Hopp til innhold

Aksel Bu Kvaløy – en norsk sjakkprins

Aksel Bu Kvaløy er regjerende Miniputt-Norgesmester i sjakk
Foto: Anniken Vestby

Aksel Bu Kvaløy - navnet har allerede rukket å sette seg hos det norske sjakkpublikumet - for dette er en spiller utenom det vanlige i norsk sjakk. Han er kun 8 år gammel, men likevel kom han på tredjeplass i det Åpne Hordalandsmesterskapet for voksne sist helg. Den lille gutten har store sjakkmuskler, og en posisjonsforståelse jeg ikke tidligere har sett maken til i norsk sjakk, av så unge spillere. Ja, for Magnus var vitterlig en taktisk røver i sin ungdoms grønne dal. Hans ungdomspartier var ofte rufsete og ikke så sjelden ble det taktiske slag ut av det. Magnus var en uslepen juvel og den voksne formen for posisjonssjakk satte seg først hos han i tenårene. Slik er det ikke med Bu Kvaløy. Han har allerede spilt stor posisjonell sjakk som får tankene til å lengte tilbake til Capablanca sin tid.

Aksel har spilt konkurransesjakk i en årrekke allerede - tross sin unge alder. Han er derfor mye mer posisjonelt dreven enn det Magnus var i 9-10 årsalderen da han vant miniputtklassen sommeren i år 2000. Aksel er kun 8,5 år - men allikevel blir det ufint å sammenligne talentet hans med Magnus sitt. Magnus er, og blir, et unikum i norsk sjakk. Det er derfor mer riktig å sammenligne med stortalentet Aryan Tari - som også var meget sterk tidlig. Aryan var også først og fremst en taktisk slagkraft som ung. Det morsomme med Bu Kvaløy er likevel hans posisjonelle dybde med en oppbygging av spillet som minner om den unge Capablanca. Han er en mester i å få alle brikkene med i angrep - og samtidig få dem til å samarbeide godt. Han er også tålmodig, og virker mer skolert, enn andre norske sjakkspillere jeg har sett på samme alder. Bu Kvaløy er i mine øyne det største sjakktalentet vi har hatt her hjemme på berget siden Aryans tid.

Alt som 6-åring passerte han 1000 i rating - like før han skulle spille NMU på hjemmebane i Stavanger/Sandnes. Der scoret han 5 av 7 mulige, noe som holdt i 12. plass blant spillerne under 10 år. Under Landsturneringen i Tromsø ble han så en suveren Miniputtmester - kun 7 år gammel. Tidenes yngste miniputtmester med god margin! Han vant klassen alene på 7.5 av 9 - og kunne sågar koste på seg en remis i siste runde, med gullstilling på brettet, uten at det gjorde annet enn å sikre han gullet. Han vant også skjønnhetspremien for beste parti i miniputtklassen. Det var for et kjempeparti som ble kåret til vinner av stormester Kjetil A. Lie. Slikt blir lagt merke til og i vinter ble Kvaløy hyret inn for å spille en oppvisningsmatch mot Henrik Elvestad i et TV-program kalt Amatørenes mester. Elvestad tapte selvsagt mot vidunderbarnet Bu Kvaløy i det oppgjøret - noe som kun viser hvor vanskelig sjakk er for denne oppgaven ble for liten for vidunderbarnet. Bu Kvaløy har ellers blitt trent av Ilia Kakushadze som bor i Stavanger, og hans store potensiale er det ingen tvil om, dette er en kommende storspiller.

 

Vi skal nå se Aksel varte opp med taktisk angrepssjakk som hvit:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *