Hopp til innhold

GM Maxim Matlakov er ny Europamester i sjakk

En lang rekke toppspillere var på plass under Europamesterskapet
Foto: De offisielle EM-hjemmesidene

Den nye europamesteren i sjakk er GM Maxim Matlakov (2714) fra Russland. Han vant mesterskapet som ble spilt i Minsk i Hviterussland på samme poengsum som GM Baadur Jobava (2713) fra Georgia og GM Vladimir Fedoseev (2690) fra Russland. Norsk representant var IM Johan Salomon, som snart er GM, men som ikke fikk brikkene til å gli. Den regjerende Norgesmesteren fikk en forferdelig avslutning på mesterskapet og scoret totalt kun 4½ poeng på de 11 rundene. Mange av forhåndsfavorittene scoret også langt under pari - og GM Yuriy Kryvoruchko trakk seg like gjerne etter 7. runde da han sto på 50% score tross sin høye rating etter 7 runder. I det slagne feltet fant vi også en rekke kjente spillere som ikke klarte pallplass ved denne korsveien. Blant disse var David Navara (2739), Dmitry Andreikin (2723), Dmitry Jakovenko (2718), Ruslan Ponomariov (2712) og Peter Leko (2703). Det blåser på toppene.

Den nye Europamesteren Maxim Matlakov er 26 år gammel og i 2009 ble han verdensmester for spillere under 18 år. Han er en betrodd sjakkstørrelse i Russland og var Peter Svidlers sekundant under kandidatturneringene i 2013 og 2014. Han spiller relativt skarp sjakk som er forankret i en meget god spilleforståelse slik de fleste russiske sjakkspillere har. Sølvvinner Baadur Jobava er et velbeskrevet blad og han kalles gjerne for vår tids Mikhail Tal. Han spiller særdeles skarp sjakk og han er et mareritt å møte selv for folk i verdenstoppen når han spiller hvit. Jobava vet å sette brettet i brann og han manøvrerer som en hel bataljon inne i kampsonen når han er i sitt ess. Da slår det ofte gnister på brettet for folk fryder seg. Jobava er publikumsfavoritten som nesten vant. Bronsevinner Vladimir Fedoseev er nå oppe på 2718 i elo og vi vil høre mye om denne unge spilleren i tiden som kommer! Han har en attraktiv spillestil som er både aktiv, skarp og med en sunn posisjonell forankring. Det er imponerende å spille gjennom vinstpartiene hans fra EM - så dette er virkelig en mann for fremtiden.

EM er først og fremst blitt en slags soneturnering i VM-sammenheng og den kvalifiserer som kjent til verdenscupen i Tbilisi i september. Under World Cup, som har 128 spillere fra hele verden, spilles det om 2 plasser til kandidatturneringen og så langt er 104 spillere kvalifisert til World Cup 2017 - du kan lese mer om dette mesterskapet hos Wikipedia. To norske spillere er kvalifisert - Magnus Carlsen og Aryan Tari. Tari kvalifiserte seg gjennom sin meget sterke innsats i fjorårets Europamesterskap som ble spilt i Gjakova. Der oppnådde Tari 7½/11 poeng og gjorde karriere beste med sine 5 seire, 5 remiser og kun ett tap. Vi gleder oss til å se Aryan i World Cup og ønsker han lykke til.

 

Vi elsker David mot Goliat - og da IM Pier Luigi Basso slo Goliaten Anton Korobov var det på utsøkt vis:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

1 kommentar til “GM Maxim Matlakov er ny Europamester i sjakk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *