Hopp til innhold

Det blinker røde lys for Magnus Carlsen

 

Kramnik slo Magnus Carlsen med hvit i et friskt parti under Norway Chess
Foto: Altibox Norway Chess på twitter

Det gjør vondt når Magnus taper uten å være nær noe som helst. En verdensmester skal skinne og spesielt en norsk verdensmester holder vi av og ønsker alt vel. Vi støtter Magnus i både medgang og motgang og nå trenger Magnus intet annet enn støtte. Flyalarmen gikk nemlig i går og runget ut et budskap om at tre jagerfly nærmer seg vår kronjuvel på sjakkstjernehimmelen. Ikke bare det - de nærmer seg fra tre ulike vinkler og deres mål er å ta over verdensmesterskapstittelen i sjakk - det har de trent på i årevis. To av dem er nærmest kvalifisert til kandidatturneringen neste år på rating, allerede - den tredje vil kanskje få et Wild Card. Hvem er så disse jagerne? Jo, det er Vladimir Kramnik (2812), Wesley So (2811) og Levon Aronian 2808. De flyr høyt, de har stil og de er i flytsonen - dermed er de livsfarlige for en verdensmester og de er kun 10 poeng unna han nå. Det vil forundre meg mye om en av dem ikke passerer Magnus i løpet av sommeren eller høsten. Disse tre er også blitt mine favoritter til VMs kandidatturnering i sjakk. De har nemlig vist klasse over tid - og kommer en av dem til en VM-match mot Magnus - så vil den i beste fall være helt åpen. Magnus har nemlig vist sterkt sviktende form over lang tid.

Onsdag tapte Magnus med svarte brikker mot Vladimir Kramnik etter 1.e4 fra Big Vlad. Det er Magnus sitt første tap mot Kramnik etter et 1.e4 fra kjempen, og den innbyrdes scoren dem imellom er nå 6-5 til Magnus. Magnus tapte i et italiensk parti som startet med en fordelaktig stilling til Kramnik allerede i åpningsspillet. I tillegg trivdes Kramnik veldig godt med stillingen sin underveis og når partiet eksploderte i taktiske komplikasjoner, så var Magnus sin konge mest utsatt, Magnus sin tid lengst nede og det ble dermed spill mot et mål. Kramnik vant i stor stil og han imponerer virkelig spillemessig under Norway Chess. Magnus på sin side hadde hele 6 svake avgjørelser i følge computervurderingene underveis - det er særdeles sjelden kost fra den kanten og fansen sørger med vår felles helt.

Carlsen står nå ved et vendepunkt i karrieren. Det kan slå oppover igjen, eller det kan bikke videre nedover. Det som er ganske sikkert er at han ikke vil stå på stedet hvil. Magnus sine ratingprestasjoner er nemlig normalt over 2850, mens de i de siste tre turneringene har vært rekordlave og ikke i nærheten av 2800+. Kanskje bør Magnus nå slikke sår, vende blikket til den russiske sjakkskole og ta det derfra. Hva anbefaler så den? Først og fremst at han kommer levede ut av denne turneringa som verdensener i sjakk. Beste resept for det er nok to solide remiser, for så å vende alle steiner og analysere alt som har gått galt, og nedlegge det arbeidet som trengs for å rette opp skuta igjen. Her må det tas grep.

Når katten er borte danser musene på bordet og nå er altså musene så store og hårete at de til forveksling ligner på katter. Aronian har under Norway Chess 5.5 av 7, Nakamura har 4.5 og Kramnik og Anish Giri har 4/7. Det er mellom disse spillerne slaget om Norway Chess vil stå i år - Magnus er parkert på sidelinja med 2.5 av 7. Det svir. Det er to runder igjen av Norway Chess, og vi får glede oss med Aronian som er både sympatisk sterk og en fin ambassadør for sjakken.

 

Vi ser Kramnik gå inn i store komplikasjoner mot Magnus for så å vinne:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *