Hopp til innhold

Vassily Ivanchuk spiller Capablanca Memorial på Cuba

Vassily Ivanchuk har vært opp på andreplass på verdensrankingen i sin tid
Foto: Wikipedia Commons | Karpidis, Hellas

I disse dager spiller Ivanchuk i Capablanca sin minneturnering på Cuba. Sjakklandet Cuba ble infisert av sjakkbasillen alt i 1921 da Jose Raul Capablanca - Cubas store sønn - ble kåret til verdensmester i Havanna etter å ha nedlagt Emanuel Lasker på en overlegen måte ved å vinne fire partier og ikke tape ett eneste ett. Derfor er det helt på sin plass at det årlig siden 1962, med noen få års avvik, blir arrangert en minneturnering over Capablanca på Cuba. Miguel Najdorf vant den første Capablanca Memorial i 1962, og deretter har spillere som Bent Larsen, Viktor Korchnoi, Vassily Smyslov, Robert Hubner og Ulf Andersson vunnet denne prestisjetunge turneringen opp gjennom årene. I vår tid har Ivanchuk tatt et jerngrep over turneringen og vunnet den hele 7 ganger siden 2005. I år ser det ut til at han har ting i gjære på nytt.

Vassily Ivanchuk er den ukronede prinsen i sjakkens rike - som aldri ble en konge av spillet. Allikevel vil han huskes så lenge det spilles sjakk. Det er kun 16 spillere i kongerekka og Ivanchuk vil nok aldri bli del av den forlengende kongerekka, som stadig strekker seg utover, men som en god nr. to i sin tid er han blant de store. Hans bane ble delvis nervene, og delvis hans eksentrisitet som har ført til tidsnød på tidsnød i viktige partier i jakten på "det perfekte partiet". Ivanchuk er nemlig ingen sportsmann over sjakkbrettet slik Magnus Carlsen er det - han er en kunstner og en sjakkelsker - og slike er det knapt nok plass til i dagens toppsjakk. Allikevel hevder Ivanchuk seg godt blant sjakkstjernene og i skrivende stund er han inne blant topp-20 i verden med 2737 i rating. Når Ivanchuk storspiller er det nemlig ingen som stopper han - det har Magnus Carlsen fått erfare en rekke gange og i desember ble Vassily Ivanchuk kåret til hurtigsjakkverdensmester for 2016.

Den 32 år gamle Cubanske stormesteren Isan Reynaldo Ortiz Suarez fikk virkelig kjørte seg som hvit mot Ivanchuk på Cuba i et oppgjør der Chucky var ute etter blod. Ivanchuk brukte siciliansk åpning til å skape ubalanse og spenning på brettet, og så spilte han det hele hjem på særdeles lekkert vis. GM Ortiz Suarez er normalt ingen tullebukk - han ble cubansk mester i årene 2013, 2014 og 2015 – og er en sterk stormester. Allikevel ble det kattens lek mot musa da Ivanchuk i fjerde runde av Capablanca Memorial tok opp tungslegga og bød opp til kamp. Det morsomme med Ivanchuk er at han er så ekstremt uforutsigbar. Den ene dagen kan han spille et sedat remisparti – den neste kan han spille et fantastisk kult angrepsparti! Dette er i sjakken egentlig et klassestempel – du vet aldri hvor du har Chucky. Som de synger i musikalen Chess: "He's a brilliant lunatic and you can't tell which way he'll jump - like his game he's impossible to analyse - you can't dissect him, predict him - which of course means he's not a lunatic at all." Dette vet alle ekte sjakkspillere og ingen slike tror at Ivanchuk er gal - tvert imot vet de at han er genial - akkurat som i sangen.

 

Vi skal nå se Ivanchuks oppgjør mot GM Ortiz Suarez fra Cuba, svart trekker:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *