Hopp til innhold

16-årige Jefferey Xiong – en kommende verdensstjerne

Jefferey Xiong under Tata Steel 2017
Foto: Wikipedia Commons | Vysotsky

I sjakken verdens kan du skue hunden på hårene. Alt tidlig i livet kan en se hvem som har verdensmestertakter over seg - og hvem som slett ikke har det. Under den første store blomstringen vekker nemlig de aller største talentene ofte stor oppsikt. Slik var det også for Jefferey Xiong da han fylte 10 år gammel. Han skulle spille siste runde i VM for ungdom på bursdagen sin som var på akkurat denne dagen - og han ville bli verdensmester for spillere under 10 år om han vant partiet. Det gikk bare nesten. Han spilte remis, men allikevel fikk han like mange poeng som vinneren, Jason Cao, fra Canada. Jefferey Xiong ble med dette resultatet FIDE mester i sjakk kun 10 år gammel. Xiong spilte sin første turnering som 7-åring, så dette var oppsiktsvekkende i seg selv. Da han var 13 1/2 år gammel tok han IM-tittelen i sjakk og ett år senere var det på tide å bli stormester 14 1/2 år gammel. Da vant han nemlig Chicago Open foran hele 24 stormestre og fullbyrdet GM-tittelen sin.

Xiong trener hardt for å oppnå resultater og så langt har treningen vært ledet av Babakuli Annakov, en stormester som opprinnelig kommer fra det tidligere Sovjet, og som har den russiske sjakkskolen under huden. Annakov bor nå i Texas og trener mange av de største amerikanske talentene. Xiong har også trent endel med Garry Kasparov, og han er del av Kasparovs "Young Stars program" for amerikansk sjakk. I 2017 fikk Xiong sågar stipendet Samford Fellowship 2017 som blir utdelt en gang i året til en ung lovende sjakkspiller som viser noe ekstraordinært. Wesley So har også fått dette stipendet tidligere og det er forbundet med stor ære å få stipendet i amerikansk sjakk - det er nemlig på hele 370.000 norske kroner i året.

Så, i 2016 skjer det! Jefferey Xiong blir den andre femtenåringen i historien som blir juniorverdensmester i sjakk! Han vinner altså et mesterskap der spillere helt opp til 20 år kan deltar. Dermed blir han den yngste siden Joél Lautier vant i Adelaide i 1988, som han var bare 15 år gammel. Xiong ble utkåret til vinner en runde før slutt, og var helt overlegen i mesterskapet, som ble spilt i Bhubaneswar i India. Han vant også Capablanca Memorial 2016 og deltok i Challenger-gruppen i årets Wijk aan Zee-turneringen i 2017 - der han ble nr. 3 i denne prestisjetunge turneringen etter Marcus Ragger og Gawain Jones, men foran spillere som Smirin, Lu Shanglei og Aryan Tari. Jefferey Xiong har per mai 2017 en rating på hele 2652, men etter et tøft halvår har han falt noe siden november. Allikevel har han klart å akklimatisert seg på sjakkhøyden 2650+ i en alder av bare 16 år. Det står det respekt av. Kanskje blir Kasparov elev et nytt verdensmesteremne? Han har i hvert fall mange av indikatorene som vitner om en klassespiller for fremtiden.

Her et parti med Xiong fra Junior-VM 2016:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *