Hopp til innhold

Tor Fredrik Kaasen med sterk innsats i World’s Youth Stars

Far Einar Kaasen og Tor Fredrik i Russland etter seier mot fjorårsvinneren
Foto: Einar Kaasens Facebooksider | Med tillatelse

Tor Fredrik Kaasen gjorde en meget hederlig innsats i FIDE Grand Prix for ungdom - en turnering som i år ble kalt World's Youth Stars og som hadde hele 6 spillere med under 16 år som alle hadde en rating over 2400 blant totalt 12 spillere. Tor Fredrik var rangert lavest av disse 6 og endte opp på en 7. plass til slutt - med 6 poeng av 11 mulige. Vinner ble overraskelsen FM Kirill Shubin (2287) fra Russland. Det var et bra resultat for Tor Fredriks del, men det var nok litt ergerlig at han spilte bort en totalt vunnet stilling underveis og tapte der alt snudde i kun ett trekk - en ren bukk med andre ord. Allikevel var det oppløftende at Tor Fredrik hevet seg etter to tap mot slutten ved å avslutte med to remiser og så en flott seier mot feltets nest høyeste rangerte spiller - Aram Hakobyan (2449) - i siste runde. IM Aram Hakobyan kommer fra Aronians fødeland Armenia og har IM-tittelen i boks allerede. Han vant i fjor World's Youth Stars 2016 i Russland og dette er absolutt en spiller som Armenerne har stor tro på. Ikke minst fordi han ble Verdensmester for spillere under 12 år i 2013 og når vi vet at han er et år eldre enn Tor Fredrik er det meget sterkt av Tromsøværingen å slå denne spilleren i innbyrdes oppgjør.

Det blomstrer altså i norsk sjakk og og Tor Fredrik er en av mange unge talenter som har sjanse til å spille seg til IM-tittel i årene som kommer. Det spesielle med Tor Fredrik er likevel at dette trolig kun blir et stoppested på Rute 64 - altså på veien mot stormestertittelen på de 64 felter. Tor Fredrik har nemlig uttalt at han ønsker å spille for stormestertittelen - og oppnå denne før han fyller 18 år. I så fall er han i godt selskap og kan til og med bli superstormester - 2600 om ting går han vel. Uansett så har Tor Fredrik store ambisjoner og han er ikke redd for å dele dem med oss andre. Han jobber målbevisst for sine mål sammen med den kvalifiserte treneren GM Evgeny Romanov fra Russland. Tor Fredrik er enda en uslepen diamant - noe vi ser både på den rufsete spillestilen hans, og på de varierende resultatene som ofte går litt som en jojo. Dette viser at han har mye å gå på som spiller med et stort potensiale og derfor må han betegnes som spennende spiller å følge.

Tor Fredrik er en typisk angrepsspiller og da jeg skrev en større profil om han, for ett års tid siden, skrev jeg: "Tor Fredrik sin styrke som sjakkspiller ligger i brikkeaktivitet, og det å få brikkene til å samarbeide eller koordinere, som vi sjakkspillere ynder å kalle det. Han får ofte fart på hele kostebinderiet sitt og han er flink med samspillet offiserene imellom og i det som kalles taktikk – altså evnen til å forutsi slagvekslinger på kort sikt. Regnemuskelen er god og han spiller stort sett åpninger som kler han – skarpe åpninger som kongeindisk, siciliansk og endel fransk med svart og han har et variert arsenal som hvit." Dette står jeg inne for fortsatt - men heldigvis har Kaasen sin posisjonsforståelse vokst, og med god støtte hjemmefra på både den ene og ikke minst den andre måten, så har Tor Fredrik det som trengs for å ta nye steg innen sjakkens rike. Vi ønsker han lykke til på ferden!

 

Her er et snedig spill fra Tor Fredrik med hvit som loser bøndene i mål:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *