Hopp til innhold

Et tilbakeblikk på FIDE GP i Moskva

Ding Liren vant FIDE GP i Moskva  |  En kommende storspiller
Foto: Anastasiya Karlovich, FIDE

Vi fikk en verdig vinner i FIDE-GP etter at kinesiske Ding Liren gikk helt til topps ved å beseire Boris Gelfand i siste runde - spilt i Moskva. Det ble ikke et like velspilt og spennende FIDE GP som det kunne blitt. Spillerne var nok preget av stundens alvor og mange spilte ikke så hardt på vinst som vi forventer at disse verdensstjerne skal gjøre. Flere spillere var fornøyd med tingenes tilstand, og dermed med remiser, som resultat. Det er trist for sjakken, det er trist for publikum og til syvende og sist er det trist for spillerne selv når de til syvende og sist vil rammes selv av færre turneringer, og mindre oppmerksomhet, som resultat av kjedelig sjakk. Problemstillingen har kommet opp mange ganger tidligere i sjakkhistorien, og alltid kommer det kommet en uventet vending, og ting kommer på skinnene igjen. Det skjer nok denne gang også, men uansett var det skuffende at hele 73% av alle partier, endte remis.

Ding Liren er tredobbelt kinesisk mester, han er olympisk mester med Kina fra 2014, og han vant altså FIDE GP i Moskva. 24-åringen er en spiller for fremtiden og en spiller som fremdeles klatrer i spillestyrke. I Moskva hadde han en 2870-prestasjon og vant alene på +3, allikevel kunne han tatt flere poeng om han var på hugget hele veien. Ja, for Vachier-Lagrave slapp unna med skrekken etter at kineseren hadde hatt et jerngrep over begivenhetene i deres innbyrdes oppgjør. Ding Liren er en aggressiv spiller, partiene hans er ofte kompliserte, og han spiller en universell form for sjakk som jeg liker meget godt. Etter to turneringer i FIDE GP ligger Ding Liren på andreplass i sammendraget med 240 poeng - Mamedyarov har 280 poeng og leder, mens Grischuk og Vachier-Lagrave ligger på delt tredjeplass med 211 poeng. Det kan altså i 2018 bli en kineser i kandidatfinalen i VM i sjakk for første gang i historien!

Mamedyarov spilte mye kreativ og god sjakk underveis og tok en velfortjent andreplass. Med dette resultatet kom Mamedyarov over 2800 i rating og han er det heteste navnet i sjakkverdenen for tiden. Grischuk og Vachier-Lagrave - som delte førsteplassen med Mamedyarov i den første Grand Prix-turneringen i De forente arabiske emirater i februar - kom på delt tredjeplass i Moskva med et +1 resultat. De beste var best tross mange remiser. Dette betyr i klartekst at de to plassene fra FIDE GP trolig vil gå til en av de nevnte fire herremenn og at Mamedyarov og Ding Liren ligger best an. Allikevel er det noe som sier meg at Grishcuk skal med i kandidatturneringen til neste år. Den russiske kjempen er nemlig i ferd med å finne godformen sin - og da er han nifs. Neste FIDE GP går i Geneve i juli, mens hele moroa avsluttes på Palma de Mallorca i november.

Vi ser hvordan Ding Liren kunne vunnet mot Lagrave i Moskva:

Publisert Kategorier Sjakkspalte

Om Admin

Sven Wisløff Nilssen er født i Oslo i 1969, men bor nå i Tromsø. Han ble visejuniornorgesmester i brettsjakk 1989. Norgesmester i postsjakk 1995. Har vært to ganger deltaker i eliteklassen både i brettsjakk og postsjakk. I dag en avdanket sjakkspiller med fortsatt lidenskap for spillet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *