mest under årets Norway Chess - turneringen sett under ett. Vladimir Kramnik kom på andreplass, og imponerte stort ved å slå verdensmester Magnus Carlsen og ex-verdensmester Vladimir Kramnik på utsøkt vis. To stygge tap trakk likevel litt ned helhetsinntrykket for Kramnik, men andreplass taler dog for seg selv. Kramnik er ellers ny verdenstoer etter denne turneringa. Aronian endte på sterke 6 poeng av 9 mulige - en pen score når selskapet var så sterkt som i år. Han spilte kreativ, skarp posisjonelt forankret sjakk med stor kompleksitetsgrad det meste av turneringen og fikk betalt for det. Vi fikk dermed en verdig og populær vinner av Norway Chess - nemlig Levon Aronian som også vant årets Grenke Chess Classic.

Vi tar en titt på den viktige partiet mellom Caruana og Nakamura:

 

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *