Hopp til innhold

Magnus fikk sin første seier

Magnus slo Karjakin i et angrepsparti i åttende runde av Norway Chess
Foto: Altibox Norway Chess på Twitter

De beste i verden begynner å bli farlig god i sjakk. De spiller nesten uten å begå klare feil når de går for å spille solid sjakk og Aronian og Anand spilte i dag et nært feilfritt parti under Norway Chess. Det startet som en Bogo-inder og fortsatte med sterkt hvitspill fra Aronian som bygget opp et press i c-linjen. Anand klarte ved en sinnrik manøvrering å nøytralisere hvit i c-linje spill - og når begge parter ifølge Stockfish gjorde 0 unøyaktigheter, 0 feil og 0 blundere ble partiet en saklig remis ved trekk 32. Vi kan kalle det en ekte stormester remis i navnets rette betydning. Var Aronian - Anand feilfritt, så var Nakamura vs. Wesley So helt perfekt. Jeg blir nesten litt trist når jeg ser slike "perfekte partier" der ingen reiser seg i båten for å skape litt bølger og for å øke kompleksitetsgraden i spillet. Det ble et Lasker-forsvar i dronninggambit fra Wesley So som svart og begge parter spilte så lavt på computeranalysene at jeg aldri har sett maken. Da er remis det eneste logiske resultatet.

Anish Giri mot Caruana ble også et praktparti om en liker solid, posisjonell sjakk som ville gjort Karpov og Ulf Andersson stolt. Det begynte med avbyttevarianten i dronninggambit og hvit fikk der opp en fordelaktig stilling og han vant en bonde og kom over i et tilsynelatende vunnet sluttspill med en ren merbonde på kongefløya. Problemet var at svart fikk satt opp et svartfeltsforsvar med kongen og springeren – et fort hvit ikke kunne innta. Remis. Vachier-Lagrave mot Kramnik var mer et sjakkparti etter mitt hjerte. Kalkulatoren mot posisjonsløven. Det ble et Berlinforsvar med det moderne 4.d3 der Lagrave fikk opp en viss fordel - men der Kramnik ofret en bonde og fikk spennende spill. Han sto best på et tidspunkt og vant sågar en bonde, men Lagrave hadde sett langt og fikk veldig aktive brikker og en aktiv konge som truet svarts dronningfløybønder, som så ble likvidert. Deretter fikk hvit stoppet bøndene på svarts kongefløy og Lagrave vant i stor stil. Ikke et godt parti fra Kramnik - men Lagrave spilte mye interessant sjakk og ville noe i dette oppgjøret.

At Magnus vant var fenomenalt viktig. Jeg skrev at han sto ved et vendepunkt i karrieren i gårdagens spalte. Han satt på huska og vippet opp og ned med Karjakin i dag og jeg tror begge resultatene var minst like sannsynlige som remis underveis for Magnus. Han la nemlig en stor innsats i potten og ville vinne i dag. Etter mye veldig godt spill fra Karjakin med svart, som spiste to bønder og forsvarte seg godt, så kom feilene Magnus ventet på. Da våknet rovdyret i Magnus og han utnyttet disse på forbilledlig vis. Seier for Magnus som i angrepet ofret to lette for tårn og deretter gikk han til verks med et flott mattangrep.

Den første stormen etter at krisen satte inn er dermed over - Magnus vil beholde posisjonen sin som verdensener i sjakk ved denne korsveien og det betyr mye. Han vil også få litt hvile før Sinquefield Cup i august selv om han skal spille hurtigsjakk og lynsjakk før den tid. Ja, for bare noen dager etter at Norway Chess er over skal Magnus inn i ringen igjen under Grand Chess Tour i Paris. I siste runde av Norway Chess 2017 spiller Magnus for øvrig svart mot Anand - og da er det mye mulig at partene slikker sår og spiller remis.

 

Magnus har satset et par bønder i angrepets tjeneste og nå slår han til:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *