Hopp til innhold

Nils Grandelius og Europamesterskapet 2017

Nils Grandelius er nr. 100 i verden i sjakk og en spiller svenskene venter seg mye av
Foto: Wikipedia Commons | Kungsgambit

Spillere som Johan Salomon og Nils Grandelius spiller i disse dager det europeiske mesterskapet som spilles i Hviterusslands hovedstad Minsk. Der deltar det 170 stormestre, og 240 spillere over 2400 i rating, hvorav hele 85 av stormestrene har 2600+. Mye av kremen i europeisk sjakk møtes altså til dyst, selv om de aller ypperste glimrer med sitt fravær. Etter tre runder har kun 9 spillere fullt hus og særlig i første runde fikk vi et mannefall blant de beste spillerne som måtte gi bort mange poeng til de nest beste. Topprangerte David Navara (2739) og Dmitry Andreikin (2723) måtte begge gi fra seg remiser mot 2460-motstand og samme skjebne møtte Ruslan Ponomariov. Den største bomben var dog at IM Pier Luigi Basso (2447) nedla GM Anton Korobov (2688) etter et lekende lett dronningoffer som satte en stopper fra den sympatiske ukraineren Korobov. Det blåser på toppene.

Nils Grandelius kjempet også hardt mot en klart lavere rangert spiller i første runde av EM. IM Luca Kessler fra Østerrike har 2427 på siste ratingliste, men allikevel slo han knallhardt fra seg da Grandelius yppet til strid og overspilte en lik stilling for svart - og vant mot svensken. Grandelius sto dog veldig lenge kjempegodt og det må være bitter at han ikke fikk ballen i mål etter så mye godt spill. I stedet felte en bukk han, og det ga svensken en svært dårlig start på turneringen. Allikevel er det langt igjen i Minsk der det spilles hele 11 runder - så her er det mulig å gjøre comeback. Regjerende Europamester er GM Ernesto Inarkiev, men de fleste har ikke kommet til Minsk for å bli Europamester - men for å kvalifisere seg til World Cup. Det er også Grandelius sitt mål og 22 spillere fra EM i Minsk vil automatisk få plass i World Cup 2017. Her er det verdt å merke seg at mange av de beste, som Navara og Andreikin, allerede er kvalifisert til WC - derfor vil folk lenger ned på resultatlisten ha en bedre sjanse i år enn i fjor. World Cup spilles i år i Tbilisi i Georgia i september.

Nils Grandelius var en barnestjerne i Sverige som svenskene knytter store forventninger til. Vil han bli den første svenske sjakkspilleren over 2700 i elo? Riktignok har svenskene hatt sterkere sjakkspillere tidligere og de to største av dem - Gideon Stålberg og Ulf Andersson - som begge var nr. 3 i verden på et gitt tidspunkt i karrieren sin i følge moderne ratingberegninger - var verdensstjerner i sin tid. Grandelius vil aldri nå så høy selv om han nå ligger på en flott 100. plass blant verdens sjakkspillere med 2655. Dette gjør han til Nordens nest beste sjakkspiller i øyeblikket. Et mål om 2700+ er likevel helt realistisk for den 24 år gamle svensken. Grandelius vant Junior-SM alt som 15-åring i 2008 og han ble Sverigemester i 2015. Men hans største seier så langt i karrieren er seieren i Norway Chess-kvalikken mot Hou Yifan, Jon Ludvig Hammer og Aryan Tari i 2016. Dette ga han sjansen til å spille mot de beste i verden i Norway Chess 2016 der han tok 2.5 av 9 mulige poeng. Grandelius trenes av Evgeny Agrest og han har selv vært sekundanten til Magnus Carlsen så sent som i 2016 under VM-matchen mot Karjakin i New York. En spiller verdt å merke seg.

 

Vi tar en titt på hvordan Grandelius reiste kjerringa i tredje runde av EM med en flott svartseier:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *